Skoro jasno
19°
Bratislava
Dionýz
9.10.2024
Českí vedci pracujú na ožarovaní postojačky, môže uľaviť pacientom
Zdielať na

Českí vedci pracujú na ožarovaní postojačky, môže uľaviť pacientom

Vedci chcú vyvinúť prístroj, ktorý by umožnil ožarovanie pacientov s rakovinou vo vzpriamenej polohe. Oproti súčasnej metóde, pri ktorej pacient leží, by sa podľa nich mohol ušetriť priestor aj peniaze. Informovala o tom Fakulta jadrová a fyzikálne inžinierska (FJFI) Českého vysokého učenia technického v Prahe (ČVUT), ktorá sa do medzinárodného projektu štrnástich vedeckých pracovísk a priemyselných firiem financovaného EÚ zapojila.

Bežne pri takzvanej rádioterapii pacient leží, zatiaľ čo lúč je vedený okolo jeho tela, čo umožňuje nasmerovanie na cieľ v tele z akéhokoľvek uhla. Podľa odborníkov ale 80 percent pacientov s rakovinou na svete žije v krajinách, ktoré majú prístup iba k piatim percentám kapacity týchto veľkých prístrojov v cene desiatok miliónov korún.

„Vzpriamená poloha pacienta môže pomôcť preklenúť túto medzeru a sprístupniť modernú onkologickú starostlivosť viacerým pacientom po celom svete. Navyše by liečba vo vzpriamenej polohe mohla zlepšiť pohodlie a poskytnúť anatomické a fyziologické výhody, ako je obmedzenie pohybu tela pri dýchaní,“ vysvetlila vedúca výskumnej skupiny fakulty Petra Trnková.

Fakulta sa v projekte zameriava na vývoj metód na kontrolu presnosti liečby, overenie správnej polohy a vytvorenie klinických odporúčaní na zabezpečenie kvality terapie. To všetko po schválení prístroja na prevádzku umožní vytvoriť klinické odporúčané postupy, ktorými sa budú lekári pri liečbe môcť riadiť.

Projekt UPLIFT je financovaný štyrmi miliónmi eur (približne sto miliónov korún) z európskeho programu Skłodowska-Curie Actions (MSCA) Doctoral Networks a 600 tisíc eur (asi 15 miliónov korún) prostredníctvom Švajčiarskeho štátneho sekretariátu pre vzdelávanie, výskum a inovácie (SERI). Zapojené sú do neho pracoviská z Nemecka, Veľkej Británie, Francúzska, Poľska, Švédska, Slovinska či Švajčiarska.

Súvisiace články

Najčítanejšie