Zatiahnuté
11°
Bratislava
Viera
5.10.2024
9 dôvodov, prečo smrkáte a kýchate: Nemusí to byť len prechladnutie
Zdielať na

9 dôvodov, prečo smrkáte a kýchate: Nemusí to byť len prechladnutie

Pozor na závislosť na nosových kvapkách

Keď kýchate a smrkáte, na nálade vám to nepridá. Vašou prvou myšlienkou môže byť alergia, najmä ak o sebe viete, že ste alergickí, teda, že váš imunitný systém reaguje na niečo neškodné, ako je peľ alebo srsť domácich zvierat, ako keby to bola hrozba. Vaše telo pri alergickej reakcii uvoľňuje chemické látky nazývané histamíny, ktoré spôsobujú kýchanie, výtok z nosa a slzenie očí. Alergia však nie je jediným stavom, ktorý môže spôsobiť tieto príznaky.Ktoré sú tie ďalšie?

1/9 Bežné nachladnutie

Respiračné alergie a prechladnutie vyzerajú veľmi podobne. Obe spôsobujú kýchanie, nádchu, upchatý nos a únavu. Ale na rozdiel od alergií je prechladnutie spôsobené vírusom, takže ho môžete preniesť na iných ľudí. Prechladnutie vám pravdepodobne nespôsobí svrbenie očí. Môžete mať však bolesti alebo horúčku, čo sa pri alergiách nestáva. Prechladnutie trvá 3-10 dní. Alergie však môžu trvať celú sezónu alebo dlhšie.

2/9 Chrípka

Rovnako ako pri prechladnutí, chrípku spôsobuje vírus. Príznaky sú tiež podobné - nádcha alebo upchatý nos, bolesť hrdla a kašeľ. Ale vo všeobecnosti sa s chrípkou cítite oveľa horšie ako pri prechladnutí. Chrípka prichádza rýchlo, so zimnicou, bolesťami svalov a únavou. Môže tiež spôsobiť vysokú horúčku, ktorá trvá niekoľko dní alebo dlhšie. Tieto závažnejšie príznaky môžete mať pri prechladnutílen zriedkavo, nikdy nie s alergiami.

3/9 COVID-19

Alergia a tiež COVID-19 môžu spôsobiť, že stratíte čuch a budete mať nádchu. Inak sa však príznakmi veľmi nepodobajú. COVID-19 je spôsobený vírusom a je pravdepodobnejšie, že sa budete cítiť ako pri chrípke alebo ako pri prechladnutí s horúčkou a kašľom. S COVID-19 môžete mať aj dýchavičnosť. To sa zvyčajne nestáva pri alergiách, prechladnutí alebo chrípke. Niektorí ľudia s COVID-19 nemajú vôbec žiadne príznaky.

4/9 Zápal dutín

Zaujíma vás, či máte alergiu alebo infekciu dutín? Jedným zo signálov alergie sú svrbiace oči. Infekcia dutín zriedka spôsobuje podráždené, slziace oči. Ďalším príznakom, ktorý treba sledovať, je hustý hlienový výtok z nosa, ktorý je žltý alebo zelený. To je pravdepodobnejší príznak infekcie dutín ako alergie. Horúčka, bolesť zubov a zápach z úst sú tiež niekedy príznakmi infekcie dutín. Nebudete ich mať s alergiami.

5/9 Bronchitída

Hlavným príznakom alergie a bronchitídy je kašeľ. Pri bronchitíde môžete veľa kašľať a vypľúvať hlien, ktorý je číry, biely, žltý alebo zelený. Môžete tiež pociťovať únavu a dýchavičnosť a mať horúčku, zimnicu alebo bolesť na hrudníku. Bronchitída je stav,, keď sa zapália dýchacie cesty v pľúcach nazývané bronchiálne trubice. Bronichitída môže začať ako prechladnutie alebo chrípka. Chornickú bronchitídu môžete "získať" aj fajčením.

6/9 Streptokoková faryngitída- angína

Väčšinu príznakov infekcie baktériou streptokoka pocítite v ústach a v krku. Zahŕňajú:

Bolesť hrdla
Bolesť pri prehĺtaní
Červené, opuchnuté mandle
Niekedy vám streptokok v krku spôsobí horúčku, vyrážku alebo bolesti tela. Nenúti vás však kašľať ani kýchať. Streptoková angína aj alergie môžu niekedy spôsobiť bolesť hlavy. Ale väčšinou sa tieto dva stavy neprejavujú rovnako. Navyše, streptokok je spôsobený baktériami, nie imunitnou reakciou.

7/9 Vychýlená nosná prepážka

Zápcha a problémy s dýchaním cez nos sú príznakmi alergie. Môžu však znamenať aj vychýlenú prepážku. Stáva sa to vtedy, keď je chrupavka medzi vašimi nosnými dierkami mimo stredu. Tento stav má ďalšie príznaky, ako je krvácanie z nosa a bolesť tváre, ktoré sa nevyskytujú pri respiračných alergiách. Váš lekár vás môže vyšetriť, aby zistil, či nemáte vychýlenú priehradku. Možno budete potrebovať operáciu, aby ste to napravili.

8/9 Astma

Alergie a astma idú často ruka v ruke. Rovnaké faktory, ktoré spúšťajú vaše respiračné alergie, ako sú napríklad peľ a prach, môžu spôsobiť vzplanutie astmy. A lekári používajú na liečbu oboch stavov niektoré rovnaké terapie, ako sú napríklad injekcie proti alergii. Astma aj alergie spôsobujú kašeľ. Ale s astmou môžete mať aj:

Problémy s dýchaním
Zvieranie na hrudníku
Sipot

9/9 Nealergická rinitída

Tento stav spôsobuje silné kýchanie a upchatý nos alebo výtok z nosa. Vyzerá veľmi podobne ako respiračná alergia, ale nie je to spôsobená reakciou imunitného systému. Môže ju spustiť:

Znečistenie ovzdušia alebo silný zápach
Niektoré jedlá (najmä korenené) alebo nápoje
Určité lieky
Zmeny počasia
Ďalšie pretrvávajúce zdravotné problémy
Pravdepodobne vás nebudú svrbieť oči ani vás bolieť hrdlo ako pri alergiách.

Súvisiace články

Najčítanejšie