Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Spoznajte 8 vecí, ktoré urýchľujú starnutie. Koľko z nich robíte?
Zdielať na

Spoznajte 8 vecí, ktoré urýchľujú starnutie. Koľko z nich robíte?

Archívna reportáž

Nová oxfordská vedecká štúdia potvrdzuje, že nadmerné pitie skutočne spôsobuje, že človek vyzerá staršie. Aj ďalšie faktory životného štýlu môžu tiež prispieť k staršiemu vzhľadu a horšiemu stavu tela, než aký prislúcha veku.

Starnutiu niet úniku – a ani by sme nemali cítiť tlak, aby sme vyzerali, že sme mu unikli. Ale ľudia môžu vyzerať oveľa staršie alebo mladšie, ako je ich biologický vek, nie je všetko o genetike.

Životný štýl môže skutočne ovplyvniť to, na koľko rokov sa cítite a ako vyzeráte. Doktor Noel Young, spolupracovník pre klinické inovácie domácich krvných testov, hovorí: „Aj keď sa naša priemerná dĺžka života môže predlžovať, čas nášho zdravého života bez vážnejších chorôb, zostáva stále oveľa nižší, ako sa očakávalo. Chronické choroby, ako sú srdcové choroby a cukrovka, ktoré sú vo väčšine prípadov spôsobené životným štýlom, sú veľmi časté a súvisia s rýchlejším starnutím."

Young poukazuje na to, že „tieto stavy sú spojené s kratšími telomérami“ (štruktúry, ktoré zakrývajú koniec našich chromozómov a chránia ich pred poškodením), ale dodáva: „Dobrou správou je,že  prijatie určitých zmien životného štýlu môže pomôcť predchádzať chronickým ochoreniam a rýchlejšiemu starnutiu,”

Kvôli ktorým chybám v životnom štýle starnete rýchlejšie? 

1. Príliš veľa alkoholu

Nová štúdia Oxfordskej univerzity našla nový dôkaz, že alkohol urýchľuje biologické starnutie, a to prostredníctvom poškodzovania DNA . Odborníci skúmali údaje od takmer 250 000 ľudí a zistili, že tí, ktorí vypili viac ako 17 jednotiek alkoholu týždenne, mali kratšie teloméry.

Vedúca štúdie Dr Anya Topiwala hovorí: „Skrátené teloméry – pokročilejšie biologické starnutie – zvyšuje riziko chorôb v neskoršom veku, ako je Alzheimerova choroba, rakovina a srdcové choroby. Je zrejmé, že nemôžeme zmeniť našu genetiku, ale potenciálne môžeme zmeniť náš životný štýl znížením pitia alkoholu, zvýšením cvičenia a ukončením fajčenia, ak chceme znížiť riziko rýchlejšieho biologického starnutia."

2. Slnko

Rôzne štúdie ukázali, že slnečné žiarenie spôsobuje rýchlešie starnutie pokožky – jedna francúzska štúdia z roku 2013  zistila, že vystavenie UV žiareniu je zodpovedné za 80 % viditeľných známok starnutia pokožky tváre.

3. Sedavý štýl života

Čoraz viac sedíme a ako starneme, ťažšie si budujeme svaly. Young hovorí, že od veku 35 rokov strácame každý rok približne 1 % svalovej hmoty, čo nás vystavuje riziku osteoporózy, krehkosti  kostí a pádov so zraneniami, ako sú zlomeniny bedra, keď starneme.

"Takže buďte aktívni vo svojom každodennom živote," hovorí. „Skúste prejsť 4000 až 6000 krokov denne alebo ísť po schodoch. Venujte sa nejakému druhu pravidelného cvičenia, ktoré vás baví, ako je plávanie, joga alebo športovanie. Dokonca aj jednoduché zmeny, ako je používanie stojaceho stola, môžu pomôcť udržať vaše nohy a svaly silné.“

4. Fajčenie

Predpokladá sa, že fajčenie ovplyvňuje produkciu kolagénu, proteínu, ktorý udržuje pokožku zdravú a elastickú. Ako starneme, naše telo produkuje menej kolagénu, a preto koža začína ochabovať a vráskavať. Fajčenie môže tento proces urýchliť a spôsobiť predčasné starnutie.

Štúdia Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb z roku 2009 v Atlante našla štyri faktory, ktoré môžu pomôcť predchádzať takmer 80 % chronických chorôb, ktoré sú často spojené so starnutím. Výskum ich citoval ako;

  • nikdy nefajčiť,
  • mať index telesnej hmotnosti nižší ako 30,
  • vykonávať 3,5 hodiny týždenne alebo viac fyzickej aktivity
  • držať sa zdravej výživy s vysokým príjmom ovocia a zeleniny, celozrnného pečiva a nízkej spotreby mäsa.

Podobná štúdia z roku 2008 z University of Cambridge zistila, že kombinovanie zdravého správania môže predĺžiť  život o 14 rokov.

5. Zlá strava

Potraviny bohaté na vlákninu, ako sú zelenina, fazuľa, obilniny a ovocie, sú spojené s dlhšími telomérmi a predĺžením života, vysvetľuje Young, ktorý hovorí, že tieto potraviny sú plné živín, ako sú vitamíny C a E a beta-karotén, ako aj ďalšie antioxidanty. Vláknina, ktorú obsahujú, je tiež dôležitou živinou, ktorá pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, znižovať hladinu cholesterolu a udržiavať zdravý črevný biom.

"Je tiež dôležité zahrnúť zdroje zdravých tukov, ako sú ryby, avokádo a orechy," hovorí. "Tieto potraviny sa výrazne podieľajú na zdravých stravovacích štýloch, ako je  napríklad stredomorská strava, čo môže byť dôvod, prečo je obzvlášť prospešná pre zdravie."

Niektoré potraviny sú spojené s horšími zdravotnými výsledkami a kratšími telomérmi. Patria sem potraviny ako červené a spracované mäso a sladené nápoje. „Najlepšie je obmedziť ich čo najviac,“ zdôrazňuje Young.

6. Dlhodobý stres

Dlhodobý stres je spojený s kratšími telomérmi a doktor Young hovorí, že je dobré skúsiť zvládať stres aktívne. „Môžete začať tým, že si všimnete, čo spúšťa váš stres, a to tak, že si budete viesť denník a pomôcť vám môžu aj relaxačné terapie, ako je hlboké dýchanie, všímavosť, meditácia a cvičenie ako joga. Ak trpíte úzkosťou, depresiou alebo posttraumatickou stresovou poruchou, je dôležité porozprávať sa so svojím praktickým lekárom a vyhľadať vhodnú pomoc.“

7. Vynechanie vitamínov

Vitamín D je dôležitou živinou, ktorá pomáha zlepšovať účinky starnutia, hovorí Young, keďže nízke hladiny sú spojené s kratšou dĺžkou života.Odporúča sa dopĺňať ho počas zimných mesiacov (október – marec), pretože je dosť ťažké ho získať z potravinových zdrojov. Slnečné svetlo je v lete dobrým zdrojom – ale zamerajte sa na rozumnú úroveň (a samozrejme používajte SPF)."

Podľa talianskej štúdie z roku 2022 môže užívanie doplnku omega-3 predĺžiť dĺžku telomér. Young naznačuje, že protizápalové zlúčeniny majú ďalšie priaznivé účinky, ako je pomoc pri regulácii krvného tlaku a hladiny cholesterolu v krvi, čo je prospešné pre zdravie vášho srdca.

8. Nedostatok spánku

Kratšie teloméry sú spojené s nedostatkom spánku, hovorí Young, ktorý poukazuje na to, že nedostatok spánku tiež zvyšuje šancu na nezdravé správanie, ako je málo pohybu a konzumácia sladkých a mastných jedál, čo zvyšuje riziko ochorení.

Súvisiace články

Najčítanejšie