Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Máte podozrenie,že vaše dieťa má meningitídu? Nestrácajte čas, urobte tieto dva jednoduché testy!
Zdielať na

Máte podozrenie,že vaše dieťa má meningitídu? Nestrácajte čas, urobte tieto dva jednoduché testy!

Archívna reportáž

Ochorenie sa rozvíja rýchlo.

Meningokoková meningitída (zápal mozgových blán) je jednou z najzávažnejších infekčných chorôb u nás. Končí smrťou až v polovici prípadov, v ohrození sú najmä deti a bábätká . Ochrana proti meningokokom je možná očkovaním.

Meningokoková meningitída je bakteriálny zápal mozgových blán. Poškodzuje mozog, a pokiaľ nie je liečená, končí až v 50% smrteľne. Tí, ktorí ju prežijú, môžu mať v 10-20% prípadov trvalé následky, ako je hluchota, slepota, postihnutie nervového systému (obrna končatín), epilepsia, poškodenie mozgu a následkom upchatiu ciev s následným odumretím tkaniva tiež amputácia prstov, alebo až strata končatiny. Najviac sú ohrozené deti do 5 rokov a mladí ľudia vo veku 15-25 rokov.
Infekcia sa medzi ľuďmi prenáša kvapôčkovo - kvapkami z dýchacieho traktu alebo slinami. K prenosu dochádza po dlhšom alebo tesnom kontakte, ako je napríklad bozkávanie, kýchanie alebo kašľanie v blízkosti inej osoby alebo zdieľanie obytných priestorov s nakazeným.

Urobte aspoň jeden z dvoch testov! 

Príznaky meningokokovej infekcie sú horúčka nad 38 °C, bolesť hlavy, vracanie, svetloplachosť, stuhnutá šija a vyrážka (môže vyzerať ako modriny). Nemusia byť prítomné všetky naraz. Ak sa objaví horúčka a vyrážka (alebo iný z príznakov), je možné urobiť jeden z dvoch jednoduchých testov :

  • zatlačte pohárom alebo iným priehľadným predmetom na koži. Pokiaľ vyrážka nevymizne, je nutné okamžite privolať rýchlu lekársku pomoc.
  • pacient sa uloží na rovnú podložku, napríklad na posteľ bez vankúša, s natiahnutými dolnými končatinami. Ohnutím hlavy vpred zatlačíme dotyčnému bradu smerom k hrudníku. Pokiaľ zareaguje bolestivo a ohne nohy v kolenách, je nutné okamžite privolať rýchlu lekársku pomoc.

U novorodencov môže byť veľmi ťažké všimnúť si príznaky, ako je bolesť hlavy alebo stuhnutá šija. Namiesto toho môže byť novorodenec neaktívny, citlivý na rôzne podráždenia, môže zvracať alebo málo jesť. U väčších detí sa môžu hodnotiť reflexné reakcie.

Zhoršenie zdravotného stavu a nezvratné poškodenie orgánov nasleduje veľmi skoro po prejave prvých príznakov. Kontaktovanie lekára bez akéhokoľvek oneskorenia je preto veľmi dôležité. 

Súvisiace články

Najčítanejšie