Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Máte hormonálnu nerovnováhu? Tieto príznaky vás upozornia
Zdielať na

Máte hormonálnu nerovnováhu? Tieto príznaky vás upozornia

Hormonálna nerovnováha môže byť aj dôvodom sexuálnych dysfunkcií u žien.

Cítite sa nafúknutí, podráždení alebo jednoducho nie dobre? Na vine môžu byť zmeny vo vašich hormónoch. Hormóny sú chemickí „poslovia“, ktorí ovplyvňujú spôsob, akým fungujú bunky a orgány. Je normálne, že sa ich hladina mení v rôznych obdobiach vášho života, napríklad pred a počas menštruácie, tehotenstva alebo počas menopauzy. Ale tiež niektoré lieky a zdravotné problémy môžu spôsobiť, že hladiny hormónov stúpajú alebo klesajú, a to spôsobuje nepríjemné príznaky. Aké to sú?

Chuť do jedla a prírastok hmotnosti

Počas hormonálnych zmien, ako je menopauza, môžete pribrať. Ale hormonálne zmeny priamo neovplyvňujú vašu hmonosť. Priberanie skôr spôsobujú iné faktory, ako je starnutie alebo životný štýl. Napríklad, keď sa cítite modrá alebo podráždená, ako to môže byť, keď vám klesne hladina estrogénu, možno budete chcieť jesť viac. Môže tiež ovplyvniť hladinu leptínu v tele, hormónu stimulujúceho hlad.

Náhle chudnutie

Vaša štítna žľaza pomáha kontrolovať, ako rýchlo vaše telo premieňa jedlo na energiu, ako aj vašu srdcovú frekvenciu a teplotu. Keď produkuje príliš veľa hormónov – alebo ich nevytvára dosť – vaša hmotnosť môže prudko klesnúť. Ak ste schudli 10 kíl alebo viac, ale necvičili ste viac alebo sa inak stravovali, oznámte to svojmu lekárovi.

Nepravidelná menštruácia

Väčšine žien menštruácia prichádza každých 21 až 35 dní. Ak je cyklus nepravidelný alebo vynecháva, môže to znamenať, že niektoré hormóny (estrogén a progesterón) sú príliš vysoké alebo príliš nízke. Dôvodom môže byť perimenopauza – čas pred menopauzou – vo veku 40 alebo 50 rokov. Nepravidelná menštruácia však môže byť aj príznakom zdravotných problémov, ako je syndróm polycystických ovárií (PCOS).

Problémy so spánkom

Ak nemáte dostatok spánku alebo nie je kvalitný, môžu byť v hre vaše hormóny. Progesterón, hormón uvoľňovaný vaječníkmi, pomáha spánku. Keď jeho hladiny klesnú napríklad počas menštruačného cyklu, môže sa vám ťažko zaspávať. Nízke hladiny estrogénu môžu spôsobiť návaly horúčavy a nočné potenie, ktoré môžu sťažiť odpočinok, ktorý potrebujete.

Chronické akné

Vyrážky pred alebo počas menštruácie sú normálne. Ale akné, ktoré nezmizne, môže byť príznakom hormonálnych problémov. Nadbytok androgénov („mužských“ hormónov, ktoré majú muži aj ženy) môže spôsobiť nadmernú činnosť mazových žliaz. Androgény tiež ovplyvňujú kožné bunky vo vlasových folikuloch a okolo nich. Obe tieto veci môžu upchať vaše póry a spôsobiť akné.

Suchá koža

Nerovnováha hormónov môže vysúšať pokožku. Deje sa to počas menopauzy, keď pokožka prirodzene stráca vlahu a nedokáže udržať toľko vlhkosti ako predtým. Na vine môže byť aj problém so štítnou žľazou.

Pamäťová hmla

Odborníci si nie sú istí, ako presne hormóny ovplyvňujú mozog. Čo vedia je, že zmeny estrogénu a progesterónu môžu spôsobiť, že sa hlava „zahmlí“ a je ťažšie pamätať si. Niektorí odborníci sa domnievajú, že estrogén môže ovplyvniť mozgové chemické látky nazývané neurotransmitery. Problémy s pozornosťou a pamäťou sú obzvlášť bežné počas perimenopauzy a menopauzy. Ale môžu byť tiež príznakom iných stavov súvisiacich s hormónmi, ako je ochorenie štítnej žľazy. Preto oznámte svojmu lekárovi, ak máte problémy s jasným myslením.

Problémy s bruchom

Črevo je vystlané bunkami nazývanými receptory, ktoré reagujú na estrogén a progesterón. Keď sú tieto hormóny vyššie alebo nižšie ako zvyčajne, môžete si všimnúť zmeny v tom, ako trávite jedlo. To je dôvod, prečo sa hnačka, bolesť žalúdka, nadúvanie a nevoľnosť môžu objaviť alebo zhoršiť pred a počas menštruácie. Ak máte problémy s trávením, ako aj problémy, ako je akné a únava, hladina vašich hormónov môže byť znížená.

Pretrvávajúca únava

Ste stále unavený? Únava je jedným z najčastejších príznakov hormonálnej nerovnováhy. Nadbytok progesterónu môže spôsobiť ospalosť. Tiež ak vaša štítna žľaza produkuje príliš málo hormónov, môže vám to uberať energiu. Jednoduché krvné vyšetrenie hormónov štítnej žľazy určí, či sú vaše hladiny príliš nízke. Ak sú, môžete sa liečiť.

Nočné potenie

Ak sa zobudíte mokrá od potu, príčinou môže byť nízky estrogén. Mnoho žien má nočné potenie okolo začiatku menopauzy. Môžu ho spôsobiť aj iné hormonálne problémy.

Výkyvy nálad a depresia

Vedci si myslia, že poklesy hormónov alebo rýchle zmeny ich hladín môžu spôsobiť náladovosť a smútok. Estrogén ovplyvňuje kľúčové chemické látky v mozgu, ako je serotonín, dopamín a norepinefrín. Ale aj iné hormóny, ktoré sa pohybujú rovnakými dráhami ako neurotransmitery, tiež zohrávajú úlohu v tom, ako sa cítite.

Vypadávanie vlasov a rednutie vlasov

Keď hormóny ako estrogén klesnú, iné v tele, napríklad testosterón, začnú mať väčší vplyv. Výsledkom je rednutie vlasov alebo vypadávanie vlasov. Môžete si to všimnúť počas tehotenstva, menopauzy alebo potom, čo začnete užívať antikoncepčné tabletky.

Bolesti hlavy

Môže ich spustiť veľa vecí. Niektorým ženám ich však prinesie pokles estrogénu. Preto je bežné, že bolesti hlavy zaútočia tesne pred menštruáciou alebo počas nej, keď je estrogén na ústupe. Pravidelné bolesti hlavy alebo tie, ktoré sa často objavujú každý mesiac v rovnakom čase, môžu byť znakom, že sa hladiny tohto hormónu môžu meniť.

Vaginálna suchosť

Dôvodom môže byť nízka hladina estrogénu. Hormón pomáha udržiavať vlhkosť vaginálneho tkaniva. Ak vaše hladiny estrogénu klesnú v dôsledku nerovnováhy, môže to znížiť vaginálne tekutiny a spôsobiť napätie.

Strata libida

Väčšina ľudí si pod pojmom testosterón predstaví mužský hormón, no tvorí ho aj ženské telo. Ak sú vaše hladiny testosterónu nižšie ako zvyčajne, možno máte menší záujem o sex než predtým.

Zmeny prsníkov

Pokles estrogénu môže spôsobiť, že prsné tkanivo bude menej husté. A zvýšenie hladiny hormónu môže toto tkanivo dokonca spôsobiť nové hrčky alebo cysty. Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak spozorujete zmeny prsníkov, aj keď nemáte žiadne iné príznaky, ktoré by vás znepokojovali.

Smäd

Estrogén aj progesterón môžu ovplyvniť množstvo vody v tele. Keď sa ich hladina zmení – ako sa to stáva pred alebo na začiatku menštruácie – môžete byť smädnejšia ako zvyčajne. Smäd môže byť tiež znakom toho, že telo nevytvára dostatok antidiuretického hormónu (ADH), ktorý vám pomáha udržať zdravé množstvo vody. To môže spôsobiť stav nazývaný diabetes insipidus.

Súvisiace články