Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Semafor zdravia: Riaďte sa farbami ovocia a zeleniny
Zdielať na

Semafor zdravia: Riaďte sa farbami ovocia a zeleniny

Archívna reportáž

Ako mať úžitok z prírodných vitamínov?

Vitamíny sú látky, ktoré majú v ľudskom tele významnú funkciu pri mnohých procesoch vrátane metabolizmu bielkovín, tukov a cukrov. Naše telo vitamíny nevyhnutne potrebuje, nedokáže si ich však až na niektoré výnimky samo vyrobiť. Kvalitný a pestrý jedálniček však dokáže u zdravého človeka pokryť všetky vitamíny a minerály, ktoré telo potrebuje.

Vitamíny sú látky, ktoré majú v ľudskom tele významnú funkciu pri mnohých procesoch vrátane metabolizmu bielkovín, tukov a cukrov. Pomáhajú imunitnému systému bojovať s vírusmi a baktériami, sú tzv. antioxidanty (vychytávače), tzn. zbavujú bunky voľných kyslíkových radikálov. Voľné kyslíkové radikály vznikajú v priebehu rôznych metabolických pochodov, negatívny vplyv stravy a vonkajšieho prostredia (znečistené ovzdušie, chemické látky, lieky, pesticídy, hnojivá a ďalšie) vedie k tomu, že telo produkuje nadbytok týchto látok, ktoré sú inak v určitom množstve organizmu prospešné .

Prečo uprednostniť prírodné vitamíny?

V zelenine, ovocí a ďalších základných potravinách konzumujeme vitamíny v prirodzenej podobe. Spoločne s komplexom látok, ktoré prispievajú k ich správnemu vstrebávaniu a využitiu v organizme. Môžeme si tento komplex predstaviť ako „prípravný balíček“. Samozrejme okrem vlákniny, vitamínu C či fytolátok (zlúčenín rastlinného pôvodu, ktoré majú preukázateľne liečivé účinky) v ovocí a zelenine, obsahujú tieto potraviny množstvo ďalších prospešných vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré pracujú v našich telách v synchronicite (súčasne a v spolupráci). Makroživiny (bielkoviny, tuky, cukry) a mikroživiny (vitamíny, minerály a ďalšie stopové prvky) sú tak pre náš organizmus ľahko rozpoznateľné, telo si s nimi vie dobre poradiť a sú pre nás prínosom.

Dnešná prešľachtená, mäsovo pestovaná, umelo hnojená a chemicky ošetrovaná zelenina a ovocie neobsahuje také množstvo vitamínov ako v minulosti. Preto je vždy lepšie dať prednosť zelenine a ovociu domácej prípadne lokálnej a sezónnej. Je logické, že paradajky nevýraznej chuti kupované v zime príliš veľa prospešných mikroživín obsahovať nebudú. Tropické ovocie nie je pre nás Stredoeurópanov prirodzené a odporúča sa len ako spestrenie. Nedostatočnú pozornosť naopak venujeme jedlým bylinám, ktoré sa predovšetkým na jar, ale aj v lete vyskytujú všade okolo nás a obsahujú pre nás mnohé vitamíny v prirodzenej forme. Príkladom môže byť púpava, sedmokráska, žihľava, kostihoj, rebríček, fialka, skorocel a mnohé ďalšie.

Pri zostavovaní pestrej stravy s dostatkom vitamínov nám môžu pomôcť farby zeleniny a ovocia. Je vhodné zjesť denne z každej farby aspoň jednu porciu. Je známe, že každá farba ovocia a zeleniny dodáva nášmu telu iné zdraviu prospešné látky:
Biela – cibuľa, cesnak, petržlen, reďkev, hruška.
Oranžová – mrkva, tekvica, pomaranč, paprika, marhule.
Červená – melón, jablko, trasne, jahody, maliny, reďkovky.
Fialová – čučoriedky, černice, slivky, baklažán, červená kapusta.
Zelená – špenát, hrášok, biela kapusta, listové šaláty, špargľa.

Čerstvé ovocie a zelenina obsahujú najviac vitamínov. Druhý najšetrnejší spôsob konzervácie, ktorý umožňuje uchovať čo najviac vitamínov, je mrazenie. Napriek tomu aj sušenie, blanšírovanie, krátke dusenie či restovanie je pre zdravie prínosnejšie ako vitamíny konzumované v syntetických doplnkoch stravy.

Súvisiace články

Najčítanejšie