Polojasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
11 signálov tela, že jete príliš veľa soli
Zdielať na

11 signálov tela, že jete príliš veľa soli

Soľ je korenie, ktoré dokáže ochutiť jedlo a pôsobí ako konzervačná látka. Je to asi 60% chloridu a asi 40% sodíka. Takmer všetky nespracované potraviny – napríklad zelenina, ovocie, orechy, mäso, celozrnné výrobky a mliečne výrobky – majú nízky obsah sodíka. Soľ, ktorú jeme, pomáha uvoľniť a stiahnuť svaly, pomáha pri nervových impulzoch a vyrovnáva minerály a vodu, ktoré prijímame. Ak jej však prijímame priveľa, telo nefunguje správne.

Naše telo potrebuje len malé množstvo sodíka. Každý deň by sme ho mali prijať asi 1 500 miligramov. Priemerne však berie skonzumujeme asi 3 400 mg. Príliš veľa soli môže viesť k mŕtvici, srdcovým chorobám a vysokému krvnému tlaku. Ako však spoznáte, že prijímate príliš veľa soli?

1/11 Ste nafúknutý

Nadúvanie - keď je váš žalúdok opuchnutý alebo stiahnutý - je jedným z najbežnejších krátkodobých účinkov nadmerného množstva soli. Pomáha vášmu telu zadržiavať vodu, takže sa v ňom hromadí tekutina. Potraviny nemusia chutiť slane, aby mali vysoký obsah sodíka. Sendviče, pizza a konzervované potraviny môžu byť záludnými zdrojmi soli.

2/11 Máte vysoký krvný tlak

Existuje veľa dôvodov, prečo môžete mať vysoký krvný tlak, ale jedným z nich môže byť príliš veľa sodíka. Zmena krvného tlaku sa deje prostredníctvom vašich obličiek. Príliš veľa soli im sťažuje zbavovanie sa tekutín, ktoré nepotrebujete. V dôsledku toho vám stúpa krvný tlak.

3/11 Ste opuchnutý

Opuch môže byť znakom príliš veľkého množstva sodíka vo vašom tele. Pr nadmernom množstve soli najčastejšie opuchnú tvár, ruky, nohy a členky. Ak ste viac opuchnutí ako zvyčajne, pozrite sa, koľko soli jete.

4/11 Ste veľmi smädný

Ak ste v poslednej dobe často veľmi smädní, môže to byť znak toho, že jete príliš veľa soli a preto ste dehydrovaní. Vaše telo čerpá vodu z vašich buniek a vy môžete začať pociťovať veľký smäd. Pitná voda môže pomôcť neutralizovať túto soľ a môže osviežiť vaše bunky.

5/11 Pribrali ste

Keď zadržiavate vodu, môžete pribrať. Ak ste počas týždňa alebo dokonca niekoľkých dní pribrali rýchlo kilá, môže to byť preto, že máte v sebe príliš veľa soli. Ak priberiete viac ako 2 kilá za deň alebo 4 kilá za týždeň, spomeňte si na potraviny, ktoré ste jedli počas posledných dní, a pokúste sa urobiť zmeny, aby ste znížili príjem soli.

6/11 Veľa používate toaletu

Viac soli, častejšie močenie. Je to aj preto, že soľ vás vedie k tomu, aby ste pili viac vody. Aj preto vzápätí musíte chodiť na toaletu viac ako zvyčajne.

7/11 Nespíte dobre

Ak budete jesť príliš veľa soli pred spaním, môže to viesť k poruchám spánku. Príznaky môžu byť rôzne- od nepokojného spánku, cez časté nočné budenie až po to, že sa ráno necítite oddýchnutí.

8/11 Cítite sa slabý

Keď máte v krvi príliš veľa soli, voda vyteká z buniek, aby soľ rozriedila. Výsledok? Môžete sa začať cítiť slabšie ako zvyčajne.

9/11 Trápi vás žalúdok

Ak vás príliš veľa soli v strave dehydruje, váš žalúdok to pocíti. Môžete pociťovať nevoľnosť alebo môžete mať hnačku. Ak máte podráždený žalúdok alebo kŕče, zistite, čo ste jedli počas posledných dní, a porozmýšľajte, ako znížiť príjem soli. Pitie veľkého množstva vody môže pomôcť rehydratovať vaše bunky a cítiť sa lepšie.

Aké sú dlhodobé účinky príliš veľkého množstva soli?

Hoci existuje veľa krátkodobých účinkov, na ktoré si treba dávať pozor, existujú aj dlhodobé účinky nadmerného príjmu soli. Môže zvýšiť riziká zväčšenia srdcového svalu, bolestí hlavy, srdcového zlyhania, vysokého krvného tlaku, ochorenia obličiek, obličkových kameňov, osteoporózy, rakoviny žalúdka a mŕtvice.

Ako obmedziť soľ?

  • Vyberajte si čerstvé mäso namiesto baleného.
  • Keď kupujete mrazenú zeleninu, vyberajte si tú, ktorá je „čerstvo zmrazená“ a vyhýbajte sa tej, ktorá už obsahuje korenie alebo omáčky.
  • Čítajte etikety a kontrolujte obsah sodíka v potravinách, ktoré kupujete.
  • Pri výbere korenín a korenín siahnite po tých, ktoré na etiketách neuvádzajú sodík.
  • Ak jete v reštaurácii, môžete požiadať o prípravu jedla bez soli.

Súvisiace články

Najčítanejšie