Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
10 miest, v tele,kde sa môžu tvoriť kamene: Tieto spôsobujú najväčšie bolesti!
Zdielať na

10 miest, v tele,kde sa môžu tvoriť kamene: Tieto spôsobujú najväčšie bolesti!

Archívna reportáž

Rakovina pankreasu je onkologická diagnóza s veľmi zlou prognózou.

Kamienky, kamene, aj poriadne "skaly". Kde všade v tele sa vyskytujú a ako vznikajú?

1/10 Obličky

Tieto naozaj tvrdé kamienky rastú, keď sa vo vašom močovom trakte hromadia minerály, zvyčajne vápnik. Môžu byť veľmi bolestivé, ak sú dostatočne veľké na to, aby zablokovali alebo sťažili močenie, najmä v chrbte v blízkosti bokov a rebier. Majú totiž hviezdicovitý tvar a hrany a môžu byť ostré ako šrapnel.V moči môžete vidieť krv alebo dokonca kúsok kameňa. Menšie kamienky niekedy odídu samé. Ale aby ste sa zbavili väčších, je často potrebná operácia.

2/10  Hrdlo

Mandle sú dva kúsky tkaniva v zadnej časti hrdla, ktoré pomáhajú filtrovať baktérie. Jedlo, kožné šupinky alebo iné nečistoty sa tam môžu zachytiť a stvrdnúť na kamene, nazývané „tonzillolity“. Sú to nepekné žltkatsné hrudky, ktoré sú viditeľné voľným okom.Môžete pociťovať bolesť hrdla, môžete mať páchnuci dych a opuchnuté mandle s bielymi škvrnami. Zvyčajne môžete tieto kamene jemne odstrániť zubnou kefkou alebo vatovým tampónom alebo ich vykloktať slanou vodou. Ak to nepomôže, poraďte sa so svojím lekárom.

3/10 Močový mechúr

Tieto kamene môžete ich dostať, ak sa nevymočíte úplne. Alebo preto, že váš moč má príliš vysoký obsah niektorých minerálov a príliš nízky obsah iných. kamene v močovom mechúri sa tvoria samostatne alebo vtedy, keď malý obličkový kameň skĺzne do močového mechúra a zväčší sa. Pri močení môžete mať zakalený alebo krvavý moč alebo bolesť v podbrušku. Lekári riešia vybratie kameňov chirurgicky, liekmi alebo kamienok rozbijú pomocou zvukových vĺn a laseru.

4/10 Žlčník

Cholesterol a zlúčenina nazývaná bilirubín v žlči môžu viesť k žlčovým kameňom. Zvyčajne sú príliš malé na to, aby spôsobili bolesť alebo potrebovali liečbu. Ak však žlčník kvôli nim bolí, budete potrebovať operáciu,pri ktorej vám tewnto orgán odstránia. A pozor, tieto kameinky sú veľmi nebezpečné, pretože môžu upchať žlčové cesty a spôsobiť zápal pankreasu.

5/10  Prostata

Prostata je malá žľaza v blízkosti močového mechúra u mužov, ktorá vytvára tekutinu na ochranu spermií. Kamienky, ktoré sa tu tvoria, sú veľké asi ako makové semiačka a sú bežnejšie v strednom a staršom veku. Zvyčajne nebudete potrebovať liečbu, pretože zvyčajne nespôsobujú príznaky. Niekedy však môžu spôsobiť zápal prostaty a vyvolať problémy s močovými cestami. To si môže vyžadovať antibiotiká alebo inú liečbu.

6/10 Ústa

Nevieme presne prečo, ale vo vnútri úst sa tiež môžu objaviť kamene. Môžu byť bolestivé a zväčšovať sať. Môžu blokovať kanáliky, ktoré odvádzajú sliny, keď jete. Môžete vidieť belavý kameň pod jazykom. Zvyčajne to nie je vážne. Môžete ich zmiznúť, ak budete piť viac vody, masírovať uvoľnený kameň alebo cmúľať niečo kyslé. Ak nie, váš lekár ho môže odstrániť.

7/10 Pankreas

Tento orgán v strede oblasti brucha produkuje hormóny, ktoré pomáhajú pri trávení potravy a udržiavajú hladinu cukru v krvi stabilnú. Kamene môžu prejsť zo žlčníka cez žlčové cesty do pankreasu a zapáliť ho. Môžete mať horúčku, rýchly pulz, nevoľnosť a bolesť brucha, ktorá je horšia po jedle a vyžaruje do chrbta. Ak kameň nevyjde sám, lekár ho môže vybrať. Niekedy lekári môžu odstrániť aj žlčník, zdroj problému.

8/10 Nos

Tento vzácny kameň môže vzniknúť, keď vám kúsok gombíka, gumy, semienka, dreva alebo iný malý predmet uviazne v nose, často v detstve. V priebehu rokov môže priťahovať minerály ako vápnik, horčík a železo a zväčšiť sa. Nakoniec si môžete všimnúť bolesť alebo páchnuci hlien, ktorý steká len z jednej nosnej dierky. Váš lekár to nájde tak, že sa vám pozrie do nosa pomocou špeciálneho nástroja a pravdepodobne odstráni masu chirurgickým zákrokom.

9/10 Žily

Keď sa žily nevyvíjajú normálne, môžu na nich vzniknúť výdute, slabšie miesta, hrbolčeky a iné problémy. Môžete cítiť bolesť a mať sfarbenú pokožku, najmä okolo úst, pier, tváre, hlavy a krku. Žilové kamene sa môžu vyskytnúť, pretože krv sa v týchto oblastiach pohybuje pomalšie a nakoniec sa zrazí a stvrdne na kameň. liečba žíl je vždy úlohou pre lekára.

10/10 Brucho

Kamene v  tráviacom systéme sú zriedkavé. Môže ich spôsobiť ochorenie, ako je divertikulitída alebo zápalové ochorenie čriev. Môžu to byť aj zmeny v žalúdku a črevách v dôsledku choroby, genetiky alebo predchádzajúcich operácií. Váš lekár sa ich pravdepodobne zbaví operáciou.

Súvisiace články

Najčítanejšie