Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Chrípka nie je nachladnutie! Je oveľa vážnejšia, tieto lieky vám môžu pomôcť
Zdielať na

Chrípka nie je nachladnutie! Je oveľa vážnejšia, tieto lieky vám môžu pomôcť

Chrípková epidémia prišla predčasne.

Chrípková epidémia prišla tento rok skôr, zvyčajne býva na prelome januára a februára. U lekára bolo s príznakmi chrípky takmer 100 000 ľudí.

Často nesprávne zamieňame bežné prechladnutie za chrípku. Zatiaľ čo chrípka je nákazlivé vírusové ochorenie spôsobené RNA vírusom, ktoré sa prejavuje komplexnými príznakmi (najčastejšie zvýšenou teplotou alebo horúčkou, bolesťou hlavy, bolesťou kĺbov a svalov, celkovou slabosťou), prechladnutie máva výrazne ľahší priebeh. Liečba chrípky trvá dlhšie, obvykle 1 – 2 týždne (bežné prechladnutie je ľahšou vírusovou infekciou prejavujúcou sa najčastejšie nádchou, zvýšenou teplotou, prípadne bolesťou v krku, trvá niekoľko dní až týždeň).

Chrípka patrí medzi tzv. kvapôčkové infekcie – prenáša sa pri kýchaní, kašli a smrkaní kvapôčkami vzduchu a najčastejšie napáda dýchacie cesty.

Príznaky chrípky: horúčka a celková slabosť

Prejavuje sa komplexnými príznakmi, akými býva zvýšená teplota alebo horúčka, bolesť hlavy, bolesti kĺbov a svalov, celková slabosť. Počas roka sa vyskytuje predovšetkým sezónne, vo vlnách, najčastejšie v období zimných mesiacov.

Očkujte sa proti chrípke

Proti chrípke sa môžeme nechať zaočkovať.  Dôležitá je vakcinácia predovšetkým u starších pacientov a tých, ktorí majú výrazne oslabený imunitný systém, u tehotných žien (alebo tých, ktoré plánujú otehotnieť v chrípkovej sezóne), obéznych pacientov a fajčiarov . Najlepšou dobou pre očkovanie je september,október (vakcína nadobúda účinnosť po 2 týždňoch od aplikácie).

Ako môžeme predísť chrípke?

Dôležitou prevenciou proti chrípke je predovšetkým posilňovanie prirodzenej imunity, a to napríklad pravidelným športovaním, otužovaním sa a vyváženou stravou bohatou na vitamíny a minerály.

V zimnom období je dôležité podporiť imunitný systém užívaním vyšších dávok vitamínu C, zinku, bioflavonoidov (vysoký obsah majú černice, maliny, brusnice, citrusové plody, ai ovocie), liekov s hlivou ustricovou, betaglukánmi či echinaceou .

Dôležitá je aj hygiena ako prevencia šírenia chrípky - opakované a časté umývanie rúk, obmedzenie pobytu v priestoroch s veľkou koncentráciou ľudí (MHD, obchodné centrá, ai), zvýšený príjem ovocia a zeleniny, vzájomné nezdieľanie pohárov, príborov, mobilných telefónov, vreckoviek a podobne

Pri liečbe chrípky hlavne odpočívajte

Pri liečbe chrípky je dôležitý odpočinok, dostatok spánku, zvýšený príjem vitamínu C (či už v ovocí alebo vo forme lieku) a symptomatická liečba teploty a bolesti .

Na zníženie horúčky (teplota vyššia ako 38°C) je vhodné použiť prípravky s obsahom paracetamolu alebo ibuprofénu  ktorý tlmí nielen horúčku, ale tiež poskytuje úľavu od bolestí. Obľúbený býva tiež acylpyrín  – znižuje teplotu, potláča bolesť, mierni prejavy zápalu. Pozor, nie je vhodný,ak máte citlivý žalúdok a  tiež je nevhodný pre deti mladšie ako 16 rokov, pretože im môže spôsobiť vážny Rynaudov sydróm. 

Veľmi obľúbené sú liečivé látky vo forme horúcich nápojov (zmesi liečivých látok určené na rozpustenie v horúcej vode. Tieto prípravky obsahujú obvykle paracetamol na zníženie teploty a ešte ďalšie zložky, napríklad fenylefrín, kofeín, ktoré zmierňujú bolesť a uvoľňujú nosné dutiny, alebo vitamín C. Kombinované prípravky je možné zakúpiť aj v tabletách. Pozor, nikdy nezapíjajate tabletky paracetamolu týmito horúcimimi nápojmi,môžete sa predávkovať a pškodiť si pečeň! 

Špecifickú skupinu tvoria prípravky obsahujúce pseudoefedrín. Tieto lieky môžu byť vhodné u ľudí, ktorých okrem bežných príznakov chrípky či prechladnutia obťažuje navyše upchatý nos, zaľahnuté dutiny a zle sa im dýcha. V týchto prípadoch môžu lieky s pseudoefedrínom uvoľniť aj upchatý nos a navodiť úľavu. Nehodí sa však pre každého (nevhodné sú pre malé deti, starších pacientov, kardiakov), preto je vždy potrebná konzultácia o ich užívaní s lekárnikom či lekárom. Tradične sa používajú aj bylinné čaje (najčastejšie čaj z lipového kvetu, či bazy čiernej) podporujúce potenie.

V ojedinelých prípadoch môže mať chrípka veľmi závažný priebeh – zvlášť u ľudí s oslabeným imunitným systémom a u starých ľudí. Pre nich sú potom určené špecifické antivirotiká, ktoré sú viazané na lekársky predpis. Niekedy vyžaduje ťažší priebeh chrípky aj hospitalizáciu v nemocnici.

Súvisiace články

Najčítanejšie