Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Nízkokalorické, zdravé pre srdce, mozog aj pre oči: Vajíčka sú superpotravina
Zdielať na

Nízkokalorické, zdravé pre srdce, mozog aj pre oči: Vajíčka sú superpotravina

Vajíčka by mali byť súčasťou zdravého jedálnička

Vajcia okrem cenných živín obsahujú aj vitamín D, ktorý je dobrý pre šedú mozgovú kôru a je ťažké ho získať z potravy.

1/11 Ponúkajú kompletné bielkoviny

Jedno vajce obsahuje 6 gramov žĺtka so všetkými deviatimi „esenciálnymi“ aminokyselinami, stavebnými kameňmi bielkovín. To je dôležité, pretože to sú tie, ktoré si vaše telo nedokáže vyrobiť samo. Vaječný bielok obsahuje asi polovicu bielkovín a len malú časť tuku a cholesterolu.

2/11 Sú bohaté na živiny

Vajcia majú viac živín – vitamínov, minerálov, aminokyselín – na kalóriu ako väčšina iných potravín. Dajte si vajíčko a dostanete:

vysoko kvalitný proteín,
selén,
fosfor,
cholín,
vitamín B12,
viaceré antioxidanty, ktoré pomáhajú udržiavať vaše bunky zdravé.

3/11 Pomáhajú "dobrému“ cholesterolu

Zdá sa, že „dobrý“ cholesterol, nazývaný HDL, stúpa u ľudí, ktorí jedia tri alebo viac vajíčok denne. Samozrejme, LDL, „zlý“ typ cholesterolu, tiež stúpa. No nárast dobrého cholesterolu má vyšší ochranný efekt, než je nebezpečenstvo zvýšenia LDL.

4/11 Môžu znížiť triglyceridy

Hladina triglyceridov sa testuje spolu s HDL a LDL. Nižšie triglyceridy sú pre zdravie lepšie. Zdá sa, že konzumácia vajec, najmä tých, ktoré sú obohatené o určité mastné kyseliny (ako omega-3), znižuje ich hladinu.

5/11 Môžu znížiť riziko mŕtvice

Hoci sa štúdie líšia, zdá sa, že jedno vajce denne môže znížiť riziko mŕtvice. V nedávnej čínskej štúdii mali ľudia, ktorí jedli jedno vajce denne, takmer o 30 % menšiu pravdepodobnosť úmrtia na hemoragickú mŕtvicu ako tí, ktorí vajcia nejedli.

6/11 Pomáhajú s kontrolou porcií

Pri približne 70 kalóriách na vajce presne viete, čo ste zjedli. Pridajte šalát alebo pár krajcov chleba k vajíčkam vareným natvrdo a máte rýchly a zdravý obed.

7/11 Neobsahujú cukry ani sacharidy

Nemusíte sa báť cukru alebo sacharidov, pretože vajcia nemajú ani jedno.

8/11 Sú zdravé pre srdce

Celkovo sa zdá, že ľudia, ktorí ich jedia viac, nezvyšujú svoje riziko srdcových chorôb. Dokonca aj ľudia s prediabetom alebo cukrovkou 2. typu mali v rovnakom stave srdce po vysokovaječnej diéte určenej na chudnutie. V nedávnej čínskej štúdii mali ľudia, ktorí jedli približne jedno vajce denne, takmer o 20 % menšiu pravdepodobnosť vzniku srdcových ochorení ako ľudia, ktorí vajcia nejedia.

9/11 Tíšia hlad

Dajte si ich na raňajky a budete sa cítiť dlhšie sýti. To zvýši pravdepodobnosť, že budete jesť menej počas dňa. Napríklad tínedžeri, ktorí ráno zjedia vajíčko, majú na obed v priemere o 130 kalórií menej.

10/11 Pomáhajú vašim očiam

Lekári vedia, že antioxidanty luteín a zeaxantín pomáhajú chrániť pred očnými chorobami, ako je šedý zákal a vekom podmienená degenerácia makuly. Má ich aj zelená listová zelenina ako špenát a kel. Lepším zdrojom sú však vajcia. Je to preto, že tuk, ktorý obsahujú, uľahčuje vášmu telu využitie živín.

11/11 Pomáhajú zlepšiť mozgovú činnosť

Vajcia obsahujú vitamín D, ktorý je dobrý pre šedú mozgovú kôru a je ťažké ho získať z potravy. A majú niečo, čo sa nazýva cholín, čo pomáha nervovým bunkám (neurónom) vo vašom noggine komunikovať medzi sebou. Cholín je tiež veľmi dôležitý pre tehotné ženy a dojčiace ženy, pretože hrá veľkú úlohu vo vývoji mozgu.

Súvisiace články

Najčítanejšie