Ak zredukujete príjem cukru v strave a budete jesť zdravšie, môžete výrazne znížiť riziko cukrovky II. typu. Ako na to?
Medzinárodná diabetologická federácia(IDF) vydala odporúčania týkajúce sa cukru, ktoré pomôžu zdravým ľuďom , no i diabetikom pomôžu aj diabetikom správne sa stravovať a nezhoršovať stav svojho ochorenia.
Čo vám pomôže?
- Namiesto ovocných džúsov a sladených bublinkových nápojov pite čistú
vodu.
- Neprisládzajte si kávu.
- Každý deň zjedzte aspoň tri porcie zeleniny. Vyberajte si zelenú listovú
zeleninu ako zelený šalát, špenát či rukolu.
- Denne si dajte aspoň tri kusy ovocia. Vyberajte si menej sladké druhy.
- Ak máte chuť na maškrtu, dajte si kúsok ovocia lebo pár orieškov.
- Zredukujte svoj denný príjem alkoholu na minimum, prípadne alkohol úplne vynechajte. Obsahuje veľké množstvo cukru.
- Jedzte chudé biele mäso, ryby a morské plody namiesto červeného mäsa,údenín a priemyselne spracovaných mäsových výrobkov- takmer všetky obsahujú pridaný cukor.
- Namiesto čokoládovej nátierky či džemu na chlieb zvoľte radšej arašidové maslo. Toto jedlo aj deťom doprajte len výnimočne.
- Celozrnný chlieb namiesto bieleho chleba, celozrnné cestoviny namiesto bielych a hnedá ryža namiesto bielej. Voľte jedlá s nižším glykemickým indexom a nahraďte "rýchle cukry", ktoré spôsobujú inzulínovú rezistenciu.
- Vyberajte si nenasýtené tuky (olivový olej, kukuričný olej či slnečnicový olej) namiesto nasýtených tukov (maslo, masť, kokosový olej, palmový olej.)