Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Prečo sa niektorým ľuďom po kovide neobnovil čuch? Vedci to už vedia
Zdielať na

Prečo sa niektorým ľuďom po kovide neobnovil čuch? Vedci to už vedia

O long covide vedci nevedia dosť

Nová štúdia, publikovaná v časopise Science Translational Medicine , ukazuje, že u niektorých ľudí sa imunita ich tela odpovedá na vírus aj po tom, čo ho už nie je možné zistiť laboratórnymi testami. Konkrétne COVID-19 môže spôsobiť dlhotrvajúci a škodlivý útok zápalu na nervové bunky v nose, ktoré sú zodpovedné za čuch.

Štúdia bola malá, so vzorkami od 24 ľudí rozdelených do troch skupín: ľudia s predĺženou stratou čuchu po COVID, ľudia s normálnym čuchom po zotavení z vírusu a ľudia, ktorí nikdy nemali COVID a ktorí mali normálne vnímanie zápacho a vôní.

"Zistenia sú ohromujúce," uviedol v tlačovej správe výskumník Bradley Goldstein, MD, PhD, docent na lekárskej fakulte Duke University v Severnej Karolíne . "Vyzerá to ako druh autoimunitného procesu v nose."
Pretrvávajúca strata čuchu po COVID-19 podľa vedcov preto môže trvať roky. Bohužiaľ, podobné je t aj s poškodením čuchu a skreslením čuchových vnemov- niektorí ľudia cítia z jedla zápach spálenej gumy či hniloby.

Dobrou správou je, že dokonca aj pacienti, ktorí boli najviac postihnutí vírusom, si podľa štúdie zachovali typy buniek potrebné na opravu čuchu.

Goldstein povedal, že zistenia smerujú vedcov k liečbe, ktorá „by mohla pomôcť aspoň čiastočne obnoviť čuch“. Vyhlásil, že jeho laboratórium v ​​Duke sa snaží pomôcť pri vývoji týchto liečebných postupov. Výskumníci veria, že ak zistia, čo spôsobilo dlhotrvajúcu stratu čuchu po COVID-19, môže to tiež objasniť ďalšie príznaky longcovidu.

Súvisiace články

Najčítanejšie