Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Čo vás čaká u alergológa? Toto je 5 krokov k diagnóze
Zdielať na

Čo vás čaká u alergológa? Toto je 5 krokov k diagnóze

Počet alergikov stále stúpa

Ak máte príznaky dýchacej alergie a idete k alergológovi, zvyčajne chce stanoviť diagnózu, zistiť príslušné alergény, ktoré alergiu spôsobujú a tiež závažnosť ochorenia, aby sa mohol rozhodnúť o najlepšom spôsobe liečby. Čo vás u neho čaká?

1. Dôkladný rozhovor

Alergologické vyšetrenie začína vždy dôkladným rozhovorom s pacientom. Lekára budú zaujímať podrobnosti o:

  • príznakoch (napríklad kýchanie, opuch nosa, ťažkosti s dýchaním opuch očí, záapl spojiviek) a okolnostiach, ktoré ich spúšťajú a tiež o rýchlosti, s akou nastupujú,
  • osobnej a rodinnej histórii, o „sklonoch“ ľudí vo vašej rodinenta k alergiám,
  • o prostredí, v ktorom žijete, a jeho životnom štýle, napríklad či fajčíte, či ste v styku so zvieratami a pod.

2. Lekárske vyšetrenie

Alergológ vykoná všeobecné lekárske vyšetrenie a vyšetrí orgány, ktoré môžu byť respiračnou alergiou postihnuté, teda nos, oči, krk a priedušky.

3. Kožné testy

Lekár vám urobí test nazývaný prick test na koži predlaktia. Pod kožu sa zavedie kvapka alergénového roztoku, väčšinou niekoľkých alergénov, na ktoré získal lekár podozrenie počas rozhovoru. Výsledky testu je možné zistiť už za 20 minút: pozitívne reakcie spôsobia začervenanie kože, ktoré sa podobá komáriemu štípancovi, sprevádza ho mierny opuch a svrbenie. Táto technika je rýchla, pre väčšinu pacientov nie je bolestivá a je možné ju vykonať aj u veľmi malých detí.

4. Dodatočné vyšetrenia

Pokiaľ je výsledok vášho kožného testu nepreukazný alebo negatívny, ale príznaky ďalej pretrvávajú, môže alergológ využiť doplňujúce vyšetrenie špecifických alergických protilátok z krvného odberu. Tým sa jednoznačne určí príslušný alergén.

5. Dychové vyšetrenie

Ak trpíte dýchacími problémami, dýchavičnosťou alebo sipotom, neoddeliteľnou súčasťou diagnostiky je tiež vyšetrenie funkcie pľúc. Tým sa diagnostikuje alergická astma. Takzvanú spirometriu je možné vykonávať ako u dospelých, tak aj u detí, a to približne od veku 4-5 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie