Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Máte viacero problémov týkajúcich sa spánku? Vaše riziko srdcovocievnych chorôb môže byť až trojnásobné!
Zdielať na

Máte viacero problémov týkajúcich sa spánku? Vaše riziko srdcovocievnych chorôb môže byť až trojnásobné!

Archívna reportáž

Spánok súvisí s celkovým zdravím.

Zlý spánok je spojený s množstvom zdravotných problémov, vrátane vyššieho rizika vysokého krvného tlaku, cukrovky, obezity a srdcových chorôb.

Nedávna štúdia o ľuďoch v strednom veku zistila, že kombinácia problémov so spánkom – ako sú problémy so zaspávaním, prebúdzanie sa v ranných hodinách alebo spánok menej ako šesť hodín v noci – môže takmer strojnásobiť riziko srdcového ochorenia.

"Tieto nové zistenia zdôrazňujú dôležitosť dostatočného spánku," hovorí špecialista na spánok Dr. Lawrence Epstein, odborný asistent medicíny na Harvard Medical School.Podľa neho nedostatok spánku môže spôsbiť viacero vecí. "Niektorí ľudia si jednoducho nevyhradia dostatok času na spánok. Iní majú návyky, ktoré narúšajú alebo narúšajú spánok. A niektorí ľudia majú zdravotný stav alebo poruchu spánku, ktorá narúša kvalitu alebo kvantitu ich spánku."

Kto bol v štúdii?

Výskumníci čerpali údaje od 7 483 dospelých, ktorí informovali o svojich spánkových návykoch a histórii srdcových chorôb. Podskupina účastníkov (663 ľudí) tiež používala zariadenie na zápästí, ktoré zaznamenávalo ich spánkovú aktivitu (aktigrafia). O niečo viac ako polovicu účastníkov tvorili ženy. Tri štvrtiny uviedli svoju rasu ako bielu a 16 % ako čiernu. Priemerný vek bol 53 rokov.

Výskumníci sa rozhodli zamerať sa na ľudí v strednom veku, pretože práve vtedy dospelí zvyčajne zažívajú rôznorodé a stresujúce životné skúsenosti v pracovnom aj rodinnom živote. Je to tiež obodbie života, keď sa začnú objavovať upchaté srdcové tepny alebo ateroskleróza (prvý príznak srdcového ochorenia) a problémy so spánkom súvisiace s vekom.

Ako vedci hodnotili problémy so spánkom?

Zdravie spánku sa meralo pomocou kombinácie viacerých aspektov spánku, vrátane

  • pravidelnosti (či účastníci spali dlhšie v pracovných dňoch v porovnaní s nepracovnými dňami)
  • spokojnosti so spánkom (či mali problémy so zaspávaním, zobudili sa v noci alebo skoro ráno a nevedeli znova zaspať, alebo sa cítili ospalí počas dňa)
  • bdelosti (ako často si zdriemli dlhšie ako päť minút)
  • efektívnosti (ako dlho im trvalo zaspať pred spaním)
  • trvania (koľko hodín zvyčajne spali každú noc).

Na posúdenie problémov súvisiacich so srdcom sa výskumníci opýtali účastníkov: „Mali ste niekedy podozrenie na problémy so srdcom, alebo ich potvrdil lekár?“ a "Mali ste niekedy silnú bolesť v prednej časti hrudníka trvajúcu pol hodiny alebo viac?"

Odpoveď „áno“ na ktorúkoľvek otázku si vyžiadala ďalšie otázky o diagnóze, ktorá zahŕňala konrétne ochorenia ako ako angína pectoris(bolesť na hrudníku v dôsledku nedostatočného prietoku krvi do srdcového svalu), srdcový infarkt, ochorenie srdcových chlopní, nepravidelný alebo rýchly srdcový tep. a srdcové zlyhanie.

Zlý spánok spojený s vyšším srdcovým rizikom

Výskumníci kontrolovali faktory, ktoré by mohli ovplyvniť výsledky, vrátane rodinnej anamnézy srdcových chorôb, fajčenia, fyzickej aktivity, ako aj pohlavia a rasy. Zistili, že každý ďalší nárast hlásených problémov so spánkom súvisí s 54% zvýšeným rizikom srdcových chorôb v porovnaní s ľuďmi s normálnym spánkovým režimom. Zvýšenie rizika však bolo oveľa vyššie – 141 % – medzi ľuďmi, ktorí poskytli aktigrafické údaje zo zariadenia, ktoré si sami nahlásili, aj z aktigrafie na zápästí, ktoré sa spoločne považujú za presnejšie.

Hoci ženy uvádzali viac problémov so spánkom, muži častejšie trpeli srdcovými chorobami. Celkovo však pohlavie neovplyvnilo vzťah medzi spánkom a zdravím srdca. Ak máte podľa vedcov  problémy so spánkom, mali by stee tieto problémy riešiť,aby ste predišli vážnym srdcovým ochoreniam.

Liečba porúch spánku, ktoré narúšajú spánok, môže spôsobiť, že sa budete počas dňa cítiť ostražitejšie, zlepší sa vám kvalita života a znížia sa zdravotné riziká súvisiace so zlým spánkom,“ hovorí doktor Epstein.

Súvisiace články

Najčítanejšie