Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
5 príčin nízkeho tlaku: Môže vás ohroziť?
Zdielať na

5 príčin nízkeho tlaku: Môže vás ohroziť?

Archívna reportáž

Vysoký tlak je zvyčajne väčším problémom než nízky.

Máte nízky krvný tlak, keď sú hodnoty krvného tlaku nižšie ako 90 na 60. Lekársky termín je „hypotenzia“. Ale nie vždy je to problém. Na rozdiel od vysokého krvného tlaku lekár ho lekári zvyčajne neposudzujú tak, že ste chorý. Ale ak máte aj príznaky, ako sú závraty a nevoľnosť, môže to byť znak toho, že váš krvný tlak je príliš nízky na to, aby ste boli zdraví.

Ako sa prejavuje? 

Váš mozog zvyčajne vykazuje prvé príznaky hypotenzie. Okrem závratov a nevoľnosti môžete mať zlú náladu, chýba vám energia a je pre vás ťažké myslieť. Niektorí ľudia pociťujú točenie hlavy natoľko, že omdlievajú alebo cítia chlad, majú vlhkú studenú pokožku, zrýchlené dýchanie, rozmazané videnie alebo bolesť na hrudníku. Ak je nízky tlak spôsobený dehydratáciou, môžete tiež pociťovať nezvyčajný smäd.

Aké môžu byť príčiny nízkeho tlaku?

1. príčina: Rozšírené krvné cievy

Niekedy sa krvné cievy rozšíria, čo znamená, že je v nich viac priestoru na šírenie krvi, čo spôsobuje menší tlak na steny týchto ciev. Môžu to spôsobiť niektoré lieky, najmä typ nazývaný vazodilatanciá. Rovnako tak poranenia chrbtice, ktoré poškodzujú určité nervy, závažné bakteriálne infekcie a alergické reakcie. Môžu za to aj hormonálne problémy ako Addisonova choroba, ktorá oslabuje nadobličky.

2. príčina: Menej krvi

Menej krvi znamená menší tlak na vaše žily a tepny. Zranenie môže spôsobiť krvácanie - buď na povrchu tela, kde ho vidíte, alebo vo vnútri. Môže sa to stať aj vtedy, ak nemáte dostatok vody, z vašich krvných ciev presakuje tekutina alebo máte ochorenie krvi nazývané anémia. Niekedy sa vaše obličky zbavia príliš veľkého množstva tekutín v dôsledku choroby alebo určitých liekov, ako sú diuretiká a krv sa zahustí.

3. príčina: Problémy so srdcom 

Čím viac krvi vaše srdce pumpuje za minútu, tým vyšší je váš krvný tlak. Niektoré lieky, spolu s hormonálnymi problémami, poškodením srdca alebo vynechávaním elektrických signálov, môžu spôsobiť, že vaše srdce bude biť príliš pomaly, čo znižuje tlak. Alebo sa môže stať, že vaše srdce nie je také silné ako predtým v dôsledku srdcového infarktu, srdcového zlyhania alebo problémov s chlopňami, a tak nepumpuje toľko krvi na jeden úder.

4. príčina: Rýchlo vstávate

Je normálne, keď sa náhle postavíte, vaše telo vyšle signál do vášho mozgu, ktorý hovorí: „Hej! Práve nám pretieklo veľa krvi do nôh a brucha a musíme ju napumpovať hore, kým sa vám zatočí hlava a omdliete! " Ale niekedy váš mozog nedostane správu dostatočne rýchlo a začnete pociťovať závraty. Môžete dokonca omdlieť. Váš lekár môže tento problém nazvať „ortostatická hypotenzia“ alebo „vazovagálna synkopa“.

5. príčina: Dlho stojíte

Keď budete dlho stáť, krv sa vám môže začať hromadiť v nohách. Ak váš mozog nepovie vášmu srdcu, aby pumpovalo dostatočne rýchlo na to, aby udržalo váš krvný tlak vysoký, môže klesnúť a budete mať závraty a nevoľnosť. Môžete dokonca omdlieť. Lekári to nazývajú „neurálne sprostredkovaná hypotenzia“. Podobne ako v zlom vzťahu je problémom zlá komunikácia, v tomto prípade medzi srdcom a mozgom.

Ako sa nízky tlak diagnostikuje?

Keď lekár pozná vaše príznaky, krvné testy vám môžu pomôcť diagnostikovať dôvod vášho nízkeho krvného tlaku. Elektrokardiogram, ultrazvuk a ďalšie testy skontrolujú zdravie vášho srdca. Valsalvov manéver sleduje nervové signály, ktoré ovládajú vaše srdce a krvné cievy, a test „naklápacieho stola“ sleduje, ako vaše telo reaguje na zmeny polohy.

Ako sa nízky tlak lieči?

Závisí to od príčiny. Možno si budete musieť liečiť problémy, ktoré vám spôsobujú nízky krvný tlak. Ak je problémom liek, možno ho budete musieť zmeniť alebo znížiť dávku, ale vždy sa najprv poraďte so svojím lekárom. Iné lieky môžu v prípade potreby pomôcť zvýšiť krvný tlak a kompresné ponožky môžu pomôcť vytlačiť krv z miesta, kde sa zhromažďuje v nohách. Ak nemáte nepríjemné príznaky, možno nebudete potrebovať liečbu.

Ako môžete zmierniť príznaky nízkeho krvného tlaku?

  • Pridajte trochu viac soli do svojej stravy, ale najprv sa poraďte so svojím lekárom.
  • Pite viac vody (pokiaľ vám lekár neobmedzil príjem tekutín). Udržuje váš objem krvi, čo zvyšuje krvný tlak.
  • Obmedzte alkohol. Môže vás dehydratovať a znížiť objem krvi a krvný tlak.
  • Jedzte viac malých jedál s nízkym obsahom sacharidov namiesto troch veľkých, ak vám po jedle klesne tlak.

Kedy treba navštíviť lekára?

Ak sa cítite zmätene alebo si všimnete rýchle, plytké dýchanie, slabý, rýchly pulz a studenú, vlhkú pokožku, môžete byť v šoku (extrémna hypotenzia). Okamžite choďte na pohotovosť. Ale nižšie hodnoty krvného tlaku, najmä bez iných príznakov či predchádzajúceho zranenia, zvyčajne nie sú znakom veľkého problému. Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak začnete pociťovať závraty alebo točenie hlavy.

Súvisiace články

Najčítanejšie