Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Trpíte príznakmi long covidu? Podľa vedcov vám pomôže cvičenie!
Zdielať na

Trpíte príznakmi long covidu? Podľa vedcov vám pomôže cvičenie!

Neuro-lo-gické komplikácie Covidu-19 ako sú únava, bolesti hlavy, strata čuchu alebo chuti - sa vyskytujú približne u tretiny pacientov a väčšinou sú mierne.

Na prejavy long covidu neexistuje žiadna účinná liečba. Jednou z príčin pretrvávajúcich ťažkostí je dlhodobý zápal, ktorý môže viesť až k autoimunitnému ochoreniu - napríklad k cukrovke. Telo však môžete proti pôsobeniu zápalu účinne ochrániť- pravidelným pohybom.

Long covid spôsobuje súhrn nepríjemných príznakov, ktoré môžu trvať celé mesiace po tom, ako človek prekonal infekciu. Sú to ťažkosti s dýchaním, pohybom, dýchaním, ale aj depresia, únavový syndróm, či „mozgová hmla“. Bohužiaľ, covid môže spôsobiť s odstupom času aj vznik vážnych chronických ochorení, ako je napríklad cukrovka. Prečo je to tak?

"Vieme, že long covid dokáže zvýšiť hladinu cukru v krvi až do bodu, že u človeka sa rozvinie ketoacidóza- život ohrozujúci stav bežný u ľudí s cukrovkou. Príčinou je pretrvávajúci zápal v organizme, ktorý môže viesť až k vzniku autoimunitného ochorenia,“ hovorí vedkyňa Candida Rebello z Pennington Biomedical Research Center.

Spolu s kolegami skúmali vplyv cvičenia na pretrvávajúci zápal v organizme. Svoju hypotézu o priaznivom vplyve cvičenia popísali v článku "Cvičenie ako moderátor trvalých neuroendokrinných symptómov COVID-19“ a publikovali ho v renomovanom časopise Exercise and Sport Sciences Reviews. Vedci sú presvedčení, že pravidelný pohyb dokáže prelomiť začarovaný kruh pretrvávajúceho zápalu a z dlhodobého hľadiska zabrániť vzniku vážnej chronickej choroby.

"Nemusíte bežať niekoľko kilometrov a dokonca ich nemusíte ani absolvovať rýchlo chôdzou,“ hovorí Dr. Rebello. "Pomalá chôdza je tiež cvičenie. V ideálnom prípade by ste mali cvičiť 30 minút denne. Ale ak môžete iba 15 minút naraz, skúste počas dňa urobiť dva 15-minútové cykly. A ak môžete chodiť len 15 minút denne, urobte to. Nezáleží na tom, ako začnete. Postupne sa môžete dostať na odporúčanú dennú úroveň cvičenia,“ tvrdí lekárka.

"Vieme, že fyzická aktivita je významným faktorom zdravého života. Tento výskum ukazuje, že je možné využiť cvičenie na to, aby sa prerušila reťazová reakcia zápalu, ktorá vedie k vysokým hladinám cukru v krvi a následne k vzniku či rozvoju diabetes,“ povedal výkonný ředitel Pennington Biomedical John Kirwan, Ph.D., ktorý je tiež spoluautorom článku.

Čo pomôže pri long covide?

  • rehabilitačná liečba – pod vedením skúseného fyzioterapeuta
  • dychové cvičenia - zlepšujú zotavenie pľúc, dýchavičnosť a únavu.
  • psychoterapia- pomôže aj vyhýbanie sa stresovým situáciám, rovnováha medzi aktivitou a odpočinkom
  • dostatok vitamínov a minerálov (vitamín D, jeho denná dávka by nemala prekročiť 2000 IU jednotiek, betaglukánov, odporúča sa denná dávka 250 – 500 mg a jeho užívanie je nalačno. Dôležitú úlohu v obranyschopnosti organizmu zohráva zinok v dennej dávke 30 – 50 mg a selén v dennej dávke 50 – 100 mg.)

Najčítanejšie