Jasno
11°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
V materskom mlieku prvýkrát našli mikroplasty!
Zdielať na

V materskom mlieku prvýkrát našli mikroplasty!

Výhody dojčenia významne prevyšujú riziká spojené s možnou prítomnosťou mikroplastov

Podľa novej štúdie publikovanej v časopise Polymers boli po prvýkrát zistené mikroplasty v ľudskom materskom mlieku . Aj keď sú potrebné ďalšie štúdie, vedci sa obávajú možných zdravotných účinkov na deti.

"Dôkaz prítomnosti mikroplastov v materskom mlieku nás núti ešte viac sa v tejto súvislosti zaujímať o extrémne zraniteľnú populáciu dojčiat,“ povedala pre The Guardian Valentina Notarstefano, PhD, jedna z autoriek štúdie na Universita Politecnica della Marche v Taliansku.

"Bude kľúčové posúdiť spôsoby, ako znížiť vystavenie žien mikroplastom počas tehotenstva a laktácie," povedala. "Musíme však zdôrazniť, že výhody dojčenia sú oveľa väčšie ako nevýhody spôsobené prítomnosťou znečisťujúcich mikroplastov."

Aj v krvi, placente a kravskom mlieku 

Výskumný tím analyzoval vzorky materského mlieka od 34 zdravých matiek, ktoré boli odobraté týždeň po pôrode v Ríme. Mikroplasty boli zistené v 26 vzorkách, čo je 76 %.

Vedci zaznamenali, koľko jedla a nápojov skonzumovali matky, ktoré používali plastové obaly, ako aj ich používanie výrobkov osobnej hygieny s plastom. Nenašli však žiadnu súvislosť s prítomnosťou mikroplastov v materskom mlieku, čo naznačuje, že rozšírená prítomnosť mikroplastov v životnom prostredí „vyvoláva expozíciu človeka nevyhnutnou,“ napísali autori štúdie.

Výskumný tím tiež našiel mikroplasty v ľudských placentách v roku 2020, uviedol The Guardian. Iné štúdie našli mikroplasty v ľudskej krvi, kravskom mlieku a polypropylénových fľašiach, ktoré sa často používajú na kŕmenie detí z fľaše. Hoci predchádzajúce štúdie zaznamenali toxické účinky mikroplastov v ľudských bunkových líniách, laboratórnych zvieratách a morskej zveri, účinky na živých ľudí sú stále neznáme.

V najnovšej štúdii vedci zistili, že mikroplasty sú vyrobené z polyetylénu, polypropylénu a polyvinylchloridu, ktoré sa nachádzajú v plastových obaloch. Tím nedokázal analyzovať častice, ktoré boli menšie ako 2 mikróny, ale povedali, že v materskom mlieku sú pravdepodobne prítomné ešte menšie plastové častice.

Výskumný tím nedokázal identifikovať rizikové faktory spojené s mikroplastmi v materskom mlieku. Notarstefano však odporučila tehotným ženám, aby venovali pozornosť potravinám a nápojom, ktoré konzumujú v plastových obaloch, odevom vyrobeným zo syntetických tkanín a kozmetike, ktorá obsahuje mikroplasty a vylúčili ich zo svojho jedálnička a bežného života.

„Štúdie ako tie naše nesmú znižovať dojčenie detí, ale naopak zvyšovať povedomie verejnosti, aby tlačili na politikov, aby presadzovali zákony, ktoré znižujú znečistenie,“ povedala.

Súvisiace články

Najčítanejšie