Viete, čo jesť, aby ste mali v chladnom počasí dosť vitamínov? V týchto potravinách ich nájdete!
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Osteoporóza súvisí aj s nedostatočným príjmom vitamínu D.
Naše telo vitamíny nevyhnutne potrebuje, nedokáže si ich však až na niektoré výnimky samo vyrobiť. Kvalitný a pestrý jedálniček dokáže u zdravého dospelého človeka i dieťaťa pokryť všetky vitamíny a minerály, ktoré telo potrebuje. Kde ich nájdeme?
Aké sú základné zdroje prírodných vitamínov?
Vitamíny skupiny B
Majú ho v sebe celozrnné obilniny, kvasnice, kvalitné mäso, pečeň, mliečne výrobky a vajcia, strukoviny, zelenina, orechy, semienka, ryby. Vitamín H z tejto skupiny alebo biotín vie syntetizovať naše črevo.
Vitamín A
Obsahujú ho kvalitné mliečne výrobky, vajcia a pečeň, červená, žltá zelenina a ovocie, ale aj listová zelenina, brokolica a špargľa, rybí tuk.
Vitamín D
Pomôže primeraný pobyt na slnku, vytvára sa v našej koži. Obsahuje ho rybí tuk, morské ryby, kvalitné mliečne výrobky a vajcia.
Vitamín K
Syntetizuje ho naše črevo. Má ho v sebe listová zelenina, fermentované potraviny, kvalitné vajcia.
Vitamín C
Skvelými zdrojmi sú rakytník, šípka, citrusové plody, jablká, brokolica, melón, paradajky, čierne ríbezle, medvedí cesnak, červená paprika, žerucha, chren, jahody, brokolica, zemiaky, karfiol.
Vitamín E
Ak ho chcete mať dostatok, jedzte strukoviny, nerafinované rastlinné oleje, orechy, zeleninu, kvalitné vajcia a pečeň.