Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Nebezpečná výduť: Aké príznaky vás upozornia na aneuryzmu v rôznych častiach tela?
Zdielať na

Nebezpečná výduť: Aké príznaky vás upozornia na aneuryzmu v rôznych častiach tela?

Aneuryzma je patologické vydutie cievy alebo výduť. Najviac postihuje aortu a mozgové tepny. Tento zdravotný problém je zradný, proteže často prebieha skryto. Pacientov netrápia žiadne viditeľné príznaky, ale ak aneuryzma praskne, nastáva život ohrozujúce komplikácie. Na čo si dať pozor?

Tento termín vzišiel z gréckeho slova aneuryneín, v preklade otvárať. Aneuryzma označuje vydutie cievy, ktoré vzniklo oslabením alebo poškodením jej steny. Tento problém môže postihnúť ktorúkoľvek cievu, najčastejšie sa ale týka tepien alebo srdcovej komory.

Ide teda o aortu (najväčšia telová tepna), femoropopliteálna oblasť (stehno a podkolenná jamka) alebo artéria Willisovho okruhu (cievne zásobenie mozgu). Menej často sa vyskytujú aneuryzmy na orgánoch. Liečba aneuryzmy závisí aj od jeho veľkosti, umiestnenia a potenciálneho rizika prasknutia.

Niektoré aneuryzmy nevyvolávajú u pacientov žiadne viditeľné príznaky a nie sú nebezpečné. U tých pokročilejších môže dôjsť k roztrhnutiu alebo prasknutiu. V tej chvíli dochádza k vnútornému krvácaniu, ktoré ohrozuje život. Práve preto, že v mnohých prípadoch prebieha aneuryzma skryto a prejaví sa až v akútnej fáze, lekári preto považujú toto ochorenie za veľmi nebezpečné. Na ruptúru aneuryzmy zomrel napríklad český spevák Karel Hála, herec Radoslav Brzobohatý, ale aj komunistický politik Klement Gottwald alebo slávny fyzik a matematik Albert Einstein.)

Prečo výdute vznikajú

Veľkým rizikom je genetická predispozícia. Niekto sa tak môže s aneuryzmou už narodiť. Inokedy k nadmernému rozšíreniu časti cievy dôjde kvôli vrodenej náchylnosti až v priebehu života. Cievu môže poškodiť aj poranenie alebo úraz. K častejším nevrodeným príčinám patria aj procesy, ktoré sa odohrávajú v cievnej stene, ako je napríklad ateroskleróza (kôrnatenie ciev) alebo mykotická embólia. Aterosklerotické postihnutie je častejšie vo vyššom veku. Jeho riziko významne zvyšuje cukrovka, vysoký krvný tlak, zvýšená hladina krvných tukov a fajčenie.

Typy aneuryzmy

Najzávažnejším a najčastejším typom aneuryzmy je mozgová. Riziko prasknutia a krvácania do mozgu hrozí najviac a vyžaduje okamžitý zákrok. Ďalším častým typom býva brušná a hrudná aortálna aneuryzma a srdcová aneuryzma.

Aneuryzma aorty a jej príznaky

Medzi najčastejšie miesta, kde sa vydutiny objavujú, patrí najväčšia tepna v tele. Aorta (srdcovnica) vychádza zo srdca, prechádza hrudníkom až do brucha a potom pokračuje až k panve, kde sa vetví. Vystupujú z nej všetky dôležité tepny, ktoré zásobujú hlavu, krk, horné aj dolné končatiny a vnútorné orgány vrátane srdcovej svaloviny .

Aneuryzma brušnej aorty

sa v poslednej dobe objavuje medzi ľuďmi stále častejšie. Trpia ňou štyrikrát častejšie muži a najmä fajčiari. Typické je u nich poškodenie aorty vplyvom aterosklerózy. Ide o skrytého zabijaka, ktorého podchytíte jedine tak, že vezmete do úvahy svoju genetickú dispozíciu aj ďalšie rizikové faktory a budete pravidelne dochádzať na kontroly.

Najčastejšie príznaky:

bolesti brucha a dolnej časti chrbta,
vystreľovanie bolesti do slabín, dolných končatín a zadku,
pocit pulzovania v okolí pupku,
bledosť, zrýchlené dýchanie, pokles tlaku.

Aneuryzma hrudnej aorty

býva najčastejšie lokalizované vo vzostupnej časti av oblúku aorty. Okrem toho, že môže dôjsť k jeho prevaleniu do perikardovej dutiny s následnou tamponádou srdca, existuje aj riziko postihnutia aortálnej chlopne a zúženia koronárnych tepien. Na prasknutie sú náchylné najmä väčšie aneuryzmy.

Najčastejšie príznaky:

bolesť na hrudi a v hornej časti chrbta,
bolesť pri tlaku na hrudnú kosť,
nevoľnosť a zvracanie,
zachrípnutie alebo sípot a opuch krku,
problémy s rečou aj prehĺtaním.

Aneuryzma srdca a jej príznaky

Hoci sa vydutiny najčastejšie vyskytujú na cievach, v niektorých prípadoch môže vzniknúť aneuryzma aj priamo na srdci. Väčšinou sa to stáva na jeho ľavej komore, ktorá je najviac namáhaná. Výduť sa navyše môže vyplniť krvnou zrazeninou, ktorá môže u pacienta spôsobiť embóliu. Medzi príčiny vzniku srdcovej aneuryzmy patria vrodené srdcové chyby či prekonanie infarktu myokardu.

Najčastejšie príznaky:

embólia krvných zrazenín spôsobujúca poruchu prekrvenia mozgu či inej časti tela,
ruptúra ​​srdcovej aneuryzmy.

Aneuryzma mozgu a jej príznaky

Ide najčastejšie o výduť niektorej zo štyroch hlavných prívodných tepien, ktoré zásobujú mozog krvou. V tomto prípade výdute bývajú menšie (5–20 milimetrov), kvôli čomu sa nazývajú aj čučoriedkovité aneuryzmy, ale môže ich byť aj viac naraz. Ďalšie časté miesto vzniku vydutín je oblasť spodiny mozgovej, kde dochádza k vetveniu na drobnejšie cievy. Riziko rozvoja mozgových aneuryzmát stúpa u fajčiarov a pacientov s vysokým krvným tlakom. Svoju úlohu potom zohráva aj genetická predispozícia a vyšší vek. Ak dôjde k prasknutiu aneuryzmy, dochádza často ku krvácaniu do mozgu.

Najčastejšie príznaky:

extrémne silná bolesť hlavy,
krátka strata vedomia,
nepokoj a zvýšená spavosť,
nevoľnosť a zvracanie,
zmeny dychovej a tepovej frekvencie,
celková zmätenosť, stuhnutie šije a teplota.

Liečba aneuryzmy

Liečba aneuryzmy závisí od jej veľkosti, umiestnenia a potenciálneho rizika prasknutia. Tie menšie môžu byť pravidelne monitorované a liečené konzervatívne. Pri väčších alebo rizikových aneuryzmách môže byť odporučené chirurgické ošetrenie alebo endovaskulárny zákrok, ktorý zahŕňa zavedenie cievnej náplasti (stentu) či embolizáciu pre posilnenie cievnej steny alebo zablokovanie prívodu krvi do výdute. Vždy je dôležité zvoliť spolu s lekárom individuálny liečebný plán vzhľadom na závažnosť prípadu.

Ako výdutiam predchádzať a posilňovať cievy 

Prii malých aneuryzmách lekár zvyčajne odporučí iba pravidelné kontroly. Okrem toho vám môže predpísať lieky na zníženie krvného tlaku alebo na optimalizáciu hladiny krvných tukov a cholesterolu. Odporučiť môže aj niektoré opatrenia vedúce k zmene životného štýlu. Medzi najdôležitejšie preventívne kroky, na ktoré sa môžete zamerať už teraz, patria:

zdravé stravovanie,
udržiavanie optimálnej telesnej hmotnosti,
pravidelný pohyb (prechádzky či šport),
znížená konzumácia alkoholu,
úplné odvyknutie od fajčenia

Súvisiace články

Najčítanejšie