Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Skladateľa Vaša Patejdla zabila najobávanejšia rakovina. Má 10 nenápadných príznakov, toto si skúste všímať
Zdielať na

Skladateľa Vaša Patejdla zabila najobávanejšia rakovina. Má 10 nenápadných príznakov, toto si skúste všímať

Známy spevák a skladateľ zomrel na rakovinu pankreasu.

Rakovina panreasu je zrejme najhoršia zo všetkých rakovín- väčšina ľudí prežije len pár mesiacov a do dvoch rokov umiera 95 percent všetkých pacientov. Vašo Patejdl prežil iba týždne po oznámení diagnózy. Bohužiaľ, toto ochorenie sa veľmi ťažko diagnostikuje a často je pre pacienta už príliš neskoro.

Rakovina, ktorá zabila Pavarottiho, 42-ročného českého speváva Davida Stypku, či Ďuďa zo skupiny Hex, je pre väčšinu ľudí žiaľ aj dnes rozsudkom smrti.

Karcinóm pankreasu je 13. najčastejším zhubným ochorením, no pre zlú prognózu mu patrí vo vyspelých krajinách 4. miesto v počte úmrtí. Z 20 pacientov s rakovinou pankreasu len 1 môže očakávať, že bude žiť ďalších 5 rokov.

Medzi pacientov, ktorí bojovali s rakovinou pankreasu, patrí zakladateľ firmy Apple Steve Jobs, ktorému bolo ochorenie diagnostikované v roku 2003 a zomrel v roku 2011. Mal zriedkavý – neuroendokrinný typ nádoru pankreasu, ktorý je menej agresívny, no odmietol operáciu a 9 mesiacov sa „liečil“ prostriedkami alternatívnej medicíny, čo neskôr oľutoval. Rakovinu pankreasu mal aj známy herec Patrick Swayze, ktorý ochoreniu podľahol v roku 2009.

Karcinóm pankreasu je jediný typ rakoviny, ktorej úmrtnosť u oboch pohlaví rastie.

10 varovných príznakov, ktoré môžu upozorniť na rakovinu pankreasu

Depresia

Po diagnóze rakoviny často nasledujú pocity depresie, ale v prípade rakoviny pankreasu môže byť depresia jedným so symptómov tejto diagnózy (tzv. somatogénna depresia).

Žltačka – bez bolesti

Hromadenie žlče spôsobí, že pokožka a očné bielka sa sfarbia dožlta.
Môže ju sprevádzať svrbenie a tmavo zafarbený moč.
Príčinou môžu byť aj nenádorové ochorenia, ako sú napríklad žlčové kamene.

Nevoľnosť

Pocity nevoľnosti môžu vznikať z rôznych dôvodov - nádor môže blokovať žlčovod alebo tlačiť na dvanástnik čo komplikuje trávenie. Následkom môže byť zápal v okolitej oblasti alebo žltačka.

Bolesti brucha

Často začínajú pocitmi nepohodlia alebo bolesťou v bruchu, ktorá vystreľuje do chrbta. Bolesť sa môže zhoršovať po jedle alebo poležiačky. Zo začiatku bolesti ustupujú, po krátkom čase ale postupne pretrvávajú.

Nevysvetliteľná strata hmotnosti

Telo spaľuje viac kalórií ako obvykle. Príznakom môže byť znížená chuť do jedla, alebo preferovanie len niektorých potravín. Chudnutie (kachexiu) pri rakovine pankreasu zapríčiňuje predovšetkým zmena metabolizmu bielkovín.
Strata hmotnosti nemusí byť sprevádzaná výraznými bolesťami.

Zmeny vo vyprázdňovaní: hnačka

Pretrvávajúca hnačka (vyprázdňovanie šesť alebo viac krát denne) môže byť príznakom vážnejšieho ochorenia, aj keď príčinou nie je rakovina pankreasu. Ak hnačka obmedzuje každodenné činnosti, poraďte sa so svojím lekárom.

Zmena vo vyprázdňovaní: ílovitá stolica

Príznakom môže byť mastná, svetlá stolica s hnilobným zápachom.
Príčinou môže byť upchatie žlčovodu v dôsledku nádoru v pankrease.

Bolesti v krížovej časti chrbta

Asi u 7 z 10 ľudí s karcinómom pankreasu je prvým dôvodom návštevy lekára bolesť chrbta.
Predovšetkým ak sa nádor nachádza v tele alebo na chvoste pankreasu a vyvíja tlak na nervy.

Rozvoj alebo zhoršenie diabetes mellitus bez zvýšenia telesnej hmotnosti

Nádor pankreasu ničí bunky pankreasu, ktoré produkujú inzulín, čo môže viesť k vzniku diabetes mellitus. Príznaky sú rozmazané videnie, extrémna únava, pomalé hojenie rán, neustály pocit smäd a hladu.

Hlboká žilová trombóza

Dýchavičnosť alebo bolesť môže byť spôsobená krvnými zrazeninami v hlbokých žilách nôh, panvy a ramien ako dôsledok komplikácií rakoviny pankreasu.

Pokiaľ sa u vás prejavia dva a viac z týchto symptómov navštívte svojho lekára, tieto symptómy môžu indikovať karcinóm pankreasu!

Zatiaľ sa nepodarilo identifikovať žiadne gény, biomarkery či nové zobrazovacie techniky, ktoré by diagnostiku zjednodušili. Umiestnenie tumoru býva ťažko prístupné a nádor býva „schovaný“ za okolitými orgánmi. Metastázy bývajú tak malé, že sú súčasnými diagnostickými metódami ťažko odhaliteľné. Nádor pankreasu navyše vytvára metastázy veľmi rýchlo, preto je väčšina pacientov diagnostikovaná až v štádiu pokročilého ochorenia.

Objavila sa nádej na vyliečenie

Teraz sa však konečne objavila nádej- personalizovaná vakcína, ktorá vybudila imunitu, aby dokázala bojovať s nádorovými bunkami. Až polovica pacientov s rakovinou ankreasu, ktorí ju dostali, bola po bez rakoviny ešte 18 mesiacov po operácii! Prvé výsledky skúšok naznačujú, že personalizované vakcíny by mohli zastaviť návrat smrteľných chorôb. Nová vakcína je vyvinutá pomocou mRNA technológie, teda rovnakej technológie ako vakcína BioNTech-Pfizer proti Covidu a mohla by byť kľúčom k vyliečeniu rakoviny pankreasu!

Vakcína je navrhnutá tak, aby zabránila návratu nádorov po operácii. Očkovanie, ktoré vyvinuli vedci spolupracujúci s farmaceutickou firmou BioNTech a americkou spoločnosťou Genentech, vyvolalo nádeje, že sa konečne nájde liek na najsmrteľnejšiu, pomerne často sa vyskytujúcu bežnú rakovinu, ktorá si do dvoch rokov od diagnózy vyžiada životy 90 percent pacientov.

Výsledky prelomovej štúdie, ktorú viedol Dr Vinod Balachandran v Memorial Sloan Kettering Cancer Center v New Yorku, boli prezentované na konferencii Americkej spoločnosti klinickej onkológie v Chicagu. Ukázali, že personalizované vakcíny môžu "vybudiť" imunitný systém, aby zabíjal bunky spojené s rakovinou pankreasu.

Súvisiace články

Najčítanejšie