Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fantastická správa: Konečne posun v liečbe najobávanejšej rakoviny!
Zdielať na

Fantastická správa: Konečne posun v liečbe najobávanejšej rakoviny!

Archívna reportáž

Rakovina pankreasu je celosvetovou vedeckou výzvou.

Rakovina pankreasu je zrejme najhoršia zo všetkých rakovín- väčšina ľudí prežije len pár mesiacov a do dvoch rokov umiera 95 percent všetkých pacientov. Teraz sa konečne objavila nádej- personalizovaná vakcína, ktorá vybudila imunitu, aby dokázala bojovať s nádorovými bunkami. Až polovica pacientov, ktorí ju dostali, bola po bez rakoviny ešte 18 mesiacov po operácii!

Prvé výsledky skúšok naznačujú, že personalizované vakcíny by mohli zastaviť návrat smrteľných chorôb. Nová vakcína je vyvinutá pomocou mRNA technológie, teda rovnakej technológie ako vakcína BioNTech-Pfizer proti Covidu a mohla by byť kľúčom k vyliečeniu rakoviny pankreasu! Rakovina, ktorá zabila Pavarottiho, 42-ročného českého speváva Davida Stypku, či Ďuďa zo skupiny Hex, možno konečne  prestane byť rozsudkom smrti! 

Vakcína je navrhnutá tak, aby zabránila návratu nádorov po operácii - polovica pacientov, ktorí dostali vakcínu, zostala bez rakoviny aj o 18 mesiacov neskôr! Očkovanie, ktoré vyvinuli vedci spolupracujúci s farmaceutickou firmou BioNTech a americkou spoločnosťou Genentech, vyvolalo nádeje, že sa konečne nájde liek na najsmrteľnejšiu, pomerne často sa vyskytujúcu bežnú rakovinu, ktorá si do dvoch rokov od diagnózy vyžiada životy 90 percent pacientov.

Výsledky prelomovej štúdie, ktorú viedol Dr Vinod Balachandran v Memorial Sloan Kettering Cancer Center v New Yorku, boli prezentované na konferencii Americkej spoločnosti klinickej onkológie v Chicagu. Ukázali, že personalizované vakcíny môžu "vybudiť" imunitný systém, aby zabíjal bunky spojené s rakovinou pankreasu.

Dostali osem dávok 

V počiatočnom štádiu štúdie rakoviny pankreasu sa zúčastnilo 16 pacientov, ktorým po chirurgickom zákroku na odstránenie nádoru intravenózne podali osem dávok vakcíny. Vakcíny boli vyrobené na mieru pre každú osobu pomocou genetického kódu mRNA nájdeného v ich nádoroch, aby naučili bunky vytvárať proteín, ktorý spustí imunitnú odpoveď. To umožňuje telu odhaliť rakovinové bunky pankreasu ako hrozbu a T-bunky, typ bielych krviniek, ich potom môžu zničiť.

Vakcína vyvolala reakciu T-buniek u polovice pacientov, ktorí zostali počas štúdie bez rakoviny. Zo zostávajúcich ôsmich pacientov, ktorí nereagovali na vakcínu, šesť zomrelo alebo sa im rakovina vrátila. BioNTech uviedol, že predbežné výsledky ukázali „priaznivý bezpečnostný profil vakcíny ako aj povzbudivé výsledky jej účinnosti.“

Profesor Özlem Türeci, spoluzakladateľ a hlavný lekár v BioNTech, povedal: „Na súčasné možnosti liečby rakoviny panreasu reaguje menej ako 5 percent pacientov. Táto rakovina je zabijak. Rozhodli sme sa preto prijať túto výzvu a využiť náš dlhodobý výskum v oblasti vakcinológie proti rakovine. Pokúšame sa vynájsť nové prelomové možnosti v liečbe takýchto ťažko liečiteľných nádorov. Výsledky prvej fázy tejto štúdie sú povzbudivé. Tešíme sa na ďalšie vyhodnotenie týchto skorých výsledkov vo väčšej randomizovanej štúdii,"

Vedúci výskumu Doktor Balachandran dodal: „Zdá sa, že tieto personalizované mRNA vakcíny na rozdiel od niektorých iných imunoterapií majú schopnosť stimulovať imunitné reakcie u pacientov s rakovinou pankreasu. Sme z toho veľmi nadšení a prvé výsledky naznačujú, že liečba rakoviny pankreasu sa môže pomocou vakcín konečne posunúť vpred!"

Súvisiace články

Najčítanejšie