Jasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Vedeli ste, že cuketou sa dá otráviť? Varujúca je horká chuť
Zdielať na

Vedeli ste, že cuketou sa dá otráviť? Varujúca je horká chuť

Kontrolóri pokutovali zeleninárov za nízku kvalitu tovaru.

Znie to neuveriteľne, ale aj taká nevinne vyzerajúca zelenina, ako je cuketa, môže byť jedovatá! Pred niekoľkými rokmi dokonca zabila seniora v Nemecku a vlani sa ňou otrávil hudobný manažér v Anglicku..

Cukety sú obľúbenou prísadou do rôznych receptov. Nie je až také zložité vypestovať túto chutnú zeleninu,  a tak ju mnohí majú doma v záhradke. Domáce cukety môžu obsahovať škodlivé toxíny, ktoré spôsobujú žalúdočné kŕče, prudké zvracanie a hnačky, v niektorých prípadoch aj silné trasenie, horúčku a halucinácie.

Niektoré cukety  totiž môžu obsahovať nadmerné množstvo cucurbitacínu, čo je chemikália, ktorá spôsobuje nevoľnosti a podráždenosť žalúdka. Odborníci záhradkárom radia, aby zahodili všetky cukety, ktoré majú neobvykle horkú chuť. Za vysoký obsah jedu môže pravdepodobne nesprávne zavlažovanie alebo nevedomé kríženie druhov.

Ktorá zelenina môže byť ešte jedovatá?

Baklažán v surovom stave- obsahuje aj nebezpečný solanín. Je to toxický glykoalkaloid, ktorý sa v niektorých druhoch zeleniny vytvoril ako prirodzená ochrana proti škodcom, hmyzu a hubám. Tento glykoalkaloid spôsobuje u ľudí zrýchlenie tepovej a dychovej frekvencie, vo veľkých množstvách aj stratu vedomia. Rovnako dráždi aj žalúdok a dvanástnik. Solanín sa deaktivuje pri vyšších teplotách, tzn. keď baklažán tepelne spracujeme varením alebo pečením. No pozor na vodu v ktorej zeleninu varíme či umývame, pretože solanín je len slabo rozpustný.

Nezrelé rajčiny v surovom stave- podobne ako baklažán obsahujú solanín, treba ich vždy dôkladne tepelne spracovať! 

Zelené nedozreté zemiaky -  obsahujú v šupke a na povrchu najvyššiu koncentráciu solanínu.

Listy rebarbory- obsahujú látky, ktoré vo vyššom množstve môžu spôsobovať problémy s obličkami, a dokonca aj stratu vedomia. Za toxickú sa považuje kvôli vysokému množstvu oxylátu- kyseliny šťavelovej.

Kôstky ovocia- V niektorých kôstkách ovocia sa nachádza kyanid. Smrtiaca dávka pre dospelého človeka s hmotnosťou 75 kg je okolo 250 mg. Kyanid obsahujú napríklad aj semená jablka. Nemusíte sa však báť, v malom množstve si naše telo s týmto jedom dokáže poradiť. Pre predstavu by človek musel zjesť približne 200 kusov jablkových semiačok, aby došlo k smrti alebo vážnym zdravotným problémom. Rovnaký pozor by ste si mali dávať aj na kôstky z čerešní, manga, marhúľ, broskýň či sliviek.

Súvisiace články

Najčítanejšie