Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ako pomôcť tínedžerom a deťom, aby mali dostatok spánku? Potrebujete zvládnuť 3 oblasti ich života
Zdielať na

Ako pomôcť tínedžerom a deťom, aby mali dostatok spánku? Potrebujete zvládnuť 3 oblasti ich života

Archívna reportáž

Pandémia narušila deťom školský režim,spánok je jeho dôležitou súčasťou.

Spánok je kľúčový pre nás všetkých, a to platí najmä pre deti. Bez dostatočného kvalitného spánku majú deti väčšiu pravdepodobnosť zdravotných problémov a problémov so správaním – a tiež problémy s učením. Toto je niekoľko jednoduchých vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste svojmu dieťaťu pomohli dostatočne a kvalitne sa vyspať.

Zaveďte pravidelný spánkový režim

Nášmu telu pomáha, keď ideme spať a vstávame každý deň približne v rovnakom čase.

  • Deti a dospievajúci potrebujú osem až desať hodín spánku. Odpočítajte 10 hodín, odkedy vaše dieťa potrebuje ráno vstať. To je zhruba čas, ktorý potrebujú na to, aby sa chystali do postele (u menších detí rátajte 11 hodín).
    Napríklad, ak váš tínedžer potrebuje vstávať o siedmej, potom by sa mal chystať do postele o deviatej a v posteli by mal byť o desiatej (pretože väčšina ľudí samozrejme nezaspí v momente, keď položí hlavu na vankúš). Mladšie dieťa by sa malo začať chystať (kúpanie a podobne) okolo 20,00.
  • Tínedžeri často protestujú proti skorému odchodu do postele s tým, že nemlžu zaspať. Skutočne sú v tomto období života biologicky predurčení na to, aby zaspávali neskôr a prebúdzali sa neskôr a majú teda prirodzenú tendenciu ísť spať neskôr. Bohužiaľ, väčšina škôl začína ráno o 8,00, takže sa s tým veľa urobiť nedá.
  • Aj keď je v poriadku zostať cez víkendy hore o niečo dlhšie, nedovoľte, aby sa čas spánku zmenil o viac ako hodinu.

Pred spaním vypnite obrazovky

  • Žiadne tablety, mobily ani televízor v izbe! Modré svetlo, ktoré vyžarujú obrazovky, vyslovene ruší spánok. Najlepšie je, ak môžu byť obrazovky vypnuté dve hodiny predtým, ako chcete, aby vaše dieťa spalo. Využite  čas, keď sa začnú chystať do postele, ako čas, keď sa vypnú obrazovky.
  • Jediný spôsob, ako to dosiahnuť, je dostať preč z detskej izby všetky elektronické zariadenia. Tínedžeri s vami budú v tomto bojovať. Ak môžete, trvajte na svojom (a kúpte im budík, ak povedia, že na budenie potrebujú svoj telefón). Prinajmenšom by ich telefón mal byť cez noc v režime Nerušiť.

Podporte ich spánok pokojným prostredím

  • Stíšte sa. Ak sledujete televíziu, znížte hlasitosť a vo všeobecnosti sa snažte nerobiť veľa hluku, keď deti idú spať.
  • Ak deťom svieti do izby pouličná lampa alebo mesiac, použite závesy zatemňujúce miestnosť. Pomôžu aj deťom, ktoré sa budia už pri prvom úsvite a tiež tým, ktoré nemôžu zaspať, ak vonku nie je úplná tma.
  • Zistite, aké iné faktory ovplyvňujú ich spánok Zaneprázdnení tínedžeri majú často problém urobiť všetko včas, aby mali dostatok spánku. Porozprávajte sa so svojím tínedžerom o jeho dennom rozvrhu a hľadajte spôsoby, ako mu pomôcť viac spať- napríklad to môže byť robenie domácich úloh počas dňa, a nie večer alebo obmedzenie videohier či iných aktivít, ktoré mu zaberajú čas na domáce úlohy. Spánok musí byť prioritou.
  • Obmedzte tínedžerom kofeín. Najlepšie je,keby neprímali žiaden, ale od popoludnia určite nič-žaidna káva ani energetické nápoje!
  • Obmedzte deťom spánok počas dňa! Pre unavené staršie dieťa sa môže zdriemnutie po vyučovaní javiť ako dobrý nápad, ale môže narúšať nočný spánok. Takýto spánok je v poriadku v škôlke, v škole už nie. 
  • Vaše dieťa by malo pravidelne cvičiť. Nie je to dôležité len pre ich zdravie, pomáha im to aj spať.
  • Pred spaním môžete spolobiť rituály, ktoré dieťa upokoja-napríklad spoločné čítanie, či rozhovor o pribehu dňa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie