Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Počuli ste už o syndróme bolesti v močovom mechúri? Možno ním trpíte aj vy!
Zdielať na

Počuli ste už o syndróme bolesti v močovom mechúri? Možno ním trpíte aj vy!

Únik moču môže súvisieť aj s poškodenou výstelkou mechúra.

Nazýva sa aj interscticiálna cysticída a od bežného zápalu močových ciest sa líši- lekári totiž nevedia zistiť jeho príčinu.

Syndróm bolesti v močovom mechúri je charakteristický chronickým nutkaním na močenie a častým močením,ktoré sprevádza bolesť v panvovej oblasti. Pojem „cystitída“ nabáda k tomu, že by mohlo ísť o bežný zápal. Ten však zvyčajne spôsobujú baktérie alebo vírusy. U ľudí s intersticiálnou cystitídou však lekári nevedia nájsť príčinu – ani bakteriálnu, ani vírusovú. Vznik tohto ochorenia priamo súvisí s poškodením výstelky moťčového mechúra, väčšnou opakovanými predošlými zápalmi. Trpia ním častejšie ženy ako muži a jeho výskyt sa zvyšuje s vekom. Väčšina ľudí s týmto sydrómom trpí stredne ťažkými alebo ťažkými symptómami. Bohužiaľ ich problémy sú dlhodobé a príznaky sú veľmi nepríjemné. 

Príznaky  syndrómu bolesti v močovom mechúri:

  • zníženie kapacity močového mechúra

  • naliehavá potreba močiť často vo dne i v noci

  • pocity tlaku, bolesť v okolí močového mechúra, panvy, a hrádze

  • bolestivý pohlavný styk

  • nepohodlie alebo bolesť v oblasti reprodukčných orgánov

Diagnostika intersticiálnej cystitídy sa robí vylučovacou metódou. Lekár musí najprv vylúčiť iné ochorenia, ktoré majú veľmi podobné príznaky ako sú bolesť panvového dna a časté močenie. Kultiváciou moču vylúči bakteriálne ochorenie. Potvrdzuje sa definitívne biopsiou - odobratím vzorky sliznice močového mechúra(urotelu)Ukazuje sa totiž, že obnovenie jej správnej funkcie je dôležitejšie, ako zistenie samotnej príčiny problémov.

Súvisiace články

Najčítanejšie