Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Toto je 7 príčin cirhózy: Čo najviac ubližuje pečeni?
Zdielať na

Toto je 7 príčin cirhózy: Čo najviac ubližuje pečeni?

Slováci sú vo výskyte cirhózy pečene prví na svete

Cirhóza je forma závažného ochorenia pečene a vyskytuje sa z viacerých príčin. Spôsobuje zjazvenie, ktoré pomaly nahrádza zdravé tkanivo. Nakoniec zjazvené tkanivo blokuje prietok krvi a sťažuje pečeni činnosť. Napokon nie je schopná schopná filtrovať toxíny a pomáhať rozkladať živiny a lieky. A tiež nedokáže produkovať bielkoviny a iné látky dostatočne rýchlo, aby pokryla potreby vášho tela. Z dlhodobého hľadiska vám môže pečeň úplne zlyhať.

Aké sú symptómy?

Spočiatku si nemusíte všimnúť žiadne problémy. Keď sa cirhóza zhorší, môžete sa začať cítiť unavenejší a menej hladní. Pokožka môže začať svrbieť, vyzerať žltšie a ľahšie sa vám tvoria modriny. Moč môže stmavnúť a brucho a nohy môžu opuchnúť od prebytočnej tekutiny. Niektorým ľuďom býva nevoľno a majú zahmlený mozog- začnú na veci zabúdať.

Príčina: Závislosť od alkoholu

Nadmerné pitie môže spôsobiť opuchnutie pečene a zadržiavanie väčšieho množstva tuku. To môže viesť k cirhóze. Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak vaše pitie zasahuje do vášho pracovného alebo domáceho života. Množstvo alkoholu, ktoré spôsobuje poškodenie pečene, sa u každého človeka líši, takže nepredpokladajte, že kvôli tomu, že váš ťažko pijúci priateľ nedostal cirhózu, nedostanete ani vy.

Príčina: Nealkoholické tukové ochorenie pečene

Presný dôvod nealkoholického stukovatenia pečene nie je jasný, ale je pravdepodobnejšie, že ho dostanete, ak máte nadváhu alebo cukrovku, vysoký cholesterol alebo vysoký krvný tlak. Keď sa začne poškodzovať pečeň, nazýva sa to nealkoholická steatohepatitída (NASH). Môžete si všimnúť príznaky, ako je strata hmotnosti, únava, slabosť, pavúčie žily alebo svrbenie kože.

Príčina: Hepatitída C

Ak máte toto ochorenie 6 mesiacov alebo viac, nazýva sa "chronické" a môže viesť k cirhóze. Vírus hepatitídy C je najčastejšou príčinou chronickej hepatitídy, hoci existujú aj iné, ako napríklad autoimunitné ochorenie, ako aj lieky, baktérie alebo iné vírusy. Hepatitída C sa často šíri, keď užívatelia nelegálnych drog zdieľajú ihly, ale môžete ju dostať aj po nechránenom pohlavnom styku s infikovanou osobou.

Príčina: Problémy so žlčovými cestami

Žlčové cesty sú kanáliky,ktoré prenášajú žlč - tekutinu, ktorá pomáha tráveniu - z pečene do žlčníka. Množstvo stavov ich môže zúžiť alebo zablokovať. To spôsobuje hromadenie tekutiny, ktorá sa môže infikovať a poškodiť vašu pečeň. Liečba závisí od príčiny, ale väčšinou sa to rieši pomocou liekov alebo menších procedúr.

Príčina: Lieky

Lieky ako metotrexát na artritídu a izoniazid na tuberkulózu môžu poškodiť pečeň a viesť k cirhóze. Niektoré antibiotiká, statíny na vysoký cholesterol a acetaminofén môžu byť tiež ťažké pre pečeň. Povedzte svojmu lekárovi o všetkých liekoch,ktoré užívate a povedzte mu, ak sa vám zdá, že nové lieky vám spôsbujú únavu, cítite nevoľnosť, svrbí vás koža alebo máte iné ťažkosti.

Príčina: Výživové doplnky

Byliny ako borák lekársky, skorocel a podbeľ obsahujú pyrolizidínové alkaloidy, ktoré môžu zlepiť drobné krvné cievky v pečeni a spôsobiť jej zlyhávanie, a to buď v priebehu času, alebo naraz, ak ich užijete veľa. Povedzte svojmu lekárovi o akýchkoľvek doplnkoch, ktoré užívate.

Príčiny: zrazeniny, genetika a ďalšie

Akýkoľvek zdravotný stav, ktorý zjazví pečeň, môže spôsobiť cirhózu. Zrazeniny môžu blokovať prietok krvi do pečene alebo z nej, autominitnéochornia môžu spôsbť záapl a genetické choroby môžu spôsbiť, že pečeň nedokáže rozkladať určité živiny, ako je železo alebo meď. Ďalšie stavy, ktoré môžu viesť k cirhóze, zahŕňajú autoimunitnú hepatitídu, hemochromatózu, hepatitídu B a srdcové zlyhanie.

Ako sa cirhóza pečene diagnostikuje?

Krvné testy spolu s ultrazvukom, röntgenom alebo MRI môžu pomôcť potvrdiť, že máte cirhózu. V niktorých príapdoch sa rbí biopsia- odber malého kúska pečene a jeho preskúmane

Liečba

Neexistuje žiadny liek na zjazvenie pečene, ale lekári ho môžu zastaviť alebo spomaliť liečbou stavu, ktorý spôsobuje vašu cirhózu. Ak ste závislí od alkoholu, informujte sa o terapii, ktorá vám pomôže prestať. Chudnutie môže pomôcť pri stukovatení pečene. Lieky môžu liečiť infekcie, problémy so žlčovými cestami alebo autoimunitné poruchy. Spolupracujte so svojím lekárom, aby ste zistili, čo spôsobuje vašu cirhózu a ako ju najlepšie liečiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie