Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Toto ochorenie spočiatku pripomína chrípku, zákerne útočí na deti
Zdielať na

Toto ochorenie spočiatku pripomína chrípku, zákerne útočí na deti

Archívna reportáž

Meningitída je zákerné ochorenie

Meningitída je najnebezpečnejšia pre deti do piatich rokov veku, obzvlášť pre dojčatá

Meningitída, čiže zápal mozgových blán, patrí spolu so sepsou (otravou krvi) medzi invázne meningokokové ochorenia (IMO). Nevyskytujú sa často, no môžu byť veľmi nebezpečné. Neraz končia smrťou a to často už do 24 hodín od prvých príznakov, ktoré pripomínajú chrípku.

Približne každý piaty človek, ktorý ochorenie prežije má závažné trvalé následky, jeden z desiatich chorých aj napriek vhodnej liečbe zomrie. Najviac ohrozené sú dojčatá, teda deti v prvom roku života, aj preto je meningitída skutočným postrachom rodičov malých detí.

Ako sa meningokoky šíria?

Meningokokové invázne ochorenia končia často smrťou alebo trvalými následkami, medzi ktoré patria amputácie končatín, strata sluchu či poruchy poznávacích schopností. O tom, či človek, ktorý príde do kontaktu s meningokokomi ochorie, rozhoduje stav jeho imunitného systému a tiež to, aký nebezpečný je konkrétny kmeň meningokokov.

Baktéria sa prenáša z človeka na človeka vzduchom - kvapôčkovou infekciou, kontaktom s človekom, ktorý je tzv. nosičom meningokokov. Tie dočasne osídľujú horné dýchacie cesty ľudí, zvyčajne niekoľko mesiacov a potom spontánne vymiznú. Uvádza sa, že v bežnej európskej populácii sa vždy vyskytuje asi 10% nosičov meningokokov, pričom tieto baktérie u nich zvyčajne nevyvolajú invázne ochorenia. Je to preto, že „nosičstvo“ spôsobuje u ľudí aktívnu tvorbu protilátok proti meningokokom. Títo nosiči však môžu nakaziť iné rizikové osoby, ktorí protilátky nemajú a vyvolať u nich závažné ochorenia. Často k takýmto prípadom dochádza v spoločných domácnostiach alebo v kolektívoch ľudí.

Najviac ohrozené sú dojčatá a malé deti

Najvyšší výskyt inváznych meningokokových ochorení sa pozoruje u dojčiat, teda v prvom roku života, ďalej u malých deti vo veku do piatich rokov a riziko stúpa aj u tínedžerov a mladých dospelých.

Ochorenia, ktoré sa najskôr prejavujú príznakmi, ktoré pripomínajú chrípku, prebiehajú veľmi rýchlo:

  • Inkubačná doba je len 3 – 4 dni, nastupuje bolesť hlavy, vracanie, kŕče, vysoké teploty až bezvedomie.
  • Meningokoky sa rýchlo šíria v krvnom riečisku a v organizme spôsobujú závažné poškodenia. Na tele sa objavujú tzv. petechie, červenofialové škvrny, ktoré po zatlačení sklom nezblednú a majú tendenciu zlievať sa do tzv. sufúzií, veľkých krvných podliatin.
  • Objavenie sa petechií je jasným signálom, že môže ísť o invázne meningokokové ochorenie a je nevyhnutné okamžite vyhľadať lekársku pomoc, pretože ide doslova o minúty.
  • Ďalšími príznakmi sú opuch tváre, strnulosť šije a postupne dochádza i k vnútornému krvácaniu.
  • Kvôli ťažkej rozoznateľnosti inváznych meningokokových ochorení od bežných vírusových ochorení v prvých hodinách po vypuknutí sa pacienti s týmito ochoreniami dostávajú do rúk lekárov pomerne neskoro, takže lekárom ostáva len obmedzený čas na poskytnutie zdravotnej starostlivosti a záchranu života.

Proti meningokokom pomáha očkovanie

Najefektívnejšou možnosťou ako predísť inváznemu meningokokovému ochoreniu, je očkovanie. U nás sa najčastejšie vyskytuje séroskupina B meningokokov. V rokoch 2007-2019 bola zodpovedná za najviac prípadov inváznych meningokokových ochorení na Slovensku. Očkovanie je dostupné aj na Slovensku, nepatrí však medzi povinné očkovania.

Súvisiace články

Najčítanejšie