Skoro jasno
24°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Návaly horúčavy v menopauze? Môžu signalizovať zvýšené riziko demencie a srdcových chorôb
Zdielať na

Návaly horúčavy v menopauze? Môžu signalizovať zvýšené riziko demencie a srdcových chorôb

Návaly horúčavy sú hlavným príznakom menopauzy.

Návaly horúčavy sú všeobecne považované za symptóm menopauzy, ktorý môže tak vážne narušiť kvalitu života, že sa oplatí liečiť. Teraz dve nové štúdie pridávajú k rastúcemu počtu dôkazov, že návaly horúčavy môžu byť ešte väčším dôvodom na vyhľadanie lekárskej pomoci: Náhly pocit tepla môže byť rizikovým faktorom pre Alzheimerovu chorobu, srdcové choroby a mŕtvicu.

Výskum prezentovaný počas výročného stretnutia Americkej spoločnosti pre menopauzu vo Philadelphii ukazuje, že návaly horúčavy, ktoré sa vyskytujú počas spánku, môžu byť skorým indikátorom zvýšeného rizika Alzheimerovej choroby u žien. Výskumníci našli spojenie medzi návalmi a krvným biomarkerom nazývaným beta-amyloid 42/40, ktorý môže naznačovať zmeny mozgu spojené s budúcou diagnózou Alzheimerovej choroby, uviedla CNN .Štúdie sa zúčastnilo takmer 250 žien prostredníctvom University of Pittsburgh a University of Illinois. Podľa CNN mali ženy vo veku 45 až 67 rokov a 3 noci mali na sebe monitor potu, aby zaznamenali návaly horúčavy.

Čo spôsobuje návaly horúčavy?

Nával horúčavy je náhly pocit tepla v hornej časti tela, ktorý niekedy spôsobuje potenie, a je najčastejším príznakom menopauzy. Menopauza je časové obdobie, keď sa menštruácia žien stáva nepravidelnou a nakoniec sa zastaví. Pocit tepla je  najbežnejší na tvári, krku a hrudníku . Priemerný vek úplného dosiahnutia menopauzy  je 51 rokov, ale môže sa to stať skôr alebo neskôr.

Návaly horúčavy môžu byť tiež varovným signálom pre srdcové choroby, podľa druhej novej štúdie, ktorú na stretnutí predstavili výskumníci z Univerzity v Pittsburghu. Frekvenciu a intenzitu návalov horúčavy počas dňa merali prístroje, ktoré nosili ženy a ktoré dokázali rozpoznať, koľko elektriny je možné viesť pokožkou. Výskumníci spojili toto opatrenie s markerom v krvi nazývaným vysoko citlivý C-reaktívny proteín, ktorý je znakom zápalu a podľa iných výskumov naznačuje zvýšené riziko srdcových chorôb a mŕtvice.

„Vzhľadom na to, že srdcové choroby sú hlavnou príčinou úmrtí žien, štúdie ako sú tieto, sú obzvlášť cenné,“ uviedla vo vyhlásení lekárka Menopause Society Medical Director a lekárka Mayo Clinic Stephanie Faubionová "Zdravotnícki pracovníci sa musia svojich pacientiek pýtať na ich návaly horúčavy, pretože nielenže zasahujú do kvality ich života, ale môžu to byť aj rizikové faktory iných ochorení."

Ani jedna zo štúdií zatiaľ nebola zverejnená, uviedla CNN.

Súvisiace články

Najčítanejšie