Hmla
12°
Bratislava
Vladislav
25.9.2024
Dobrá správa od vedcov: Proti agresívnym nádorom mozgu je "nečakane účinné" bežné antidepresívum
Zdielať na

Dobrá správa od vedcov: Proti agresívnym nádorom mozgu je "nečakane účinné" bežné antidepresívum

Liek s názvom vortioxetín stojí okolo 50 eur a bežne sa predpisuje dospelým, ktorí majú veľké depresívne epizódy.

Laboratórne testy na rakovinových bunkách však ukázali, že vortioxín  je účinný pri liečbe glioblastómov – najbežnejšieho a rýchlo rastúceho typu mozgového nádoru. Glioblastómy sú najčastejším typom rakovinového nádoru mozgu u dospelých. Vedci z Univerzitnej nemocnice v Zürichu teraz oznámili správu vzbudzujúcu nádej na liečbu agresívnej choroby, ktorá má v súčasnosti dobu prežitia len 12-18 mesiacov. Iba 25 percent pacientov s glioblastómom prežije viac ako jeden rok, po piatich rokoch ich počet klesá na 5 percent.

Ďalšie testy na myšiach ukázali, že vortioxetín má „dobrú účinnosť“, najmä v kombinácii so štandardnou liečbou, ako je chirurgia, chemoterapia a ožarovanie, dodali vedci. Michael Weller, profesor z Univerzitnej nemocnice v Zürichu a riaditeľ Neurologického oddelenia, povedal: „Výhodou vortioxetínu je, že je bezpečný a cenovo veľmi efektívny. Keďže liek už bol schválený, nemusí prejsť zložitým schvaľovacím postupom a čoskoro by mohol doplniť štandardnú terapiu tohto smrteľného mozgového nádoru."

Je ťažké nájsť lieky, ktoré sú účinné proti mozgovým nádorom, pretože mnohé lieky proti rakovine nedokážu prejsť cez membránu zabraňujúcu toxínom, známu ako hematoencefalická bariéra, aby sa dostali do mozgu.

V rámci štúdie publikovanej v časopise Nature výskumníci testovali stovky ďalších existujúcich liekov, ktoré sú schopné prekonať túto bariéru, ako sú antidepresíva a lieky na Parkinsonovu chorobu. Vortioxetín, ktorý stojí okolo 50 eur za balenie 28 tabliet, sa ukázal ako najúčinnejší zo všetkých testovaných antidepresív, uviedli vedci. Tím sa teraz snaží získať pacientov v rámci klinického skúšania, kde im bude popri štandardnej liečbe podávať vortioxetín. Akademici však neodporúčajú, aby pacienti skúšali liek sami bez lekárskeho dohľadu. Profesor Weller povedal: „Zatiaľ nevieme, či liek funguje u ľudí a aká dávka je potrebná na boj proti nádoru, a preto sú potrebné klinické skúšky. Samoliečba by bola nevyčísliteľné riziko."

Dr Simon Newman, hlavný vedecký pracovník v The Brain Tumor Charity, v komentári k štúdii dodal: „Akýkoľvek vedecký vývoj, ktorý nás privedie bližšie k novým liečebným postupom glioblastómu, je sľubný, keďže liečba sa za desaťročia nezmenila. Naliehavo potrebujeme účinnejšie terapie pre ľudí, ktorí čelia diagnóze glioblastómu, takže vítame použitie nových technológií, aj prepracovanie existujúcich liekov. Nájsť lieky, ktoré prechádzajú hematoencefalickou bariérou, je mimoriadna výzva, takže používanie liekov, o ktorých už vieme, že to dokážu, je skvelé. Prekladáme tieto skoré zistenia pacientom, ktorí to najviac potrebujú, sme o krok ďalej a sú pred nami budúce štúdie využívajúce vortioxetín."

Súvisiace články

Najčítanejšie