Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Viete, ako si správne merať teplotu? Vedeli ste, že sa to dá aj vnútri líca?
Zdielať na

Viete, ako si správne merať teplotu? Vedeli ste, že sa to dá aj vnútri líca?

Teplota sprevádza väčšiu infekcií.

Najdôležitejšie je si vybrať správny teplomer a najvhodnejšie miesto na meranie. V dnešnej dobe sú dostupné rôzne typy teplomerov a nad ich výberom a spôsobom merania je vhodné uvažovať aj napríklad podľa veku dospelého človeka, či dieťaťa, ktorý bude teplomer najčastejšie používať.

Ako a kde si merať teplotu?

Rektálne (v konečníku):

Možno sa vám to zdá ako nie veľmi príjemný spôsob, no najspoľahlivejšie meranie vnútornej teploty je vložením teplomera do konečníka (rektálne meranie). Toto meranie je presné a má malý rozptyl výsledkov. Pri deťoch je vhodné použiť teplomer s bezpečnou, ohybnou špičkou

Orálne (v ústach):

Meranie teploty v ústach je zrejme pohodlnejšie než v konečníku.teplomer v ústach treba priložiť z vnútornej strany líca(lícne meranie) alebo pod jazyk (podjazykové meranie). Výsledky oboch meraní sú voči výsledkom rektálneho merania nižšie približne o 0,3°C – 0,8°C, pričom podjazykové meranie je presnejšie ako lícne meranie.

V podpazuší:

Teplota povrchu tela sa najčastejšie meria v podpazuší (podpažné meranie) ale vedeli ste, že sa dá aj v slabine? V oboch prípadoch sa ruka či noha pritlačí k telu,aby meranie nebolo ovplyvnené teplotou okolia. Takéto meranie však nie je najvhodnejšie, nevýhodou je dlhý čas merania, teplomer môže vykĺznuť. U dospelých je hodnota podpazušného merania voči rektálnemu meraniu nižšia približne o 0,5°C až 1,5°C! U detí sú tieto rozdiely v porovnaní s rektálnym meraním omnoho menšie. Ak meriame teplotu pod pazuchou či v slabine, mali by sme čas merania predĺžiť aj o 2 – 3 minúty po zapípaní teplomera.

Meranie bezkontaktným teplomerom

Je to najrýchlejší, najšetrnejší, najmodernejší a medzi ľuďmi rôznych vekových kategórii v súčasnosti asi najobľúbenejší spôsob merania telesnej teploty. Treba však pri ňom dodržiavať pri ňom niektoré dôležité zásady.

  • Pred začatím merania je vhodné nechať teplomer pri izbovej teplote aspoň po dobu 10 minút
  • Človek, ktorý si meria teplotu by mal byť  v interiéri, nie je vhodné merať ním niekomu telesnú teplotu vonku 
  • Pokožka v mieste merania by mala byť bez potu. Ideálne je umiestniť teplomer do stredu čela, vo vzdialenosti 2-3 cm od čela, človek by počas merania nemal pohybovať hlavou ani teplomerom.

Súvisiace články

Najčítanejšie