Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ženatí muži môžu žiť dlhšie ako slobodné ženy, tvrdí štúdia
Zdielať na

Ženatí muži môžu žiť dlhšie ako slobodné ženy, tvrdí štúdia

Archívna reportáž

Ženatí muži alebo muži s vysokoškolským vzdelaním s väčšou pravdepodobnosťou prežijú ženy, ktoré sú slobodné a nemajú ukončené vyššie vzdelanie, naznačuje nová štúdia.

Historicky výskum zistil, že ženy majú dlhšie prežívanie a nižšiu úmrtnosť ako muži. Od roku 2019 bol priemerný rozdiel v očakávanej dĺžke života medzi pohlaviami na celom svete 4,4 roka.

Odborníci z University of Southern Denmark sa však domnievajú, že tieto zistenia viedli k „nesprávnej interpretácii“ rozdielov v očakávanej dĺžke života.

Výskumníci analyzovali údaje o ľuďoch zo 199 krajín za 200 rokov a zistili, že muži majú „podstatnú šancu“ prežiť ženy.

Nie všetky ženy prežijú mužov, aj keď väčšina áno. Ale menšina, ktorá nie, nie je malá,“ uvádza sa v štúdii publikovanej v British Medical Journal

Výskumníci zistili, že dĺžka života bola ovplyvnená „komplexnou kombináciou“ biologických, environmentálnych a behaviorálnych faktorov vrátane rodinného stavu, príjmu a vzdelania.

Muži, ktorí majú nižšiu úroveň vzdelania alebo sú slobodní, majú mimoriadne nízku šancu prežiť ženu, uviedli odborníci. Väčšiu šancu prežiť ženu má však muž, ktorý je zároveň ženatý a má vysokoškolské vzdelanie, najmä takú ženu, ktorá je slobodná a nemá ukončené vyššie vzdelanie.


Vo všetkých analyzovaných populáciách 25 až 50 percent mužov prežilo ženy. Pri vysvetľovaní zistení výskumníci uviedli, že je to pravdepodobne dôsledok skutočnosti, že spriaznení jednotlivci si navzájom ovplyvňujú zdravie. Platí to najmä pre mužov, ktorí zo stabilného vzťahu profitujú viac ako ženy.

Súvisiace články

Najčítanejšie