Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Lekárka: Pacienti s rakovinou kože mi hovoria- veď ma to doteraz nebolelo...
Zdielať na

Lekárka: Pacienti s rakovinou kože mi hovoria- veď ma to doteraz nebolelo...

Aké sú najčastejšie mýty o rakovine kože?

"Aj keď je prevencia jedným z najdôležitejších faktorov podchytenia stavu rakoviny kože, veľa ľudí absolvuje vyšetrenie u nás v ambulancii až v čase, keď je neskoro. Pacienti odkladajú vyšetrenie najmä z dôvodu, že sa so znamienkom zmierili, nespôsobuje im žiadnu bolesť a je dobre skryté. Na vyšetrenie sa odhodlajú ísť, až keď ich podporí niekto z rodiny alebo začne krvácať,"hovorí kožná lekárka MUDr. Gabriela Kolátorová

Výskyt bazaliómu narastá

Najčastejší malígny kožný nádor nesie názov Carcinom Basocelulare.(bazocelulárny karcinóm) Vzniká malígnou transformáciou buniek bazálnej vrstvy a rastie lokálne. Až v 80 % prípadov postihuje tvár. Jeho výskyt v populácii narastá, aktuálne ho má v Európe 80 zo 100 000 obyvateľov, čo je oproti minulosti dvojnásobný počet. Podľa štatistík ľudia, ktorí už v minulosti mali rakovinu kože, sú vystavení vyššiemu riziku, že ju opäť dostanú. Pozornosť prevencii by však mali venovať aj zdraví ľudia.

Medzi najčastejšie príčiny vzniku rakoviny kože patrí:

UV žiarenie 
Rtg. žiarenie,
Infračervené žiarenie,
Chemické kancerogény (arsen, dehty)
Vírusy – HPV, recidivujúce vírusové choroby s prejavom na koži,
Prekancerózy – aktinická keratóza.

Medzi miesta, ktorým by ste mali venovať zvýšenú pozornosť, patria:

pery, hlavne dolná pera,
ústna sliznica (fajčiari, alkoholici),
genitál
radiačné jazvy.

Chráňte sa pred UV žiarením
Odborníci odporúčajú nevystavovať sa silnému slnečnému žiareniu v popoludňajších hodinách. Napriek tomu sa väčšina ľudí kúpe práve v tomto čase. Pred slnečnými lúčmi však nie je možné schovať sa ani vo vode, pretože hladinou preniká 95 % UV žiarenia a polovica prejde až do hĺbky troch metrov. Dokonca aj pri zamračenom počasí oblačnosť stále prepúšťa 20–30 % žiarenia.

Nezabudnite na opaľovací krém

Opaľovacie krémy nás chránia pred škodlivými UV lúčmi a pred nebezpečným spálením kože. Koža si pamätá spálenia počas života a celková kumulatívna dávka UV žiarenia môže časom viesť k rôznym druhom rakoviny kože. Už SPF 15 odfiltruje až 93 % UVB žiarenia. Používať vyšší faktor však nie je na škodu, pretože len málokto používa adekvátne množstvo opaľovacieho krému, ktoré sa pohybuje v rozmedzí šiestich až siedmich čajových lyžičiek na telo dospelej osoby. Opaľovací krém je vhodné aplikovať pol hodinu pred opaľovaním sa.

Podľa dát z roku 2020 sa na Slovensku u 2 až 10 % pacientov, ktorí prežili melanóm, vyvinie druhý primárny melanóm. U 30 % až 50 % ľudí s nemelanómovou rakovinou kože sa do 5 rokov vyvinie druhý bazocelulárny alebo skvamocelulárny karcinóm.

Súvisiace články

Najčítanejšie