Jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Opar je doživotný spoločník: Čo vyvoláva opary a ako sa ich rýchlo zbaviť?
Zdielať na

Opar je doživotný spoločník: Čo vyvoláva opary a ako sa ich rýchlo zbaviť?

Ak ste niekedy mali opar, poznáte príznaky. Začína to brnením, potom vás začne páliť okraj pery alebo kútik úst . Potom oper prepukne: Objaví sa škaredá červená ranka. O niekoľko dní neskôr sa nnej vytvorí chrasta. Do 2-4 týždňov by mala zmiznúť. Ako si s oparom poradiť?

Opary alebo horúčkové pľuzgiere sú spôsobené vírusom a nemožno ich vyliečiť. Vírus sa aktivuje pri oslabení imunitného systému. Spúšťacie faktory však môžu byť rôzne. Napríklad chlad, horúčkovité ochorenie, menštruácia, stomatologický zákrok, stres, fyzická záťaž, hormonálna nerovnováha, trauma či chronické ochorenia. Významným spúšťačom je aj UV žiarenie, preto sa opar často objavuje práve v lete.

Vírusom sa dá infikovať kedykoľvek počas života. Často sa to stáva už v detstve a prvá infekcia sa väčšinou neprejavuje žiadnymi príznakmi. Vírus sa z organizmu bohužiaľ pri dnešnej úrovni poznania nedá odstrániť, dajú sa však zmierniť jeho prejavy a skrátiť dĺžka hojenia včasným podávaním lokálnych antivirotík. Účinnými prostriedkami sú aj čajovníkový olej či Aloe vera gél.

Ako liečiť opary?

Existuje veľa vecí, ktoré môžete urobiť,aby ste utíšili bolesť a urýchlili hojenie oparu, ako napríklad:

Ľad: Bolesť môžete utlmiť, ak na ranu priložíte studený obklad. Nedávajte ľad priamo na pokožku, mohlo by ju to poškodiť.

Lieky proti bolesti: Keď opar skutočne štípe, pomôže voľne predajný liek proti bolesti, ako je paracetamol .

Voľne predajné krémy:  V lekárni sú dostupné mastičky, ktoré môžu pomôcť znížiť bolesť oparu alebo hydratujú pokožku pier, kým sa hojí.Pri liečbe herpesu sa často používajú antivirotiká vo forme mastičiek. Sú voľnopredajné a najlepšie účinkujú, keď sa aplikujú čo najskôr, ešte pri pálení, keď sa vírus množí. Keď je už vytvorený pľuzgier, skracujú dĺžku liečby.Výhodné sú aj náplasti na opary, ktoré zabezpečujú pohodlnú liečbu, pretože zmierňujú bolesť a svrbenie. Zároveň herpes kryjú a chránia ložisko pred nečistotami. Sú tvorené hydrokoloidným vankúšikom, ktorý zabezpečuje takzvané vlhké hojenie, pri ktorom nevznikajú chrasty a jazvy. Sú vhodné na celodenné nosenie. Poznáme aj nočné náplasti, obsahujú okrem hydrokoloidu aj oxid zinočnatý, ktorý herpes vysušuje.

Lieky na predpis: Pretože opary sú spôsobené vírusom, lekári vám môžu navrhnúť antivírusové lieky, ktoré vám pomôžu rýchlejšie sa vyliečiť. Antivírusové lieky používané na liečbu oparov zahŕňajú acyklovir ( Zovirax ), valaciklovir ( Valtrex ), famciklovir ( Famvir ) a penciklovir ( Denavir ).

Opaľovací krém: Ak sa chystáme tráviť čas na slnku, je potrebné chrániť sa pred nadmerným UV žiarením. Používanie opaľovacieho krému aj na pery, keď ste vonku na slnku, môže zabrániť oparu.

Aloe vera gél: Rovnaký gél, ktorý sa používa na spálenie od slnka, môže pomôcť pri hojení oparu. Laboratórny výskum ukázal, že gél môže pomôcť v boji proti vírusom, vrátane herpes simplex .

Lyzín: Dobrou voľbou je užívanie lyzínu.Tento doplnok sa môže niekedy použiť na liečbu oparov. Dodáva sa vo forme krému alebo kapsúl. Je to esenciálna aminokyselina s antivirotickým účinkom, pretože spomaľuje množenie vírusu Herpes simplex. Telo si ho nevie samo vyrobiť, preto ho musíme prijímať v strave. Nachádza sa najmä vo vajíčkach, v mäse, rybách, kvasniciach, syroch, mlieku a v zemiakoch. Lyzín je účinný pri liečbe aj prevencii herpesu. Pozor, mnohé potraviny obsahujú okrem lyzínu aj aminokyselinu arginín, ktorá, naopak, podporuje množenie vírusu. Vhodné je vylúčiť zo stravy potraviny obsahujúce arginín: vlašské orechy, lieskové orechy, arašidy, pistácie, kešu, čokoládu, aspik.

Propolis: Môže sa použiť ako masť na liečbu oparov.

Citrónový balzam: Niektoré výskumy ukázali, že extrakt z medovky môže pomôcť zlepšiť aj opary.

Čajovníkový olej: Niektoré výskumy ukázali, že tento silne voňajúci olej pomáha rýchlejšiemu hojeniu oparu.

Pepermintový olej: Výskum zistil, že je účinný v boji proti oparom.

Vitamín C a vitamín E: Prevenciou pred infekciou je posilňovanie imunitného systému, preto by sme mali svojmu telu zabezpečiť dostatočný prísun vitamínov, najmä zo skupiny B, vitamín C,E a D. Oba tieto vitamíny preukázateľne bojujú proti oparom. Štúdie ukázali, že vitamín C môže inaktivovať vírus herpes simplex, vírus, ktorý spôsobuje opary. Iný výskum ukázal, že vitamín E môže pomôcť liečiť opary.

Zníženie stresu: Významnú úlohu pri prevencii pred vírusom herpesu má dostatočný oddych, vyhýbanie sa nadmernému stresu a vyčerpaniu.

Čo nerobiť s oparmi?

Vyhnite sa spúšťačom. To znamená, že ak viete, že horúci, slnečný deň na pláži alebo veľa stresu spôsobuje, že máte opary, snažte sa vyhnúť takýmto situáciám, keď môžete. Možno sa vám to podarí zastaviť alebo aspoň zabrániť tomu, aby sa opar zhoršil.

Nedotýkajte sa oparu a neprepichujte ho. Ak si prepichnete opar, môžete vírus preniesť do inej časti tela. Držte ruky preč od úst a často si umývajte ruky , najmä keď sa dotýkate tváre.A, samozrejme, dôležité je používať čistý príbor a nepiť z rovnakého pohára po inej osobe.

Neodtŕhajte si chrastu. Vírus sa s najväčšou pravdepodobnosťou rozšíri po objavení sa oparu a pred zahojením. Praskanie vredov môže rozšíriť vírus do iných častí vášho tela.

Nedávajte ani neprijímajte orálny sex. Keď máte opar, môžete si ho rozšíriť aj na iné časti tela, vrátane genitálií.

Nepoužívajte ďalej zubnú kefku: Po ukončení liečby si vymeňte zubnú kefku.

Nebozkávajte bábätká: Ak máte aktívny opar, rozhodne nebozkávajte bábätká, dojčiť môžete.

Aké sú príčiny oparov?

Herpes simplex sa šíri tesným kontaktom. Ak niekoho pobozkáte s oparom alebo sa dotknete jeho tváre a potom sa dotknete svojej vlastnej, môžete sa nakaziť vírusom. Herpes simplex môžete získať aj zdieľaním balzamu na pery, vidličky, hrnčeka alebo žiletky s niekým, kto ho má. Vírusom sa s najväčšou pravdepodobnosťou nakazíte od niekoho, kto má aktívny opar, ale je tiež možné, že sa ním nakazíte aj od niekoho, kto nemá opar alebo pľuzgiere 

NVírus sa môže šíriť aj do očí alebo pohlavných orgánov. apríklad, ak si pretriete oči po tom, čo sa vám na ruky dostali sliny od infikovanej osoby, alebo ak máte orálny sex s niekým, kto má opary.

Niektoré veci, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť prepuknutia, sú:

Prechladnutie alebo iná choroba
Horúčka
Stres
Príliš veľa slnka
Menštruácia

Súvisiace články