Nízkokalorické, zdravé pre srdce, mozog aj pre oči: Vajíčka sú superpotravina
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Vajíčka by mali byť súčasťou zdravého jedálnička
Vajcia okrem cenných živín obsahujú aj vitamín D, ktorý je dobrý pre šedú mozgovú kôru a je ťažké ho získať z potravy.
1/11 Ponúkajú kompletné bielkoviny
Jedno vajce obsahuje 6 gramov žĺtka so všetkými deviatimi „esenciálnymi“ aminokyselinami, stavebnými kameňmi bielkovín. To je dôležité, pretože to sú tie, ktoré si vaše telo nedokáže vyrobiť samo. Vaječný bielok obsahuje asi polovicu bielkovín a len malú časť tuku a cholesterolu.
2/11 Sú bohaté na živiny
Vajcia majú viac živín – vitamínov, minerálov, aminokyselín – na kalóriu ako väčšina iných potravín. Dajte si vajíčko a dostanete:
vysoko kvalitný proteín,
selén,
fosfor,
cholín,
vitamín B12,
viaceré antioxidanty, ktoré pomáhajú udržiavať vaše bunky zdravé.
3/11 Pomáhajú "dobrému“ cholesterolu
Zdá sa, že „dobrý“ cholesterol, nazývaný HDL, stúpa u ľudí, ktorí jedia tri alebo viac vajíčok denne. Samozrejme, LDL, „zlý“ typ cholesterolu, tiež stúpa. No nárast dobrého cholesterolu má vyšší ochranný efekt, než je nebezpečenstvo zvýšenia LDL.
4/11 Môžu znížiť triglyceridy
Hladina triglyceridov sa testuje spolu s HDL a LDL. Nižšie triglyceridy sú pre zdravie lepšie. Zdá sa, že konzumácia vajec, najmä tých, ktoré sú obohatené o určité mastné kyseliny (ako omega-3), znižuje ich hladinu.
5/11 Môžu znížiť riziko mŕtvice
Hoci sa štúdie líšia, zdá sa, že jedno vajce denne môže znížiť riziko mŕtvice. V nedávnej čínskej štúdii mali ľudia, ktorí jedli jedno vajce denne, takmer o 30 % menšiu pravdepodobnosť úmrtia na hemoragickú mŕtvicu ako tí, ktorí vajcia nejedli.
6/11 Pomáhajú s kontrolou porcií
Pri približne 70 kalóriách na vajce presne viete, čo ste zjedli. Pridajte šalát alebo pár krajcov chleba k vajíčkam vareným natvrdo a máte rýchly a zdravý obed.
7/11 Neobsahujú cukry ani sacharidy
Nemusíte sa báť cukru alebo sacharidov, pretože vajcia nemajú ani jedno.
8/11 Sú zdravé pre srdce
Celkovo sa zdá, že ľudia, ktorí ich jedia viac, nezvyšujú svoje riziko srdcových chorôb. Dokonca aj ľudia s prediabetom alebo cukrovkou 2. typu mali v rovnakom stave srdce po vysokovaječnej diéte určenej na chudnutie. V nedávnej čínskej štúdii mali ľudia, ktorí jedli približne jedno vajce denne, takmer o 20 % menšiu pravdepodobnosť vzniku srdcových ochorení ako ľudia, ktorí vajcia nejedia.
9/11 Tíšia hlad
Dajte si ich na raňajky a budete sa cítiť dlhšie sýti. To zvýši pravdepodobnosť, že budete jesť menej počas dňa. Napríklad tínedžeri, ktorí ráno zjedia vajíčko, majú na obed v priemere o 130 kalórií menej.
10/11 Pomáhajú vašim očiam
Lekári vedia, že antioxidanty luteín a zeaxantín pomáhajú chrániť pred očnými chorobami, ako je šedý zákal a vekom podmienená degenerácia makuly. Má ich aj zelená listová zelenina ako špenát a kel. Lepším zdrojom sú však vajcia. Je to preto, že tuk, ktorý obsahujú, uľahčuje vášmu telu využitie živín.
11/11 Pomáhajú zlepšiť mozgovú činnosť
Vajcia obsahujú vitamín D, ktorý je dobrý pre šedú mozgovú kôru a je ťažké ho získať z potravy. A majú niečo, čo sa nazýva cholín, čo pomáha nervovým bunkám (neurónom) vo vašom noggine komunikovať medzi sebou. Cholín je tiež veľmi dôležitý pre tehotné ženy a dojčiace ženy, pretože hrá veľkú úlohu vo vývoji mozgu.