Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dlhodobé užívanie antidepresív „môže zvýšiť riziko srdcových chorôb"
Zdielať na

Dlhodobé užívanie antidepresív „môže zvýšiť riziko srdcových chorôb"

Vedci nevedia, či srdce ohrozuje depresia alebo antidepresíva

Vedci však uviedli, že ľudia by napriek výsledkom štúdie rozhodne nemali prestať užívať lieky.

Dlhodobé užívanie antidepresív by podľa štúdie mohlo zvýšiť riziko srdcových ochorení, no odborníci varovali ľudí, aby lieky neprestali užívať.

Výskumníci z University of Bristol našli „súvislosť“ medzi užívaním antidepresív počas 10 rokov a nárastom srdcových ochorení, úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia a skorších úmrtí z akejkoľvek príčiny.

Výskumníci uviedli, že si nemôžu byť istí, že to nie je depresia samotná, ktorá zvyšuje riziko srdcových problémov, čo potvrdili aj iní odborníci.

Odborníci skúmali osem antidepresív vrátane selektívnych inhibítorov spätného vychytávania serotonínu (SSRI) citalopramu, sertralínu, fluoxetínu a paroxetínu. Pozreli sa aj na štyri ďalšie antidepresíva: mirtazapín, venlafaxín, duloxetín a trazodón.

Údaje publikované v British Journal of Psychiatry Open zahŕňali 220 121 ľudí z Biobanky Spojeného kráľovstva vo veku 40 až 69 rokov, ktorých záznamy praktického lekára bolo možné preskúmať. O niečo viac ako polovicu tvorili ženy.

SSRI boli najčastejšie predpisovanými antidepresívami (okolo 80 %). Ľudia , ktorí užívali antidepresíva, boli porovnávaní s tými, ktorí tieto lieky neužívali. Po 10 rokoch mali tí, ktorí užívali SSRI, o 34 % vyššie riziko srdcových ochorení, takmer dvojnásobné riziko kardiovaskulárnej smrti a o 73 % vyššiu pravdepodobnosť úmrtia z akejkoľvek príčiny. Pri ostatných antidepresívach boli všetky riziká približne dvojnásobné.

Čo spôsobuje problémy so srdcom? 

Vedci uviedli: „Antidepresíva a najmä SSRI môžu mať z krátkodobého hľadiska dobrý bezpečnostný profil, ale z dlhodobého hľadiska sú spojené s nepriaznivými výsledkami. Je to dôležité, pretože väčšina podstatného nárastu predpisovania za posledných 20 alebo viac rokov spočíva v dlhodobom opakovanom predpisovaní."

Štúdia tiež zistila, že antidepresíva, a najmä SSRI, boli spojené s 23% až 32% nižším rizikom vzniku vysokého krvného tlaku a cukrovky, hoci je potrebný ďalší výskum.

Glyn Lewis, profesor psychiatrickej epidemiológie na University College London (UCL), pre tlačovú agentúru PA povedal, že ľudia by nemali byť „znepokojení"  zisteniami a  nemali by prestať užívať lieky. Povedal tiež, že štúdia nedokázala dospieť k záveru, či  zdravotné riziká zvyšovala samotná depresia, alebo o užívanie antidepresív.

"Existuje veľa dôkazov z iných výskumov, že depresia je spojená so zvýšeným kardiovaskulárnym ochorením.Je jasné, že depresia ovplyvňuje správanie a ľudia o seba tiež nemusia starať, a tiež môžu nastať u nich hormonálne zmeny a metabolické zmeny, ktoré môžu z dlhodobého hľadiska zvýšiť riziko fyzických chorôb."

Súvisiace články