Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Čo sa deje s naším telom, keď zjeme sladkosť?
Zdielať na

Čo sa deje s naším telom, keď zjeme sladkosť?

Archívna reportáž

Vyberajte si menej sladké potraviny.

Aj tu platí, že všetko, ale s mierou. Ak sladkosti jeme príliš často, môžeme sa dopracovať až k inzulínovej rezistencii, ktorá je hlavným faktorom cukrovky.

Keď zjeme výrobok, ktorý obsahuje veľa sacharidov s vysokým glykemickým indexom, glukóza sa veľmi skoro vyplavuje do krvi a rýchlo stúpa jej koncentrácia, čo vyprovokuje pankreas k tomu, aby začal intenzívne tvoriť inzulín.

Na ktoré jedlá si dať pozor? 

  • cukrom sladené nápoje
  • biele pečivo,
  • krehké pečivo,
  • krekry,
  • čipsy
  • sladkosti

Pretože aj vylučovanie inzulínu do krvi je rovnako rýchle a výrazné, glukóza sa rýchlo spracúva a klesá a to až na hodnoty nižšie než pred tým, než sme sladkosť zjedli. Rýchly pokles glykémie (cukru v krvi) a  zároveň vylúčenie veľkého množstva inzulínu môže navodiť pocit a príznaky ako pri hypoglykémii (hlad, nepokoj, pobolievanie hlavy, nesústredenosť, únava, malátnosť), s potrebou ďalšieho jedenia. Výsledok zjedenia dezertu po obede teda je, že človek sa začne opäť cítiť hladný. Prijatá energia sa však nespotrebuje a ukladá sa do tukových zásob.

Opakovaná nestriedma konzumácia cukru a sacharidov s vysokým glykemickým indexom a nadmerná produkcia inzulínu (hyperinzulinémia) následne vedú k inzulínovej rezistencii. To je podstatný faktor cukrovky 2. typu, srdcovo-cievnych ochorení, ale aj mnohých druhov rakoviny.
Aj preto si treba vyberať potraviny s nižším glykemickým indexom.

Čo je to glykemický index?

Glykemický index je údaj, ktorý poukazuje, ako potravina ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi. Čím je vyšší, tým je vzostup glykémie rýchlejší a výraznejší a naopak. Pozor tiež na potraviny, kde by ste sacharidy vplývajúce na hladinu glykémie a inzulínu ani neočakávali, ako sú napríklad párky, či salámy s obsahom múky, kečup (1 porcia – 1 kocka cukru), niektoré dresingy, a pod. Relatívne vysoký obsah sacharidov obsahujú aj produkty, ktoré sú bežne považované za produkty zdravej výživy ako jogurt (4 kocky cukru) jogurtové mlieko, cereálie, ovocie) a podobne.  Aj príjem týchto potravín by mal byť preto pod kontrolou.

Nízky glykemický index má

  • zelenina,
  • niektoré menej sladké druhy ovocia
  • strukoviny
  • ryža natural 
  • orechy.

Súvisiace články

Najčítanejšie