Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Tichý infarkt: Môžete ho dostať, a nevedieť o tom
Zdielať na

Tichý infarkt: Môžete ho dostať, a nevedieť o tom

„Tiché“ srdcové infarkty, ktoré nemajú výrazné príznaky, vás vystavujú rovnakým rizikám ako tie klasické. Keď si pomyslíte na srdcový infarkt, pravdepodobne si predstavíte dramatickú udalosť, intenzívnu bolesť na hrudníku a bezvedomie. Ale v reálnom živote infarkt vôbec nemusí vyzerať takto extrémne.

Niektoré infarkty nemajú takmer žiadne príznaky alebo spôsobujú len mierne príznaky, ktoré sú také nevýrazné, že si ich ľudia mýlia s niečím iným – pálením záhy, únavou alebo natiahnutím hrudného svalu.

"Skutočný výskyt tichých srdcových infarktov nie je známy, pretože zostávajú nepovšimnuté," hovorí Dr. Michelle O'Donoghue, vedúca výskumníčka TIMI Study Group, akademickej výskumnej skupiny študujúcej kardiovaskulárne choroby na Harvardskej univerzite. "Tvoria však približne asi 20% až 60% všetkých infarktov." Ohrozené sú ženy aj muži,"  hovorí.

Ako zistiť tický infarkt?

Ľudia sa často nedozvedia, že mali srdcový infarkt, kým im lekár neurobí elektrokardiogram (EKG) alebo záťažový test a zistia sa pri ňom príznaky poškodenia srdca. Rovnako ako pri tradičnom infarkte, tichý infarkt spôsobí blokádu prietoku krvi do srdca. To zraňuje a zjazvuje časť srdcového svalu a významne ho poškodzuje.

Bohužiaľ, hoci srdcový infarkt môže zostať nepovšimnutý, poškodenie srdcového svalu, ktoré spôsobuje, je skutočné a môže viesť k srdcovému zlyhaniu alebo ďalšiemu srdcovému infarktu.

Čo robiť po tichom infarkte?

Ak zistíte, že ste prekonali tichý srdcový infarkt, mali by ste si najmä liečiť ochorenia, ktoré sú pre srdce rizikom, ako je vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol alebo cukrovka, Tieto choroby bez liečby môžu zvýšiť pravdepodobnosť ďalšieho srdcového infarktu. Lekári presne nevedia, prečo niektorí ľudia počas srdcového infarktu nepociťujú žiadne príznaky – alebo len mierne či nezvyčajné. Podľa odborníkov treba viac hovoriť o menej častých príznakoch, ktoré sú často veľmi odlišné od tých, ktoré si väčšina ľudí predstavuje.

"Najväčším omylom  je predstava, že pri infarkte človek cíti silnú bolesť na hrudi – v skutočnosti údajne väčšina pacientov popisuje pocit tiaže alebo stláčania hrudníka, ktorý môže byť celkom mierny,“ hovorí. O´Donoughe. "Ženy môžu tiež pociťovať atypické príznaky, ako je dýchavičnosť, nevoľnosť, potenie a brnenie v ľavej ruke alebo čeľusti."

Ak sa u vás vyskytnú tieto príznaky, je najlepšie ich dať skontrolovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie