Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Krvný test na zistenie smrteľného zápalu srdca by mohol byť dostupný do roka
Zdielať na

Krvný test na zistenie smrteľného zápalu srdca by mohol byť dostupný do roka

Archívna reportáž

Chrípka môže spôsobiť myokarditídu.

Krvný test, ktorý diagnostikuje potenciálne smrteľný zápal srdcového svalu, by mohol byť dostupný do roka, uviedli vedci. Výskumníci uviedli, že tento test pomôže identifikovať ľudí s myokarditídou – zápalom srdcového svalu, ktorý môže byť často smrteľný – a poskytnúť im včasnú, život zachraňujúcu liečbu.

Test je založený na výskume publikovanom v časopise Circulation, ktorý ukázal, že T-bunky – ktoré sú určitým typom bielych krviniek pomáhajú, aby sa v krvi prejavila molekula nazývaná cMet, ktorá je indikátorom myokarditídy.

Profesorka Federica Marelli-Berg, profesorka kardiovaskulárnej imunológie British Heart Foundation na Barts a Londýne, Queen Mary University of London (QMUL), povedala: „Pri liečbe myokarditídy je rozhodujúca včasná liečba, pretože v niektorých prípadoch to môže čas byť medzi nástupom symptómov a rozvojom srdcového zlyhania len záležitosťou týždňov. Myslíme si, že tento test na myokarditídu by mohol byť jednoduchým doplnkom k rutinným bežným krvným testom, ktoré sa objednávajú v ambulanciách lekárov. V kombinácii so symptómami by výsledky mohli umožniť praktickým lekárom ľahko určiť, či ich pacienti majú myokarditídu. Aj keď stále potrebujeme potvrdiť tieto zistenia vo väčšej štúdii, dúfame, že to nebude trvať dlho, kým sa tento krvný test bude pravidelne používať."

Ako sa prejavuje zápal srdcového svalu?

Myokarditída sa zvyčajne vyskytuje po vírusovej infekcii. Zatiaľ čo niektorí ľudia nemajú žiadne príznaky, u iných môže spôsobiť bolesti na hrudníku, búšenie srdca a dýchavičnosť.

Tento krvný test by mohol spôsobiť revolúciu v spôsobe, akým sa diagnostikujeme myokarditída, čo umožní lekárom zasiahnuť v oveľa skoršom štádiu. Myokarditída je ťažko diagnostikovaný stav, pretože symptómy sa často mýlia s inými stavmi. Výskyt myokarditídy je vo svete približne 1,5 milióna prípadov ročne a zabíja aj mladých ľudí.

Súčasnou metódou diagnostiky zlatého štandardu je biopsia srdca – ktorá je invazívna a riskantná a niekedy môže stále chýbať príznaky tohto stavu.

V rámci štúdie financovanej British Heart Foundation výskumníci porovnávali vzorky krvi od niekoľkých skupín pacientov vrátane 34 s diagnostikovanou myokarditídou. Zistenia ukázali, že pacienti s myokarditídou mali výrazne zvýšené hladiny T buniek s molekulou cMet na svojom povrchu v porovnaní s inými skupinami, uviedli vedci. Tím uviedol, že jeho práca prispieva k dôkazom, že myokarditída je autoimunitný stav.

Testy na myšiach ukázali, že blokovanie molekuly cMet široko dostupným liekom znížilo závažnosť  myokarditídy – čo chcú vedci tiež ďalej skúmať. Profesor Sir Nilesh Samani, medicínsky riaditeľ British Heart Foundation, povedal: „Myokarditída je  zložitý stav na diagnostiku a bohužiaľ niektorí pacienti utrpia nezvratné poškodenie srdca kvôli nedostatku dostupných diagnostických testov. To môže byť už onedlho minulosť."

Súvisiace články

Najčítanejšie