Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prekvapivé výsledky: Až štvrtina symptomatických detí má long covid!
Zdielať na

Prekvapivé výsledky: Až štvrtina symptomatických detí má long covid!

Mnohí lekári stále nepovažujú longcovid za diagnózu.

U štvrtiny detí, ktoré prekonali COVID-19  s príznakmi sa vyvinie „dlhý COVID. Vyplýva to z údajov získaných z 21 štúdií, ktoré sa predtým uskutočnili v Európe, Ázii, Austrálii a Južnej Amerike.

 Spomedzi 80 071 detí s koronavírusom v štúdiách sa u 25 percent vyvinuli symptómy, ktoré trvali najmenej 4 až 12 týždňov, alebo nové pretrvávajúce symptómy, ktoré sa objavili v priebehu 12 týždňov, informovali výskumníci

Čo je vlastne  long covid u detí? 

Závažné ochorenie COVID-19 je u detí menej časté ako u dospelých. Existujúci výskum však ukazuje, že deti môžu čeliť vážnym následkom niekoľko týždňov po infekcii: patrí medzi ne multisystémový zápalový syndróm (PIMS) a dlhý COVID.

PIMS  je stav, pri ktorom sa môže vzniknúť u zápal ciev v rôznych častiach tela vrátane srdca, pľúc, obličiek, mozgu, kože, očí alebo gastrointestinálnych orgánov. Je to extrémne zriedkavý syndróm ale vo väčšine prípadov si vyžaduje intenzívnu starostlivosť.

Long COVID je stav, pre ktorý stále neexistuje presná a definitívna definícia. Zahŕňa príznaky, ktoré pretrvávajú, rozvíjajú sa alebo kolíšu po ochorení na COVID. V októbri 2021 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) navrhla klinickú definíciu, v ktorej sa uvádza, že dlhotrvajúci COVID sa vo všeobecnosti vyskytuje tri mesiace od začiatku ochorenia COVID-19, pričom symptómy trvajú najmenej dva mesiace a nemožno ich vysvetliť inou, alternatívnou diagnózou.

Čo hovorí najnovší výskum?

Autori preskúmali 68 štúdií o dlhotrvajúcom COVID u detí a dospievajúcich. Preverili ich kvalitu a ďalej pracovali ba s výsledkami  21 z nich, pričom vyšetrili celkovo 80 071 mladých ľudí. Pri analýze údajov zistili „viac ako 40 dlhodobých účinkov“ spojených s COVID u detí a dospievajúcich.

Päť najrozšírenejších boli symptómy zmeny nálady (16,5 percenta), únava (9,7 percenta), poruchy spánku (8,4 percenta), bolesti hlavy (7,8 percenta) a  respiračné symptómy(7,6 percenta). Ďalšie často hlásené symptómy zahŕňali upchatý nos, kognitívne symptómy, ako sú zhoršená koncentrácia a pamäť, strata chuti do jedla a zmenený čuch.

"Údaje  jasne ukazujú, že deti a dospievajúci trpia aj dlhodobými následkami COVID-u na fyzické a duševné zdravie," uviedla spoluautorka štúdie Sonia Villapolová z Houstonského metodistického výskumného inštitútu v Texase. "Identifikácia hlavných príznakov a symptómov detského dlhodobého COVID môže pomôcť toto ochorenie diagnostikovať a vyvinúť lepšiu liečbu,"dodala.

Súvisiace články

Najčítanejšie