Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Cukor a rakovina: Aký je medzi nimi vzťah?
Zdielať na

Cukor a rakovina: Aký je medzi nimi vzťah?

Ako sa stravovať,aby sme neboli obézni a chorí?

Je pravda, že rakovinové bunky potrebujú na svoje fungovanie 200krát viac cukru než bežné bunky. Vedci si však nemyslia, že cukro má priamu súvislosť so vznikom rakoviny.

Skutočne je pravda, že každá bunka v tele využíva na fungovanie krvný cukor (glukózu). Ale rakovinové bunky využívajú asi 200-krát viac ako normálne bunky. Nádory, ktoré začínajú v tenkých, plochých (dlaždicových) bunkách v pľúcach , potrebujú na svoj rast ešte viac glukózy.

Cukor, ktorý bunky potrebujú, pochádza zo stravy . Existuje v rôznych formách, vrátane:

  • Ovocie (fruktóza)
  • Zelenina (glukóza)
  • Mliečne výrobky (laktóza)
  • Stolový cukor a cukor pridávaný do nápojov alebo pečiva (sacharóza)

Niektoré z týchto foriem cukru sa prirodzene nachádzajú v potravinách, vrátane fruktózy v ovocí. Iné sú pridané cukry, napríklad tie, ktoré sú v sladených nápojoch, kávových nápojoch alebo sladkostiach. Mnohé zdravotnícke organizácie, lekári, diétne smernice a odborníci na výživu zdôrazňujú potrebu obmedziť pridané cukry, pretože veľa ľudí ich prijíma príliš veľa.

Je to obezita?

Mnohí odborníci, vrátane vedcov zo  spoločností American Cancer Society a National Cancer Institute, si nemyslia, že samotný cukor spôsobuje rakovinu. Hovoria, že kľúčom je obezita .

Tukové bunky uvoľňujú zápalové proteíny nazývané adipokíny. Môžu poškodiť DNA a nakoniec spôsobiť nádory. Čím viac tukových buniek máte, tým viac týchto bielkovín pravdepodobne budete mať.

Nadváha alebo obezita vás vystavuje riziku najmenej 13 druhov rakoviny, vrátane rakoviny prsníka, pečene a hrubého čreva .

Alebo cukor?

Iní odborníci na rakovinu tvrdia, že samotný cukor môže spôsobiť rakovinu. Jedným z takýchto výskumníkov je Lewis Cantley, PhD, riaditeľ Meyer Cancer Center vo Weill Cornell Medicine v New Yorku.

Cantley si myslí, že niektoré druhy rakoviny môžu začať vysokými hladinami inzulínu - hormónu , ktorý riadi množstvo cukru vo vašej krvi. Hovorí, že jeho výskum ukazuje, že „vysoké hladiny inzulínu pravdepodobne poháňajú rakovinu. A to, čo poháňa hladiny inzulínu, je cukor.“

Sám sa vyhýba pridanému cukru, pretože verí, že súvislosť medzi cukrom a rakovinou je jasná.

Čo by sme mali jesť?

Aj keď si nemyslíte, že cukor môže spôsobiť rakovinu, je rozumné obmedziť pridaný cukor. Výskum hovorí, že by ste nemali prijať viac ako 6 čajových lyžičiek denne, ak ste žena, a 9, ak ste muž. Napriek tomu ľudia skonzumujú v priemere asi 17 čajových lyžičiek pridaného cukru každý deň. To je okolo 60 libier cukru každý rok.

Peiying Yang, PhD, výskumníčka rakoviny a docent na MD Anderson Cancer Center v Houstone, súhlasís tým, že menej cukru znižuje riziko rakoviny. "

"Bola by som prekvapená, keby zníženie spotreby cukru nepomohlo znížiť riziko rakoviny," hovorí. "Má zmysel obmedziť pridaný cukor, vrátane kukuričného sirupu s vysokým obsahom fruktózy v nealkoholických nápojoch, sladených čajoch, športových nápojoch a spracovaných potravinách, spolu s cukríkmi, sušienkami, zmrzlinou a sladenými raňajkovými cereáliami. "

Vedkyňa často dostáva otázky, či je v poriadku jesť ovocie, keďže mnohé druhy ovocia majú vysoký obsah fruktózy. Ovocie však tiež dodáva široké spektrum živín a vlákniny.

„Je v poriadku jesť ovocie ako súčasť bežnej stravy,“ hovorí Yang, „ale malo by byť menej ovocia ako zeleniny. Ak je odporúčaná porcia päť druhov ovocia a zeleniny denne, aspoň tri porcie by mali byť zeleninové.“

Na čo si dať pozor?

Nie je jednoduché určiť, v ktorých potravinách je cukor. Je ukrytý aj v potravinách, v ktorých ktoré by ste ho nečakali, ako sú polievky, šalátové dresingy, arašidové maslo, jogurt, kečup, instantné ovsené vločky , orechové mlieka a párky v rožku.

A často sacharózu nenájdete ani na etikete. Existuje viac ako 60 názvov pre pridaný cukor. Poznáte ich často podľa koncovky "óza". Napríklad maltóza, dextróza a glukóza. "Zdravšie" formy cukru sú tiež len cukor. Patria sem:

  • kukuričné, ryžové a javorové sirupy
  • me
  • melasa
  • agáve

Súvisiace články