Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Alergia na roztoče má v zime svoju sezónu. S týmito 11 opatreniami sa vám uľaví
Zdielať na

Alergia na roztoče má v zime svoju sezónu. S týmito 11 opatreniami sa vám uľaví

Archívna reportáž

Roztoče našli aj v potravinách.

Alergia na roztoče je respiračná alergia spôsobujúca predovšetkým alergickú nádchu. Býva často podceňovaná a preto je aj nedostatočne liečená. Pritom pokiaľ sa nelieči, môže sa výrazne zhoršiť a prejsť do alergickej astmy.

Sú malí, voľným okom neviditeľní. Najviac sa im páči v našich posteliach, dekách, závesoch a kobercoch. Pre niektorých alergikov sú roztoče celoročným trápením.

Roztočom sa prakticky nevyhneme. Sú všade a stále okolo nás. Celoročne žijú v ľudských obydliach, a pretože milujú teplo a vlhko, najčastejšie sídlia v lôžkovinách, prestieradlách, kobercoch, záclonách, závesoch a plyšových hračkách.Tieto mikroskopické živočíchy žijú v prachu a sú našimi vernými spolubývajúcimi. Ich prítomnosť neznamená, že domácnosť nie je čistá alebo málo upratujeme. Nachádzajú sa totiž všade okolo nás a žijú asi šesť týždňov.  Jeden gram prachu obsahuje až 250-tisíc fekálnych častíc roztočov!

Čo vám roztoče spôsobia?

Alergia na roztoče je chronické ochorenie. Vyvoláva príznaky typické pre respiračné alergie: nádchu, zápal spojiviek, ekzém, kašeľ, dýchacie ťažkosti…Všetky tieto príznaky sú často sprevádzané nekvalitným spánkom a pocitom únavy počas dňa. Alergia má vplyv na:

  • kondíciu a zdravie: môže viesť aj k najrôznejším zdravotným komplikáciám, pri nedostatočnej liečbe sa môže navyše zhoršiť a prejsť do alergickej astmy;

  • pracovný a osobný život : môže mať negatívny vplyv na učenie a rozvoj, najmä u detí.

Na roztoče je alergický každý desiaty človek a až 80 percent malých alergikov chorobne reaguje práve na roztoče. Alergizujúce nie sú samotné roztoče, ale ich výlučky a sliny. Tie totiž obsahujú proteíny, ktoré sa naviažu na vlhkosť vo vzduchu a dostávajú sa do dýchacích ciest.

Stačí, keď sa prejdeme po koberci, drgneme do závesu alebo sa v noci pretočíme na posteli. Výsledkom sú alergická nádcha, kašeľ, záchvatovité poruchy dýchania či zhoršenie atopického ekzému.

Roztoče sú najvýznamnejším vyvolávačom celoročnej alergickej nádchy. Typické je zhoršovanie príznakov tejto alergie krátko po zobudení.

Čo môžete proti roztočom urobiť? 

  • Nachystajte sa na hory. Okrem hygienických opatrení, úpravy teplotného režimu a vlhkosti v byte môže pri tejto rozvinutej alergii pomôcť jesenný či zimný pobyt v horách. V nadmorskej výške nad 1 200 metrov totiž roztoče hynú, pretože neznášajú chladnú a suchú horskú klímu.
  • Vzdajte sa perín. Roztoče majú rady vlhkosť, aj preto nikdy netreba spotené paplóny a vankúše po noci hneď zastieľať.
  • Znižujte vzdušnú vlhkosť v byte, nikdy by nemala presiahnuť 50 percent, zadovážte si pohlcovače vlhkosti. Odstrániť by ste mali aj jej zdroje, ako sú izbové kvety, akvárium či sušiak na bielizeň.
  • Lôžkoviny perte aspoň pri teplote 65 stupňov Celzia
  • Vymieňajte obliečky každý týždeň. Raz za 7 dní treba vyprášiť aj matrace.
  • Úplne  odstráňte prikrývky, koberce, závesy a záclony. Sú pre roztoče živnou pôdou. Nahraďte ich prikrývkami z dutých vláken, tie sú pre ne nepriaznivé.
  • Dôkladne vetrajte. Samozrejmosťou by malo byť pravidelné a dlhodobé vetranie.
  • Vyhoďte plyšové či textilné hračky. Ak sa vaši potomkovia svojho macka či obľúbeného vankúšika nechcú vzdať, dajte ich aspoň raz za 7 dní preventívne do mrazničky, mráz roztoče zahubí.
  • Používajte pri vysávaní špeciálne filtre
  • Umývajte podlahy každý deň. Na podlahy u alergika patrí vodou umývateľná podlaha – teda linoleum, vinyl, laminát.
  • Kúpte si čističku vzduchu, najmä tam, kde je v domácnosti mačka.

Ako sa alergia na roztoče lieči? 

Alergiu na roztoče rozpozná a potvrdí alergologické vyšetrenie a alergológ vám potom navrhne tú najlepšiu liečbu práve pre vás.

Ak sme už všetky opatrenia v byte urobili a stav alergika sa zlepšil, neznamená to, že sme nad alergiou na prach a výlučky roztočov vyhrali. Toto ochorenie treba mať dlhodobo pod kontrolou pomocou antihistaminík. Tie síce neodstraňujú príčinu alergie, ani ju neliečia, len zabraňujú vzniku bezprostredných ťažkostí. Uľavujú teda pri kýchaní, svrbení očí či nádche.

Užívanie antihistaminík je dôležité aj v čase, keď sa alergik cíti dobre a „nič mu nie je“. Pri dlhodobom užívaní totiž liečia aj chronický zápal na slizniciach bez toho, aby si to chorý človek všimol.

Ľuďom alergickým na výlučky roztočov môže pomôcť alergénová imunoterapia. Pri tejto liečbe sa podáva v presne odmeraných dávkach alergén roztočov v injekčnej alebo kvapkovej forme počas niekoľkých rokov.

Vďaka tomu organizmus prestane postupne reagovať na alergén alergickým zápalom. Najlepšie výsledky s touto terapiou lekári dosahujú asi rok po začiatku ťažkostí, s alergénovou imunoterapiou treba začať najlepšie do troch rokov od vzniku alergie.

Súvisiace články

Najčítanejšie