Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Viete, čo jesť, aby ste mali v zime dosť vitamínov? V týchto potravinách ich nájdete!
Zdielať na

Viete, čo jesť, aby ste mali v zime dosť vitamínov? V týchto potravinách ich nájdete!

Archívna reportáž

Osteoporóza súvisí aj s nedostatočným príjmom vitamínu D.

Naše telo vitamíny nevyhnutne potrebuje, nedokáže si ich však až na niektoré výnimky samo vyrobiť. Kvalitný a pestrý jedálniček dokáže u zdravého dospelého človeka i dieťaťa pokryť všetky vitamíny a minerály, ktoré telo potrebuje. Kde ich nájdeme?


Aké sú základné zdroje prírodných vitamínov?

Vitamíny skupiny B

Majú ho v sebe celozrnné obilniny, kvasnice, kvalitné mäso, pečeň, mliečne výrobky a vajcia, strukoviny, zelenina, orechy, semienka, ryby. Vitamín H z tejto skupiny alebo biotín vie syntetizovať naše črevo.

Vitamín A

Obsahujú ho kvalitné mliečne výrobky, vajcia a pečeň, červená, žltá zelenina a ovocie, ale aj listová zelenina, brokolica a špargľa, rybí tuk.

Vitamín D

Pomôže primeraný pobyt na slnku, vytvára sa v našej koži.  Obsahuje ho rybí tuk, morské ryby, kvalitné mliečne výrobky a vajcia.

Vitamín K

Syntetizuje ho naše črevo. Má ho v sebe listová zelenina, fermentované potraviny, kvalitné vajcia.

Vitamín C

Skvelými zdrojmi sú rakytník, šípka, citrusové plody, jablká, brokolica, melón, paradajky, čierne ríbezle, medvedí cesnak, červená paprika, žerucha, chren, jahody, brokolica, zemiaky, karfiol.

Vitamín E

Ak ho chcete mať dostatok, jedzte strukoviny, nerafinované rastlinné oleje, orechy, zeleninu, kvalitné vajcia a pečeň.

Súvisiace články