Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ste po infarkte? Týchto 5 odpovedí vám pomôže ochrániť vaše srdce!
Zdielať na

Ste po infarkte? Týchto 5 odpovedí vám pomôže ochrániť vaše srdce!

Infakt myokardu postihuje stále mladších ľudí a jeho výskyt na Slovensku neklesá. Dobrou správou však je, že klesá úmrtnosť. Ak ste ho prekonali, čo môžete urobiť, aby sa nezopakoval? Väčšina ľudí, ktorí prekonali infarkt, sa znovu vracia do práce a do aktívneho života. Je však nutné pripôsobiť svoj životný štýl stavu srdca a ciev a liečiť ochorenia, ktoré k infarktu viedli.

 Srdcový infarkt síce často prichádza znenazdania, bez predchádzajúcich varovných signálov, vždy je však výsledkom viacročného chorobného procesu - aterosklerózy. Je to významné postihnutie dôležitých srdcových ciev, ktoré privádzajú krv do srdcového svalu. Ako infarkt vznikne? Ateroskleróza sa vyvíja pomaly a cievy výrazne poškodzuje. Mnohí vedci sa domnievajú, že vzniká preto, že vnútorná výstelka ciev sa poškodí. Keď sa to stane, tuky, cholesterol a ďalšie látky v krvi môžu z nánosov na poškodenom mieste postupne vytvoriť v cievach prekážku. Priesvit ciev sa zužuje a sťažuje priechod krvi. Ak sa nános v srdcovej artérii poruší, vytvorí krvnú zrazeninu, ktorá zablokuje riečište a môže upchať prítok krvi do srdcového svalu. Poškodenie alebo odumretie časti srdcového svalu, ktoré nasleduje po zablokovaní prívodu krvi do tejto oblasti, sa nazýva infarkt myokardu.

​Čo sa deje pri infarkte?

Ateroskleróza sa rozvíja väčšinou bez akýchkoľvek príznakov. Jeden z dôvodov je, že ak sa koronárna artéria zúži, okolité cievy, ktoré tiež privádzajú krv do srdca, sa tomuto režimu prispôsobia, vedia sa rozšíriť, alebo dokonca vytvoria nové menšie cievy, takzvané kolaterály. Tie dokážu obísť zúžené miesta, kde je dodávka krvi významne znížená. Niekedy sa takáto cirkulácia vytvorí po infarkte, čím pomáha zotaveniu srdcového svalu. Keď človek dostane infarkt, preruší sa prívod okysličenej krvi do časti jeho srdca, ktorá odumrie.

Čo nastáva po infarkte?

Srdce je však mimoriadne odolný orgán. Aj napriek tomu, že jeho časť nefunguje, zvyšok neprestáva pracovať. Postupne ako infarkt odoznieva, na poškodenom mieste sa začína vytvárať pevná jazva. Tento stav trvá zvyčajne 4 až 6 týždňov. Jeho dĺžka závisí od rozsahu poškodenia a schopnosti organizmu uzdravovať sa. Preto lekári odporúčajú pre každého pacienta po infarkte rozdielny rozsah aktivít. Rovnako je dôležité prispôsobiť srdcovocievnemu ochoreniu svoj životný štýl a liečbu.

Čo robiť, aby sa infarkt nezopakoval?

Pre ľudí so srdcovým ochorením je veľmi dôležité, aby si udržali zdravú hmotnosť.Ak máte nadváhu, zníženie hmotnosti vám pomôže znížiť obsah cholesterolu v krvi, znížiť či upraviť krvný tlak a zlepšiť prípadnú poruchu metabolizmu cukru. Je  tiež veľmi dôležité jesť správne vyváženú stravu obsahujúcu zdraviu prospešné množstvá proteínov, vitamínov a minerálov. Lekári ľuďom po infarkte dôrazne odporúčajú diétu kontrolujúcu tuky. Podstatou nízkotučnej diéty je zníženie obsahu cholesterolu v krvi. Diéta ľuďom po infarkte pomáha znížiť celkový príjem kalórií, kalórií z tukov a nasýtených mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú najmä v mäse, vysokotučných mliečnych produktoch a jedlách obsahujúcich tzv. transmastné kyseliny. To súčasne pomôže znížiť vysokú hladinu tzv. „zlého“ LDL cholesterolu a zníži sa tak riziko vzniku ďalšieho infarktu alebo porážky.

Ako sa liečiť po infarkte?

Človek po prekonanom srdcovom infarkte, by mal mať hladinu tzv. „zlého“ LDL cholesterolu pod 1,8 mmol/l. Nutné sú aj lieky na zníženie hladiny cholesterolu v krvi. Tieto lieky treba užívať veľmi starostlivo a nevynechávať ich v liečbe. Množstvo veľkých štúdií dokázalo mimoriadne veľký úžitok týchto liekov a zníženie úmrtnosti u pacientov po infarkte až o 40 a viac percent. Vysoká hladina cholesterolu spolu s vysokým krvným tlakom patria medzi najväčšie riziká pre vznik infarktu a porážky a treba ich liečiť. Kombinácia diéty, sledovania hmotnosti, fyzickej aktivity a liekov - to všetko sa odporúča vtedy, ak človek po infarkte chce dostať hladinu cholesterolu a vysoký krvný tlak pod kontrolu a zabrániť opakovanej srdcovej príhode, ktorá by mohla byť smrteľná.

Čo môžete urobiť pre svoje srdce? 

  •  Do práce a aktivitám sa vracajte postupne, ak ste predtým športovali, opýtajte sa lekára, akú pohybovú záťaž vám teraz odporúča 
  • Udržiavajte si zdravú hmotnosť, ak ste pred infarktom boli obézni, snažte sa schudnúť. Oslovte odborníkov na výživu či obezitologickú ambulanciu vo vašom okolí 
  • Udržiavajte pod kontrolou svoj krvný tlak, hladinu cukru aj cholesterolu. To všetko sú faktory, ktoré výrazne ovplyvňujú vaše srdce. 
  • Nefajčite. Ani jednu denne. Fajčenie tabaku aktivuje sympatický nervový systém, poškodzuje vnútornú výstelku ciev a spôsobuje zrážanie krvných doštičiek. Prognóza chorých, ktorí prestanú fajčiť, je výrazne lepšia ako tých, čo fajčia ďalej. 
  • Buďte disciplinovaní. Dôležité je absolvovať všetky kontroly u lekárov a dodržiavať predpísanú liečbu 
  • Ak trpíte úzkosťou a obávate sa ďalšieho infarktu, povedzte o tom svojmu lekárovi. Vie vás nasmerovať k ďalším odborníkom, ktorí vám pomôžu.