Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vedci: Prečo antidepresíva môžu otupiť negatívne aj pozitívne emócie?
Zdielať na

Vedci: Prečo antidepresíva môžu otupiť negatívne aj pozitívne emócie?

Nežiaduce sploštenie všetkých emócií je jedným z najčastejších vedľajších účinkov antidepresív – a vedci skúmajú, prečo sa to môže stať.

Najčastejšie používané typy antidepresív patria do triedy nazývanej selektívne inhibítory spätného vychytávania serotonínu (SSRI). Predpokladá sa, že fungujú tak, že zvyšujú hladiny chemického serotonínu v mozgu, aj keď nie je jasné, prečo to môže zlepšiť náladu.

Až polovica ľudí užívajúcich antidepresíva pociťuje neželané utlmenie pozitívnych aj negatívnych emócií. „Hovoria o tom, že sú menej vnímaví a citliví,“ hovorí Barbara Sahakianová z univerzty v Cambridge.

Samotná depresia tiež často spôsobuje nedostatok potešenia z činností, ktoré si človek kedysi užíval. Sahakianová a jej kolegovia preto skúmali účinok SSRI na tlmenie emócií u ľudí bez porúch duševného stavuVýskumníci podávali buď bežne predpisované SSRI nazývané escitalopram alebo placebo pilulky 66 ľuďom bez depresie. Po troch týždňoch účastníci vykonali celý rad úloh zahŕňajúcich pamäť a učenie.

Menej citliví na stimuly

Pri jednej úlohe si ľudia museli opakovane vyberať medzi dvoma stimulmi. Prostredníctvom pokusov a omylov sa naučili, že jeden podnet vedie k odmene častejšie ako druhý. Potom sa zmenili pravdepodobnosti odmeny za oba stimuly a účastníci sa museli naučiť tento nový systém.

Účastníci, ktorí užívali antidepresívum, boli o 23 percent menej citliví na zmenu stimulov ako tí, ktorí užívali placebo, vedci to merali podľa toho, ako rýchlo zmenili výber stimulov. Ďalšie testy ukázali, že liek neznížil ich kognitívne schopnosti -teda myslenie a pamäť-  iným spôsobom.

Zistenie naznačuje, že SSRI znižujú citlivosť ľudí na odmeny alebo iné príjemné zážitky, hovorí Sahakian. Ale lieky môžu tiež zmierniť intenzitu negatívnych pocitov, čo môže byť užitočné, dodáva.

"Dúfam, že to nespôsobí, že lekári budú zdráhavejší pri predpisovaní antidepresív, pretože sú to mimoriadne dôležité lieky," hovorí. "Dúfam skôr, že to privedie lekárov k tomu,aby diskutovali s pacientmi o možných vedľajších účinkoch."

„Prečo antidepresíva spôsobujú emocionálne otupenie u podskupiny ľudí, je skutočne dôležitá otázka,“ hovorí Catherin Harmerová z Oxfordskej univerzity. "Nemyslím si, že tento výsledok vysvetľuje, prečo majú ľudia tento nežiaduci účinok, ale môže to byť užitočný poznatok, bay sme hľadali nové liečebné postupy, ktoré ho nemajú." Vedkyňa tiež dodala, že štúdia by bola užitočnejšia, keby sa jej účastníkov spýtali, či počas užívania antidepresív zažili otupené emócie.

Súvisiace články

Najčítanejšie