Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dajte si pred letom prezrieť kožu. Melanóm postihuje aj ľudí, ktorí sa neopaľujú!
Zdielať na

Dajte si pred letom prezrieť kožu. Melanóm postihuje aj ľudí, ktorí sa neopaľujú!

Melanóm rýchlo metastázuje.

Melanóm je zhubný nádor kože. ktorý postihuje stále viac ľudí. Ak sa zachytí včas, nádej na úspešnú liečbu je veľmi veľká.

Melanóm je zhubný nádor kože, ktorý vzniká malígnou premenou melanocytov. Melanocyty sú bunky bazálnej vrstvy epidermy, ktoré tvoria pigment melanín. Okrem kože môže vzniknúť aj na slizniciach a je nebezpečný hlavne preto, že pomerne rýchlo tvorí vzdialené metastázy, najčastejšie do pľúc, mozgu, ale aj iných orgánov.

"Zhubný kožný nádor môže vzniknúť aj u človeka, ktorý sa neslní,  najčastejšie preto, lebo slnko mu nerobí dobre a často sa spáli. Práve tieto rizikové typy kože – fototyp I a II, teda ľudia s bledou pokožkou, pehami, s ryšavými alebo blond vlasmi – sú najviac ohrození vznikom kožnej rakoviny v porovnaní s ľudmi s tmavším typom pokožky. K ďalším rizikovým faktorom patrí genetická záťaž v rodine, keď sa melanóm alebo nemelanómová rakovina kože vyskytuje u pokrvných príbuzných, taktiež vysoký počet pigmentových névov (znamienok), vyšší vek a znížená imunita," hovorí MUDr. Zuzana Murárová, PhD.,ktorá zastupuje Slovensko v rámci európskej iniciatívy Euromelanoma, ktorej cieľom je zvýšenie edukácie v oblasti nádorov kože.

Vyšší výskyt malígneho melanómu aj nemelanómovej kožnej rakoviny je celosvetový trend nielen u nás, ale aj v iných krajinách."Vplyvom úbytku ozónovej vrstvy je intenzita UV žiarenia silnejšia, ľudia trávia svoj voľný čas vonku, športujú a cestujú k moru omnoho viac ako v minulosti a nielen v letnom období. Taktiež trendy v móde a obliekaní sú iné ako za čias našich starých mám. K rozvoju kožných nádorov prispieva aj zníženie imunity vplyvom niektorých ochorení alebo liekov. Tento stúpajúci trend vo výskyte rakoviny kože pravdepodobne ťažko ovplyvníme. Preventívne kampane sú však dôležité na to, aby sme zlepšili a urýchlili diagnostiku kožných nádorov a tým skvalitnili a predĺžili život našich pacientov,"dodáva MUDr.Murárová

"U viac ako 50 percent pacientov sa malígny melanóm vyvinie na "normálnej koži," u ďalších 5 percent pacientov sa vyvinie ochorenie na podklade znamienka-  lentigo maligna.Je to typ včasnej neinvazívnej rakoviny kože tvorenej melanocytmi, nazýva sa taktiež melanoma in situ. Vyskytuje sa na pokožke chronicky vystavenej slnečnému žiareniu predovšetkým v oblasti hlavy a krku. Nachádza sa iba v hornej vrstve kože," hovorí onkologička MUDr. Oľga Rosinská z komárňanskej nemocnice. 

V máji si každoročne pripomíname Európsky deň melanómu, do ktorého sa od roku 2000 aktívne zapája aj Slovensko pod záštitou Slovenskej dermatovenerologickej spoločnosti. Cieľom kampane je poukázať na dôležitosť prevencie a včasného vyšetrenia materských znamienok a iných kožných problémov. Kampaň podnietila  európska medzinárodná sieť a iniciatíva dermatológov Euromelanoma, ktorí sa venujú onkologickej problematike kože. Tohtoročná kampaň chce poukázať na dôležitosť ochrany pokožky pred slnečným žiarením, čím sa dá úspešne a včas zabrániť vzniku predrakovinového štádia - aktinickej keratóze, ktorá môže vyústiť až do zhubných nádorov kože.

6 spôsobov ako chrániť svoju pokožku

  • UVA lúče spôsobujú nielen rakovinu kože, ale aj to, že vaše pokožka predčasne starne, zatiaľ čo UVB lúče spôsobujú spálenie. Zakryte si kožu, alebo zostaňte v tieni, keď je slnko najsilnejšie.
  • Noste klobúk so širokým okrajom
    a slnečné okuliare.
  • Pri kúpaní vonku noste tričko s UV ochranou.
  • Cvičte vonku skoro ráno alebo podvečer.
  • Nenavštevujte soláriá – UV žiarenie môže byť pätnásťkrát silnejšie ako stredomorské slnko napoludnie.
  • Používajte opaľovací krém s UVA a UVB ochranou.
    Takže nezabudnite, bavte sa na slnku, ale používajte správny druh ochrany, aby ste udržali svoju pokožku v bezpečí

Súvisiace články