Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Muža s long covidom uznal súd za zdravotne postihnutého
Zdielať na

Muža s long covidom uznal súd za zdravotne postihnutého

Long covid trápi mnohých ľudí aj na Slovensku.

Long covid môže spôsobiť zdravotné postihnutie- rozhodol o tom súd v Glasgowe.

Terence Burke je prvým človekom v Británii s long covidom, ktorý vyhral súd so svojím bývalým  zamestnávateľom a tribunál ho uznal za zdravotne postihnutého.

Hoci   koronavírus prekonal len s miernymi príznakmi, neskôr začal trpieť silnou únavou a bolesťami hlavy, ktoré mu nedovolili vykonávať prácu správcu v nadácii Turning Point Scotland. O deväť mesiacov neskôr prepustili. V rozsudku – prvom verejnom prípade svojho druhu – súd dospel k záveru, že koronavírus mu spôsobil „podstatné a dlhodobé“ zdravotné ťažkosti. Nedokázal sa v tom čase o seba postarať, vykonávať žiadne domáce práce a a dokonca nemohol ísť na pohreb svojmu príbuznému kvôli extrémnej únave. 

Terence Burke od apríla 2001 pracoval ako správca charitatívnej organizácie. Po tom, čo sa on a jeho manželka nakazili covidom, jeho únava sa rozvinula do bodu, kedy si musel po ísť hneď ráno opäť ľahnúť. Pociťoval tiež silné bolesti kĺbov na rukách, nohách a ramenách, stratil chuť do jedla a nedokázal sa koncentrovať. Necítil sa dosť dobre na to, aby sa mohol kýmkoľvek stretávať alebo navštevovať dôležité udalosti, ako bol pohreb jeho strýka v decembri 2020. Nezvládol tam ísť  kvôli únave a bolestiam hlavy „čo bolo pre neho veľmi neprirodzené“.

V auguste 2021 Terencea Burkeho prepustili zo zdravotných dôvodov po tom, čo deväť mesiacov nepracoval, pričom jeho lekár počas mu tohto obdobia predlžoval práceneschopnosť. V jeho prepúšťacom liste bolo napísané: „Zastávam názor, že ste stále príliš chorý na to, aby ste sa vrátili do práce, a zdá sa, že už nemôžeme urobiť nič, aby sme upravili vaše povinnosti alebo pracovné prostredie tak, aby to zvýšilo pravdepodobnosť vášho návratu.“

Jeho dcéra Tressa Burke pred tribunálom povedala, že jej otec bol „mesiace unavený“, nemal chuť do jedla a schudol. Muž sa začal cítiť lepšie až v januári tohto roku, hoci stále trpí „pretrvávajúcou únavou“ a silnými bolesťami kĺbov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie