Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Táto alergia dokáže pokaziť každú dovolenku. Ak ju dostanete, zostaňte v tieni
Zdielať na

Táto alergia dokáže pokaziť každú dovolenku. Ak ju dostanete, zostaňte v tieni

Archívna reportáž

Pozor na slnečnú alergiu aj na znamienka

Alergia na slnko dokáže pokaziť každú dovolenku. Po vystavení sa slnečným lúčom sa objavia nepríjemné červené fľaky, ktoré svrbia a bolia. Často sa objavujú na viditeľných častiach tela vrátane ramien a hrudníka. Slnečnou alergiou trpí podľa odhadov asi jedna pätina obyvateľov Slovenska. Najviac ohrozuje mladé ženy so svetlou pleťou.

Táto alergia má pomerne zložitý názov, odborne sa nazýva polymorfná svetelná erupcia (PLE). PLE je najbežnejšia fotodermatóza, teda kožné ochorenie spôsobené pôsobením UV žiarenia. Charakteristické sú opakujúce sa oneskorené príznaky, ktoré sa objavia jeden alebo dva dni po pobyte na slnku. Môžu mať formu od miernej vyrážky po pľuzgieriky.

Alergia na slnko sa objavuje zvyčajne na dovolenke alebo v prvých slnečných dňoch, keď je pokožka po dlhej zime odkrytá slnečnému žiareniu. Je zaujímavé, že vyvolať ju môže i slnečné žiarenie prenikajúce sklom. Ak sa človek s príznakmi tejto fotoalergie ďalej vystavuje slnku, príznaky sa môžu zhoršiť a alergická reakcia sa pravdepodobne bude opakovať každý rok. Hoci príznaky PLE vyzerajú hrozivo, nie je infekčná a nemá žiadnu preukázanú súvislosť s rakovinou kože.

Poškodené bunky

Existuje niekoľko druhov alergie na slnko a ich príznaky sa líšia. Môže medzi ne patriť vyrážka s vriedkami, začervenanie pokožky, pľuzgiere alebo vriedky a takmer vždy ich sprevádza intenzívne podráždenie a svrbenie. V závažnejších prípadoch sa môžu vyskytovať väčšie ložiská zakrvácania pod kožu.

Medzi najčastejšie postihnuté oblasti patrí: vnútorná strana paží, hrudník a menej často i tvár. Za PLE je zodpovedné najmä dlhovlnné UV žiarenie, ktoré vyvoláva alergiu až u 80 percent postihnutých osôb. Preniká totiž hlboko do pokožky, kde môže poškodzovať bunky.

Ľudia s PLE majú zrejme narušenú bunkovú obranu a ich koža nie je schopná poradiť si s voľnými radikálmi vznikajúcimi pri UV žiarení. Pri pobyte na slnku reaguje nadmernou imunitnou reakciou, vzniká začervenanie a zapálenie.

Skúste svetelnú terapiu

Neprimeranej reakcii kože na UV žiarenie sa dá predchádzať najmä špeciálnymi opaľovacími krémami pre ľudí s alergiou na slnko. Tieto krémy dokážu aj zabrániť opakovaniu alergickej reakcie kože. Ľudia trpiaci PLE by mali obmedziť pobyt na slnku, najmä medzi 11. – 15. hodinou, keď je UV žiarenie najsilnejšie. Mali by sa tiež chrániť špeciálnym oblečením.

Ak sú prejavy alergie veľmi ťažké a bolestivé, pomôcť môže aj preventívna svetelná terapia, tiež známa ako desenzibilizácia, ktorá sa robí v prvých jarných týždňoch. Pri tejto metóde sa zvyšuje odolnosť kože voči slnečnému žiareniu.

Niektorí ľudia s PLE zisťujú, že sa ich ochorenie postupom času zlepšuje a nakoniec môže úplne zmiznúť. Ak sú prejavy alergie rozvinuté, pomôcť môže napríklad lokálna aplikácia krémov s obsahom kortiko-steroidov, ktoré zmierňujú podráždenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie