Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Máte vodnaté hnačky, no nemáte diagnózu? Možno máte zriedkavé črevné ochorenie
Zdielať na

Máte vodnaté hnačky, no nemáte diagnózu? Možno máte zriedkavé črevné ochorenie

Mikroskopická kolitída – je zápal hrubého čreva, prejavuje sa vodnatými hnačkami, bolesťami brucha a únavou. Nedá sa zistiť samotnou kolonoskopiou,len mikroskopickým vyšetrením; makroskopický vzhľad črevnej sliznice je pri tomto ochorení normálny. Jeho presná príčina nie je známa. Mnoho ľudí trpiacich týmto ochorením je žiaľ bez diagnózy, prípadne im nesprávne určia diagnózu sydrómu dráždivého čreva.

Štúdia vo Veľkej Británii ukázala, že u jedného z troch pacientov s týmto stavom bol pôvodne diagnostikovaný syndróm dráždivého čreva. Na rozdiel od iných zápalových ochorení čriev mikroskopickú kolitídu totiž nemožno vidieť na kamere pri kolonoskopii a vyžaduje si odobratie vzorky tkaniva z čreva a vyšetrenie pod mikroskopom.

Pretože mikroskopické vyšetrenie sliznice sa nie vždy robí, mnohé prípady zostanú nediagnostikované. Pritom po diagnostikovaní existuje pre väčšinu ľudí účinná liečba.  "Je smutné, že tisíce ľudí trpia oslabujúcimi príznakmi mikroskopickej kolitídy,“ povedal Chris Probert, profesor gastroenterológie na Univerzite v Liverpoole. „Nediagnostikovaná mikroskopická kolitída môže spôsobiť roky zbytočného utrpenia. Príznaky hnačky bývajú veľmi závažné a obmedzujú život, čo vedie k značnému utrpeniu pacientov. Nie je jasné, prečo počet prípadov tohto stavu stúpa, ale pravdepodobne je to spôsobené zvýšeným povedomím o symptómoch vedúcich k väčšiemu počtu diagnóz a environmentálnych faktorov, ako sú napríklad potenciálne vedľajšie účinky bežných liekov na predpis,ako sú napríklad niektoré antidepresíva. Väčšinu ľudí s týmto stavom možno ľahko liečiť steroidmi špecifickými pre črevá alebo liekmi na zmiernenie symptómov, ale stanovenie diagnózy je prvým nevyhnutným krokom."

Aké sú príznaky mikroskopickej kolitídy?

Príznaky môžu byť podobné ako pri iných črevných ochoreniach.  Mikroskopická kolitída má však niektoré vlastnosti, ktoré ju odlišujú. "Jedným z kľúčových príznakov je vodnatosť hnačky," povedal Dr Sunny Raju, akademický klinický pracovník v gastroenterológii a klinický výskumník v Sheffield Teaming Hospitals NHS Foundation Trust. “Ľudia môžu niekedy chodiť až 20 alebo 30-krát za deň, hoci väčšinou to býva viac ako 4 až 10-krát denne. Ľudia majú príznaky aj v noci, takže sa zobudia a potrebujú ísť na toaletu.“

Vzplanutia môžu byť nepredvídateľn,é, bez jasných vzorcov akýchkoľvek spúšťačov. ľudí trápi aj úzkosť že včas nedôjdu na toaletu. Môže sa vyskytnúť aj únava, nevoľnosť, žalúdočné kŕče a strata hmotnosti a ľudia majú tendenciu zažívať „vzplanutia“ popri pokojnejších fázach.

Čo spôsobuje mikroskopickú kolitídu a kto ju dostane?

Vyskytuje sa u mužov a žien všetkých vekových skupín, ale častejšie sú postihnuté ženy a väčšinou sa prejavuje neskôr v dospelosti. Ľudia s celiakiou a inými autoimunitnými ochoreniami majú tiež väčšiu pravdepodobnosť vzniku mikroskopickej kolitídy.

Zatiaľ nie je úplne jasné, čo toto ochorenie spôsobuje: "Máme podozrenie, že by to mohla byť súhra medzi nevhodným zložením mikrobiómu - baktériíi v čreve - a možno genetickými faktormi a imunologickými faktormi,"hovorí Dr.Raju.

Existujú aj asociácie s určitými liekmi, čo neznamená, že tieto lieky nevyhnutne spôsobujú mikroskopickú kolitídu, ale u niektorých ľudí môžu vyvolať vzplanutie. Patria sem inhibítory protónovej pumpy, SSRI (selektívne inhibítory spätného vychytávania serotonínu), NSAID ako ibuprofén a niektoré statíny- častejšie robia problémy fajčiarom. U niektorých pacientov, keď prestanú užívať tieto lieky, prestane aj hnačka. Samozrejme však nemôžu prestať užívať tieto lieky bez rozhovoru lekárom. 

Vypočujte si podcast o Crohnovej chorobe, ktorá, na rozdiel od mikroskopickej kolitídy, sa prejavuje práve zápalovými ložiskami v tráviacom systéme.

Zdielať na