Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vedci: Máte obavy z vývoja dieťaťa počatého asistovanou reprodukciou? Sú neoprávnené
Zdielať na
Zdravie a rodina

Vedci: Máte obavy z vývoja dieťaťa počatého asistovanou reprodukciou? Sú neoprávnené

Archívna reportáž

Ako sa správne postarať o bábätko?

Obavy rodičov z vplyvu liečby neplodnosti na vývoj ich budúceho dieťaťa sú podľa vedcov zbytočné. Zistenia naznačujú, že rozdiely medzi deťmi narodenými pomocou metód ako IVF a deťmi počatými prirodzene sú veľmi malé.

Štúdia naznačila, že rozdiely v raste, hmotnosti a hladinách telesného tuku u detí počatých prostredníctvom liečby neplodnosti sa vyrovnávajú v čase, keď dosiahnu tínedžerský vek. Výskumníci tvrdia, že ich zistenia naznačujú, že rozdiely medzi deťmi narodenými pomocou metód ako IVF a deťmi počatými prirodzene sú malé a je nepravdepodobné, že by mali nejaké zdravotné dôsledky. Štúdia bola zameraná na riešenie obáv týkajúcich sa toho, či liečba neplodnosti súvisí s rastom, hmotnosťou a telesným tukom od detstva až po rannú dospelosť.

Odkedy sa narodilo prvé dieťa IVF, vynárajú sa otázky o rizikách, ktorým čelia deti počaté týmto spôsobom. Predchádzajúce štúdie ukázali zvýšené riziko nízkej pôrodnej hmotnosti a predčasného pôrodu u detí počatých technológiou asistovanej reprodukcie (AR), ale o dlhodobom raste a prírastku hmotnosti týchto detí v porovnaní so zvyškom populácie sa vie pomerne málo.

Medzinárodná výskumná skupina z Assisted Reproductive Technology and Future Health (ART-Health) Cohort Collaboration skúmala, či počatie pomocou asistovanej reprodukcie, ktorá väčšinou zahŕňa oplodnenie vajíčka spermiou v skúmavke, súvisí s rastom, hmotnosťou a telesným tukom od detstva až po rannú dospelosť.

Vedci skúmali údaje 158 000 európskych, ázijských a kanadských detí počatých asistovanou reprodukciou, do ktorej patrí aj   a porovnávali ich s deťmi počatými prirodzeným spôsbom.

Dr. Ahmed Elhakeem z Univerzity v Bristole, ktorá vypracovala túto štúdiu, tvrdí:" Podľa výsledkov výskumu ľudia počatí pomocou asistovanej reprodukcie boli v priemere menší, ľahší a chudší od detstva až do ranej adolescencie v porovnaní s ich prirodzene počatými rovesníkmi. Rozdiely však boli malé vo všetkých vekových skupinách a s vyšším vekom sa zmenšovali."

Podľa neho je to dôležitá štúdia  najmä pre budúcich rodičov, ktorí podstupujú liečbu neplodnosti v nádeji, že budú mať pomocou asistovanej reprodukcie zdravé deti.  

„Rodičia a ich deti počaté pomocou AR si môžu byť istí, že to môže znamenať, že síce budú o niečo menšie a ľahšie od detstva až po dospievanie, ale tieto rozdiely pravdepodobne nebudú mať žiadne zdravotné dôsledky.".

Vedci sa chcú v najbliších rokoch zameriavať na potenciálne zdravotné rizika takýchto ľudí vo vyššom veku, čakajú však na to, aby čo najviac detí narodených pomocou AR dospelo do 40 a viac rokov. Prvé dieťa "zo skúmavky" sa narodilo v roku  1978, na Slovensku to bolo v roku 1991. 

Súvisiace články

Najčítanejšie