Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Poznáte chorobu z bozkávania? 11 otázok a odpovedí o mononukleóze
Zdielať na

Poznáte chorobu z bozkávania? 11 otázok a odpovedí o mononukleóze

Mononukleóza môže spôsbiť zápal srdcového svalu

Mononukleóza je vírusová infekcia, ktorá môže spôsobiť príznaky podobné chrípke. Tie sa zvyčajne prejavia 4 až 6 týždňov po tom, ako ju dostanete. Niekedy sa mononukleóze hovorí „choroba z bozkávania“, pretože vírus sa často šíri slinami.

1/11 Čo mononukleózu spôsobuje?

Najčastejším vinníkom je vírus Epstein-Barr,ake môžu ju spôsobiť aj iné vírusy. Ne u každéhosa ochorenie prejaví. Mnoho ľudí, ktorí sú infikovaní, najmä malé deti, má veľmi málo príznakov, ak vôbec nejaké.

2/11 Aké sú symptómy?

Môžete sa cítiť unavenejší ako zvyčajne a mať miernu horúčku a bolesť hrdla. Lymfatické uzliny môžu opuchnúť pod pažami a v oblasti krku a slabín. Môžete mať tiež bolesti tela, opuchnuté mandle, bolesť hlavy a dokonca aj kožnú vyrážku.

3/11 Kto mononukleózu môže dostať?

Každý. Ale dospievajúci a ľudia vo veku okolo 20 rokov majú s najväčšou pravdepodobnosťou príznaky. Väčšina ľudí počas dospievania tento vírus prkoná, hvi príznaky mať nemusia. Ak áno, mononukleózu už pravdepodobne nedostanete.

4/11 Ako sa mononukleóza prenáša?

Vírus žije v slinách niekoho, kto má mononukleózu. Takže ho môžete zachytiť pri bozkávaní alebo zdieľaní pohárov, lyžičiek a iných predmetov. Mono sa nešíri tak ľahko ako bežná nádcha, ale ak ste nablízku, môžete ju dostať kašľom alebo kýchaním. Môžu ho prenášať aj iné telesné tekutiny, ako je krv a sperma.

5/11 Kedy ste nákazliví?

Keď máte diagnostikované ochorenie a máte aj príznaky, tak určite. Ale tiež môžete niekoho akaziť ešte predtým ako zostíte, že virózu máte. Je to preto, že vírus má inkubačnú dobu 4 až 7 týždňov, kým spozorujete akékoľvek príznaky. Dokonca aj vtedy ho nemusíte rozpoznať ,pretože vaše príznaky sa nemusia vyskytnúť naraz. Niektoré štúdie ukazujú, že vírus môžete prenášať až 18 mesiacov po zotavení.

6/11 Ako sa mononukleóza diagnostikuje?

Povedzte svojmu lekárovi o všetkých svojich príznakoch a o tom, či ste už mali mononukleózu. Vyšetria vás, prípadne skontrolujú vaše lymfatické uzliny, mandle, slezinu a pečeň, či ne sú opuchnuté. Na diagnostiku to zvyčajne stačí, aj keď v niektorých prípadoch je možno potrebný krvný test na protilátky Epstein-Barrovej, nezvyčajnú aktivitu bielych krviniek alebo fungovanie pečene.

7/11 Aķo sa mononukleóza lieči?

Proti mononukleóze neúčinkujú ani antibiotiká (ktoré bojujú proti baktériám), ani antivírusové lieky. Ibuprofén alebo acetaminofén môžu pomôcť pri bolestiach hlavy, horúčke a bolestiach tela, ale neexistujú žiadne lieky, ktoré by dokázali vyliečiť alebo dokonca skrátiť chorobu. Nikdy nepodávajte aspirín dieťaťu chorému na mononukleózu alebo akýkoľvek iný vírus, pretože môže spôsobiť vážny stav nazývaný Reyov syndróm, ktorý môže poškodiť pečeň.

8/11 Čo môžete pre seba pri mononukleóze urobiť?

Je dôležité odpočívať, najmä na začiatku, keď sa cítite najhoršie. Pokojový režim vám pomôcť predísť komplikáciám a zabrániť tomu, aby ste sa cítili chorí. Pite veľa vody a iných tekutín. Ľadové jedlá a kúsky ľadu môžu zmierniť bolesť hrdla,pomôže tiež kloktanie roztoku slanej vody niekoľkokrát denne. S dostatkom odpočinku a tekutín sa väčšina prípadov v priebehu niekoľkých týždňov sa zlepší.

9/11 Aká je prevencia mononukleózy?

Neexistuje žiadna vakcína proti mononukleóze. Ak ju má niekto, koho poznáte, nebozkávajte sa s ním. Pravidelne si umývajte ruky a vyhnite sa zdieľaniu jedla, nápojov a osobných vecí, ako sú zubné kefky.

10/11 Na čo si dať pozor?

Jedným z možných symptómov mononukleózy je zväčšená slezina. To môže spôsbiť jej praneniekeuľahčuje otvorenie, čo spôsobuje bolesť a krvácanie vo vnútri vášho tela, čo by mohlo vyžadovať núdzový chirurgický zákrok. Takže sa vyhýbajte kontaktným športom, ako je futbal a energickým aktivitám, ako je vzpieranie, hádzanie alebo drsňák s priateľmi. Lekári zvyčajne odporúčajú, aby ste po vymiznutí príznakov počkali aspoň mesiac.

11/11 Aké komplikácie mononukleóza spôsobuje?

Mononukleóza môže spôsobiť zápal pečene a žltačku, kvôli ktorej zožltne pokožka a očné bielka. Menej často môže spôsbiť zápal srdcového svalu (myokarditídu), problémy so zrážanlivosťou krvi, infikovať nervový systém (meningitída, Guillain-Barreho syndróm) a spôsobiť pokles červených krviniek (anémia). Niekedy môžu byť mandle tak opuchnuté, že sťažujú dýchanie. Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak spozorujete niektorý z týchto vážnych prejavov.  

Súvisiace články