Jasno
18°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Bude v budúcnosti antidepresíva predpisovať umelá inteligencia? Mohla by sa tak skrátiť doba, kým liečba zaberie
Zdielať na

Bude v budúcnosti antidepresíva predpisovať umelá inteligencia? Mohla by sa tak skrátiť doba, kým liečba zaberie

Kým liečba depresie zaberie, trvá to niekoľko týždňov

Voľba antidepresív a dosiahnutie účinku liečby trvá pomerne dlhý čas. Psychiatri správne zacielenie liečby dokážu často určiť až zhruba po šiestich až ôsmich týždňoch po nasadení. Táto doba mohla skrátiť, a to vďaka umelej inteligencii. AI by mohla lekárom pomôcť predvídať, či sú zvolené antidepresíva pre ich pacientov správne zvolené.

Podľa novej štúdie by mohlo byť možné využívať umelú inteligenciu na to, aby psychiatrom pomáhala lepšie zacieliť výber antidepresív pre pacientov so stredne ťažkými a ťažkými depresiami. Štúdia zahŕňala 229 pacientov vo veku od 18 do 65 rokov, ktorí používali antidepresívum sertralín. Z ich klinických dát a ďalších údajov, vrátane snímok z magnetickej rezonancie, zostavili autori štúdie z Amsterdam University Medical Centre a Radboud University Medical Centre v Holandsku algoritmus a dokázali predpovedať, či bude liečba fungovať, a to už o jeden týždeň, všíma si české Radio Wave .

„Umelá inteligencia je pre nás kľúčová, pretože naša práca je na pomedzí rádiológie a psychiatrie a donedávna všetku prácu na rádiologickom oddelení vykonávali ľudia, ktorí museli sledovať snímky a vyhodnocovať ich,“ uviedol hlavný autor štúdie Maarten Poirot z Amsterdam UMC.

Podľa neho je AI schopná v množstve zložitých dát hľadať aj veľmi nepatrné vzorce, na základe ktorých je možné správnu liečbu určiť.

Jedným z hlavných limitov štúdie je, že jej výsledky zatiaľ nie sú overené ďalším výskumom. Vedci ale plánujú vykonať ďalšiu klinickú štúdiu, v ktorej budú výsledky overovať na dátach, ktoré neboli použité na trénovanie algoritmu.

Ďalej je tiež potrebné zistiť, či bude možné túto metódu aplikovať aj na iné antidepresívum, než je sertralín, upozorňuje server Euronews .

„V praxi  sa pacienti často liečia viacerými psychofarmakami, a preto by pre prípadné použitie v klinickej praxi bolo potrebné vyvinúť metódy AI a strojového učenia, ktoré by dokázali zohľadniť kombináciu liečby a umožnili predpovedať jej výsledky,“ uviedol Soroush Saghafian, docent Harvardovej univerzity, ktorý sa štúdie nezúčastnil.

Súvisiace články

Najčítanejšie