Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Potravinová alergia: jedlo, ktoré môže zabiť
Zdielať na

Potravinová alergia: jedlo, ktoré môže zabiť

Archívna reportáž

Alergénom môžu byť aj zložky alkoholických nápojov.

Alergie na potraviny patria k najčastejším alergiám vôbec. Ich prejavy môžu byť najrôznejšie, rovnako ako jedlá, ktoré precitlivenosť vyvolávajú. Určite ste už počuli o ľuďoch, ktorých zabili arašidy v jedle, alebo ste videli film, kde sa niekto niekoho pokúsil zavraždiť potravinou, na ktorú bol dotyčný alergický. Jedlo totiž skutočne môže aj zabiť.

Potravinová alergia sa môže objaviť v každom veku, dostať ju môžu už bábätká, deti i dospelí ľudia. Je to spôsobené chybou imunitného systému, ktorý je príliš citlivý na určité bielkoviny z jedla. Imunitné bunky zdravého človeka by na tieto proteíny nereagovali, ale imunitný systém alergika sa začne brániť a spustí zápalovú reakciu, ktorá môže byť naozaj vážna a dramatická už aj pri stopovom množstve potraviny.

Najviac ľudí je alergických na jednu alebo viac z týchto potravín:

  • kravské mlieko,
  • vajíčka,
  • ryby,
  • arašidy,
  • morské plody,
  • sója,
  • orechy (lieskové, vlašské, para),
  • pšenica.

Mnohí ľudia sú precitlivení na najrôznejšie druhy ovocia a zeleniny. Alergici majú často viac než jednu alergiu, a to pre fenomén zvaný „skrížená reaktivita“. Imunitný systém totiž môže dva veľmi podobné proteíny považovať za rovnaké a napríklad pri alergii na peľ ambrózie môže prehnane reagovať na banán či melón.

Príznaky: bežné i vzácne

Alergická reakcia zvyčajne nastupuje do niekoľkých minút po zjedení potraviny, existuje však aj oneskorená odpoveď organizmu, ktorá vypukne až po niekoľkých hodinách. K typickým príznakom patrí:

  • červená svrbivá vyrážka alebo žihľavka,
  • upchatý alebo svrbiaci nos, kýchanie a slzenie či štípanie očí,
  • zvracanie, hnačka a bolesť brucha,
  • opuch (napríklad pier, jazyka alebo podnebia).

Pri veľmi silnej alergii sa zriedkavo môže rozvinúť anafylaktický šok. Jeho nástup ohlási chrčanie a sipot, problémy s dýchaním, mravenčením končatín alebo tváre. V takom prípade musí alergikovo okolie okamžite zavolať záchrannú službu, anafylaxia alergickému človeku ohrozuje život!

Alergia či intolerancia? 

Niektorí ľudia, ktorí sami seba považujú za alergikov, v skutočnosti trpia intoleranciou, ktorá je menej nebezpečná a zvyčajne nastupuje až po zjedení väčšieho množstva problémovej potraviny. Alergia je precitlivenosť na jedlo, intolerancia se prekladá ako neznášanlivosť. Príznaky sa často zhodujú – hlavne hnačka, nevoľnosť, zvracanie a boleť brucha.

Alergická reakcia má však vždy imunitný podklad, zatiaľ čo pri neznášanlivosti je príčina iná – napríklad chýbajúci enzým nevyhnutný pre trávenie určitých potravín. Typickou surovinou, ktorá spôsobuje alergie, ale aj intolerancie, je mlieko (laktóza).

Bez lekára sa nezaobídete

Aby vám diagnostikovali alergiu na jedlo, potrebujete vyšetrenie u odborníka, ktorý vám urobí kožné a krvné testy. Sú potrebné, aby mohol potvrdiť precitlivenosť a vyhol sa zámene nielen s intoleranciou. Alergie sa síce zatiaľ nedajú vyliečiť, ale môžete užívať napríklad antihistaminiká, ktoré zmierňujú nepríjemnú reakciu. Ľudia ohrození anafylaktickým šokom by u seba navyše mali neustále nosiť injekciu adrenalínu, ktorú môžu použiť v prípade náhodného nechceného kontaktu s alergénnym jedlom. Najdôležitejším opatrením, samozrejme, zostáva úplne sa vyhnúť nebezpečnému jedlu.

Súvisiace články

Najčítanejšie