Jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Čo robiť a čo nerobiť ,ak ste mali krvnú zrazeninu? Na toto myslite
Zdielať na

Čo robiť a čo nerobiť ,ak ste mali krvnú zrazeninu? Na toto myslite

Krvná zrazenina, ktorá sa vytorí v končatine, znamená vážne ohrozenie zdravia,pretože môže doputovať do pľúc či do srdca a spôsbiť embóliu alebo infarkt. A ste takýto stav, ktorý sa nazýva hlboká žilová trombóza zažili, potrebujete brať liečbu proti záržanlivosti krvi a myslieť na viacero opatrení. Čo robiť a čo nie?

Áno: Sledujte príznaky

Ak ste mali hlbokú žilovú trombózu (DVT) na jednej z nôh alebo rúk, niekedy je normálne, že táto končatina zostane po liečbe mierne opuchnutá. Po zrazenine v pľúcach (pľúcna embólia) môžete cítiť miernu bolesť alebo tlak v hrudníku. Dávajte si však pozor na novú alebo horšiu bolesť, tlak alebo kŕče v lýtku. To by mohlo signalizovať novú zrazeninu. Dýchavičnosť alebo mdloby môžu byť príznakmi ďalšej pľúnej embólie. Ak máte takéto príznaky, volajte 155 a okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

Áno: Spoznajte svoje riziká

Ak ste už mali krvnú zrazeninu – či už v nohe, ruke alebo pľúcach – rizko, že dostanete ďalšiu, je vyššie. Vaše riziko je tiež vyššie, ak:

máte rakovinu, zápalovú poruchu (ako Crohnova choroba), reumatologickú poruchu (ako reumatoidná artritída) alebo poruchu zrážanlivosti krvi
máte viac ako 40 rokov
áte nadváhu alebo obezitu
fajčite, najmä ak užívate antikoncepčné tabletky

Nie: Robte čokoľvek

Váš lekár vám zrejme predpísal lieky proti zrazeninám nazývané antikoagulanciá alebo lieky na riedenie krvi. Tie môžu spôsobiť väčšiu pravdepodobnosť krvácania z malých poranení, preto je dôležité vystríhať sa drobných zranení. Pri používaní ostrých nástrojov by ste mali nosiť rukavice a pri športe a záľubách noste ochranné pomôcky. Poraďte sa so svojím lekárom, aké ďalšie aktivity pre vás nemusia byť bezpečné.

Nie: Jedzte čokoľvek

Ak užívate warfarín na riedenie krvi na odvrátenie rizika zrazenín, budete si musieť dávať pozor na to, čo jete. Vitamín K môže ovplyvniť účinok lieku. Takže si musíte dávať pozor na množstvo kelu, špenátu, ružičkového kelu, mangoldu, či golierov či horčice, ktoré jete. Zelený čaj, brusnicový džús a alkohol môžu tiež ovplyvniť riedidlá krvi. Preto sa na ne opýtajte svojho lekára.

Áno: Pohybujte sa

Cvičenia ako chôdza alebo plávanie vám môžu pomôcť vyliečiť sa po zrazenine. Zrýchlia váš prietok krvi a vďaka nim sa budete cítiť lepšie. Ak ste mali pľúcnu embóliu, aktivity, ktoré mierne namáhajú srdce, ako je beh alebo tanec, môžu posilniť vaše pľúca. Najprv sa však poraďte so svojím lekárom o tom, koľko je pre vás to pravé.

Áno:Opýtajte sa na iné lieky, ktoré užívate

Ak užívate warfarín a niektoré ďalšie riedidlá krvi, nemali by ste užívať aspirín, pokiaľ váš lekár nepovie, že je to v poriadku. To preto, že môže zvýšiť rizoko silného krvácania. Niektoré antibiotiká môžu tiež brániť tomu, aby tieto lieky účinkovali tak, ako by mali. Pri voľne predajných bylinných doplnkoch by ste si taiksto mali dávať pozor. Niektoré z nich, vrátane ženšenu, ľanového semena a rybieho oleja, môžu tiež ovplyvniť fungovanie liekov na riedenie krvi.

Áno: Zdieľajte informácie

Informujte všetkých svojich lekárov, ak ste mali krvnú zrazeninu akéhokoľvek druhu. A ak užívate lieky na riedenie krvi, povedzte to aj svojmu zubárovi. Postupujte podľa pokynov, ktoré vám dajú.

Áno: Noste kompresné pančuchy

Tieto špeciálne priliehavé pančuchy udržujú určitý tlak vašu nohu, čo môže pomôcť s prietokom krvi po trobóze. Váš lekár vám ich môže odporučiť aj po pľúcnej embólii na zlepšenie krvného obehu.

Nie. Seďte celé hodiny

Snažte sa nezostať sedieť dlhšie ako 2 hodiny – vstaňte a pravidelne sa prechádzajte. Ak ste mali zrazeninu v jednej z nôh, neprekrížte si nohy, keď si sadnete. Táto poloha môže ovplyvniť váš krvný obeh. Pamätajte na to aj pri dlhých letoch alebo pri dlhom šoférovaní.

Áno: Robte si prestávky pri cestovaní

Ak ste v aute, robte si často prestávky, aby ste si natiahli nohy. Drepy vám môžu pomôcť rozbehnúť krvný obeh. V lietadle sa snažte pohybovať po kabíne raz za hodinu. Keď sedíte na svojom sedadle, pokrčte a vystierajte členky, aby krv prúdila. A pite veľa vody - dehydratácia môže zvýšiť pravdepodobnosť zrazeniny.

Áno: Sledujte svoju hmotnosť

Obezita môže zaťažovať žily a oslabiť ich. A ak máte cukrovku, dodrživajte životosprávu a liečbu,aby ste si nepoškodili cievy.

Áno: Požiadajte o pomoc

Nie je nezvyčajné cítiť úzkosť alebo depresiu v prvých týždňoch po vzniku rvnej zrazeniny. Ak sú tieto pocity vážne alebo nezmiznú a nemáte chuť na bežné činnosti, povedzte to svojmu lekárovi. Môže vám dať lieky alebo odporúčanie na psychoterapiu.

Áno: Buďte opatrná počas tehotenstva

Ženy, ktoré mali hlbokú žilovú trombózu alebo embóliu, majú vyššiue riziko ďalšej, keď sú tehotné. Je dôležité, aby spolupracovali so svojimi lekármi a pozorne sledovali svoje zdravie. Aj keď prestali užívať lieky na riedenie krvi, možno ich budú musieť znova užívať, možno až 6 týždňov po pôrode.  

Súvisiace články